Duda hivatalosan is megnyerhette a választást

2020. július 13. 9:02
A szavazatok 99,97 százalékának összeszámolása után biztosnak tűnik a győzelem.

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a szavazatok szinte teljes összesítése szerint. A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze. A választási bizottság vezetője szerint a maradék szavazatok érdemben már nem fognak változtatni ezeken az eredményeken. Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is Duda hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték.

Az előzetes adatok szerint a részvételi arány magas, 68,12 százalékos volt. Sylwester Marciniak felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány és a nyári szabadságok ellenére volt magas a részvétel, ráadásul a vasárnap tartott második fordulóban még magasabb volt, mint a két hete tartott első fordulóban, amikor a szavazásra jogosultak 64,51 százaléka adta le voksát. A hivatalban lévő államfő a nem hivatalos adatok ismeretében, a csekély különbség ellenére már vasárnap este győzelmet hirdetett.

Duda meghatódott

Soká éljen Lengyelország! Hetvenszázalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm, honfitársaim” – hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált eredményéhez, és azt hangoztatta, hogy elnöki hivatala továbbra is „nyitott lesz az eltérő nézeteket és meggyőződést valló emberek irányába”. A törvények szerint a választási bizottságnak az urnák zárása után 48 órával kell közzétennie a hivatalos végeredményeket. Erre várhatóan hétfő este vagy kedd reggel kerül sor.

(MTI)

(kép forrása: MTI/EPA-PAP/Artur Reszko)

 

Összesen 185 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugye, milyen hasonlók? Egy kaptafára készültek: a varsói főpolgármester, Karácsony, Macron, Bajnai, Zelenszkij.

nagyon helyes! Gratula a lengyeleknek!

A kiválasztónak ez a férfitípus tetszik. Úgy gondolhatja, hogy a megnyerő külső fontosabb a tehetségnél, az észbeli képességnél. Szemmel láthatóan ebben téved.

Az az ő baja:-)))) ha értelmeset nem tud választani, mert nincs a készletben:-))

Valszeg:-) de nincs jóképű férfi jelölt:-))))
De talán valamelyik helyettesítheti:-)))

A hvg-n olvasgattam hozzászólásokat: a magyar ballib választó a lengyel vidékieket szidja. Pont úgy, ahogy a magyarokat. Mert ugye egy magyar ballib választó mindenkinél okosabbnak tartja magát:-))))))
De jó, hogy Duda nyert:-)))

Zokni úr ha zsidó lenne, azt mondanám vigyázó szemét a nyugat-európai muszlim daganatra vesse. Azt csak jobboldali poltikai erő képes kioperálni.

Rafal Trzaskowski nem úgy politizál, ahogyan a hazai ellenzék, nem a totális tagadással állt a kormány politikájához. Ettől tudta megszorítani az eddigi elnököt.

Ha megnézem, mi történik a világban a baloldal, a liberalizmus jegyében, ha megnézem, milyen a választék nálunk ellenzéki politikusokból, akkor ha kell, ha már nincs más, én is megfogadom az ellenzékieknek adott tanácsot. Ha kell, befogott orral szavazok. Na nem, nem a Jobbikra, hanem a Fideszre.

:-) ez nem számít, csak a fizimiska:-))

A mai "liberálisok" hosszú távon bíznak az agymosásban, azokban, akik a BLM jegyében letérdelnek, akik minden devianciát szívesen fogadnak, akik minden hagyományt félrelöknek, akik már nem ismerik, hová vezetett az a bolsevizmus, ami úgy formában 100 év után ismét feljövőben van. Ez a nemzedék is meg fogja fizetni a tanulópénzt, úgy ahogyan a múlt századi nemzedék megfizette, mert nem fojtotta el csírájában a bolsevizmust.

Marx tanítása szerint a legfejlettebb országban kell győzelemre vinni az eszmét. Száz éve ez nem sikerült, a legfejlettebb ország helyett az elmaradott, de feltörekvő és legnagyobb országot kaparintották meg. Most viszont valóban a legfejlettebb országban próbálkoznak, miközben már újra kísértet járja be Európát.

Ezért nem kell tanítani a történelmet, a hagyományokat, ezért kell a fiatal generációkat már kis korukban "érzékenyíteni". A "Világ proletárjai egyesüljetek!" jelszó kiüresedett, a világ proletárjai kiharcolták maguknak, amit akartak. Igaz, nem a bolsevikok vezetésével, akik az eredeti gondolatot kisajátítva a munkásság ellen, az ő féken tartásukra létrehozták a proletárdiktatúrát. Ők így gondolták az egyesítést. Ebből lett százmillió áldozat, 1956, 1968, a gdanski sortűz. Csak figyelni kell, mert már látszanak a jelek, az ellentétes gondolatok elnyomása.

Egyetértünk.
Akár férfi, akár nő a kiválasztó, az ilyen egyenpasik jönnek be neki.

Én annyit látok, ami történik. Az amerikai eseményeket még az ellenzéki sajtó sem tagadja. Az idétlen térdelést, a világ proletárjai helyett most a világ deviánsainak egyesítését, kihegyezve a feketékre, a rendőrség célzatos elbizonytalanítását, minden rendteremtési szándék elítélését. A tolvajlást pedig lehet szajkózni, ez ugyanaz az irigységre épülő hangulatkeltés, ami a bolsevikok találmánya volt anno. És persze nem tetszik, hogy a jobboldali irányvonal kiszorítja a gazdaságból a külföldi érdekeket, így nem tudják a protekcionista hazai politikát gazdaságilag aláásni. A korrupciózás politikai viták kerülésének módszere, mert érdekes módon ez mindig a jobboldallal, az illiberalizmussal szemben hangzik el.

Az Orbán, mint mintapolitikus pedig primitív felvetés. Lehet, hogy maga saját gondolatok helyett minták szerint működik, én ennél már tovább jutottam.

Rafal Trzaskowski tipikus esete a tyúk tojás problémának:
2019-ben ő képviselte a lengyeleket a Bilderberg Csoport évi eligazításán. Ez két lehetőséget vet fel.
1. Annyira karizmatikus politikus és annyi követője van, hogy nem tekinthettek el a meghívásától
2. Őt szemelték ki a nemzeti kormány leváltására, mert van tömegbázisa és esélye

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés