Borrell: Az EU összehangolt választ kíván adni

2020. július 13. 19:03
„Az Európai Unió továbbra is támogatja Hongkong szabadságát és autonómiáját, és a Kína fennhatósága alá tartozó, különleges közigazgatási övezet lakói mellett áll” – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Josep Borrell az uniós külügyi tanács – immár személyes részvétellel zajló – ülése után tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta, Peking legutóbbi, Hongkongot érintő intézkedései „megváltoztatták a játékszabályokat”. Mivel a nemzetbiztonsági törvény egyértelműen befolyásolja az unió és a távol-keleti ország kapcsolatát, az EU-nak felül kell vizsgálnia a Kínával összefüggő megközelítését – jelentette ki. Elmondta, hogy az „új megközelítés” kiterjedhet például a hongkongi állampolgárokra vonatkozó vízumszabályok kibővítésére, valamint az ösztöndíjlehetőségek kiszélesítésére. Továbbá olyan intézkedések meghozatalát is magukba foglalhatja, mint a Hongkongra érzékeny technológiákat érintő exporttilalom kiterjesztésének megfontolása.

„Az Európai Unió továbbra is támogatja Hongkong szabadságát és autonómiáját, és a Kína fennhatósága alá tartozó, különleges közigazgatási övezet lakói mellett áll” – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője. A Földközi-tenger keleti térségében végzett, jogellenesnek tartott, szénhidrogén-kitermelést célzó török fúrási műveletekkel összefüggésben a főképviselő azt mondta, Törökországnak előremutató lépéseket kell tennie, ellenkező esetben az unió további büntetőintézkedéseket helyezhet kilátásba. Törökország tevékenysége az EU-szerint a térség további destabilizációjához vezet. Borrell kijelentette, túl kell jutni az unió és az Ankara közötti kapcsolatok „negatív tendenciáján”. Hozzátette, az Európai Unió a megoldás érdekében a párbeszéd folytatását szorgalmazza.

Beszámolt arról is, hogy az uniós külügyminiszterek elítélték Ankara azon döntését, hogy az 1935 óta múzeumként szolgáló Hagia Sophia egykori székesegyházat mecsetté minősítették. „A döntés elkerülhetetlenül felgyorsítja a bizalmatlanságot, elősegíti a vallási közösségek közötti megosztást, és aláássa a párbeszédre és az együttműködésre irányuló erőfeszítéseinket – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés