Lengyelország elnököt választ

2020. július 12. 7:48
Duda vagy Trzaskowski? Ma eldől, ki lesz Lengyelország elnöke az új ciklusra.

Két héttel a lengyelországi elnökválasztás első fordulója után újra voksolnak a lengyelek: az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül választhatnak.

Andrzej Duda eddigi elnök a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatottja, aki 43,5 százalékot kapott az első fordulóban. Kihívója Rafał Trzaskowski, az ellenzéki Polgári Platform politikusa, Varsó polgármestere, aki 30,5 százalékot szerzett.

A friss közvélemény-kutatási adatok szerint rendkívül szoros verseny várható. Az első forduló óta Dudát 44 és 51,7 százalék között mérik, míg Trzaskowski 44 és 50,84 százalék közötti eredményeket ér el; hol az egyik, hol a másik politikus mellett mérnek csekély többséget. A választás azon dől el, melyikük tud több szavazót megszólítani a saját táborán túlról.

***

A Mandiner lengyel elnökválasztásról szóló podcastjét Mitrovits Miklós polonistával itt hallgathatják meg.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy nagyon fontos választás. Tusk emberétől semmi jó nem várható Közép-Európa számára.

Nem szégyen NAGYON drukkolni Dudának. Arra, h. mi a valós értéke az ellen tábor ígéreteinek, hatásos választ ad a Főváros új vezetése.

Draskovics visszatérése pl. kabaré is lehetne, de inkább tragikus.

Lengyelország szuverenitása még csak-csak, de az egész közép-európai értelmesebb vonal kerülne a könnyen kimondható nevű Tzsaszkovszki győzelme esetén lejtmenetbe. A lengyelek maguknak, mondjuk, azt szavaznak, akit akarnak, de sajnos, nem csak maguknak szavazzák ezt az ifjabb, megjelenésre előnyösebb varsói mukit.

Remélhetőleg nem így lesz, én, sajnos, 2002 óta egyfolytában félek, mikor is egy nemzeti szempontból és gazdaságilag sikeres társaságot tudott a külföld által támogatott magyarországi média meghülyítette magyar választói többség csőd és adósság gyárosokra cserélni 2(!) kormányzati ciklusra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés