Mi köze a magyar baloldalnak Trianonhoz?

2020. július 10. 15:41

Konok Péter
Magyar Narancs
Teljesen érdektelen lenne foglalkozni Kövér László állampolgár véleményével, hiszen ilyesmit számos kocsmában hallhat az ember.

„Hogy bizonyos Kövér László magyar állampolgár mit gondol Trianonról, felelősségről, a »baloldalról« mint olyanról, a történelemről, a világmindenségről meg mindenről, magánügy. Gondolni még szabad. Hogy mit mond Kövér László, Magyarország (a korai, hirtelen halált halt Magyar Köztársaság oldalági örököse) harmadik számú közjogi méltósága, az – úgymond, a nemzet választói akaratát képviselő – Országgyűlés elnöke, már nem. Az közügy, vagy inkább köztünet.

Teljesen érdektelen lenne foglalkozni Kövér László állampolgár véleményével, hiszen ilyesmit számos kocsmában hallhat az ember, többnyire olyan alakoktól, akik már hosszú évek óta nyitástól zárásig ott ülnek a zenegép és a vécéajtó közötti vendéglátóipari holttérben, és időnként belemondják sarkalatos igazságaikat a hideg és ellenséges világba, amely ezt potya felesekkel honorálja. Ez persze nem jó, de nem is tragikus. Ha azonban Kövér László (és a kövérlászlók mint gyűjtőfogalom) efféle szesztesvérnemzeti élettérré szűkíti a közbeszédet, akkor – függetlenül attól, hogy politikailag kiszámított pózról vagy éppen privát delíriumról van-e szó, netán arról, hogy az utóbbit kihasználják az előbbi kialakításához – nehéz ezzel nem foglalkozni (még ha háborog is tőle az ember gyomra, mint a »Kevert« fantázianevű szeszvegyipari terméktől).

Kövér László tézisének summázata szerint a »baloldal« felelős Trianonért, hiszen – és ezt tekinthetjük a tézis argumentációjának – a »baloldal« mindenkor kész rárontani »nemzetére«. Ebben nem sok újdonság van. Lehet persze cáfolni, vitatkozni vele, de tulajdonképpen sok értelme nincs az efféle vitának, hiszen ahhoz naivan úgy kellene tennünk, mintha az efféle kinyilatkoztatások valamiféle diskurzus, és nem egy sajátos hatalmi monológ részei lennének. Itt tehát részemről nem arra teszek kísérletet, hogy valamiféle párbeszédet imitáljak, mintha Kövér László és a kövérlászlók valamiképpen megszólítottak volna, hanem inkább arra, hogy rámutassak: a fenti »tézis« nem csupán ostoba, következetlen, történelmietlen és rossz a szaga, hanem ennél több (és/vagy kevesebb): aktuálpolitikai, fröcsögő lózung, semmi köze traumához, Trianonhoz, történelemhez. Puszta propaganda, visinszkiji veszettkutyázás. És mint ilyen, baromi unalmas.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itt a bolond, már alig vártuk, az utóbbi időben tanulmányúton járt, szanatóriumban?

Hogy mi? Még Trianon mértékét is a kommunistáknak köszönhetjük.

Az oroszországi polgárháborúban 1918-tól, azok a nyugati demokráciák (Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Egyesült Államok) és kelet-európai csatlósaik (Románia, Szerbia , Csehszlovákia), akik egyfelől döntöttek a határainkról, másfelől a határhúzogatás haszonélvezői voltak, mind a bolsevisták ellen küzdők táborát támogatták. Ezt hívták Intervenciónak. Amíg az első világháború tartott az Intervenció oka az volt, hogy az orosz hadsereget benntartsák a háborúban a németek és az osztrák-magyar monarchia ellen. A háború befejezése után ez az indok már nem állta meg a helyét, viszont nyilvánvalóvá vált a kommunisták vörös terrorja, a proletárdiktatúra, és a rendszer elterjesztésének, exportjának szándéka.
Ebben az időszakban került hatalomra, 1919. március 21-én, Magyarországon a Tanácsköztársaságnak nevezett bolsevik diktatúra, mint első, és akkor még egyetlen bizonyítéka a rendszer exportálhatóságnak. Ezzel bizonyítva látszott a nyugati kapitalista, demokratikus és győztes országok számára a kommunizmus társadalmi veszélyessége.

Tényleg! A szerkesztőségnek nincs több ilyen kukákból előkotort képe? Pl. sajátmagukról!

Mi köze a baloldalnak Magyarországhoz? Így ugye pontosabb a kérdésfeltétel......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés