Így vadászott Horthy Miklós

2020. július 10. 17:24

Magyarországon eddig ismeretlen hangosfilmek kerültek elő.

2020. július 10. 17:24
null

A Magyarságkutató Intézet ügyvivő szakértője, Kása Csaba tizenöt, itthon eddig ismeretlen hangosfilm felvételt talált az amerikai Fox Movietone gyűjteményben – írja a kapszli.hu. A felvételek 1929-30-ban készültek, így feltehetően a Magyarországon készített első hangosfilmekről van szó.

Az egyik felvétel egy közel tizennyolc perc hosszúságú vadászfilm, amelyen Horthy Miklós kormányzót és József Ágost főherceget láthatjuk, amint apróvadra vadásznak. A film nincs narrálva vagy szerkesztve, így teljesen valós képet kaphatunk a vadászat menetéről.

A filmet itt tekintheti meg.

Kása Csaba tanulmányát a felvételekről itt olvashatja el, valamint megtalálja a másik 14 felvételt is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. július 13. 16:22
JÓNAGY SEGGBAROM VAGY TE HÜLYEÁLLATKIRÁLY BAZZDMEGAROHATTMOCSKOSKÚÚRVAANYÁD!
syphax
2020. július 13. 16:20
TÉTEL. A FEHÉR BOCI AGGYA A TEJET, A FEKETE A KÁVÉT. A TARKATEHÉN MEG A TEJESKÁVÉT!
syphax
2020. július 13. 16:15
A FŐMÉLTÓSÁGÚ ÚR IGAZI "SPORTSMAN" VOLT!!! PARASZTOKKAL-PROLIKKAL ILYEN "PALIKA1955" FÉLÉKKEL LEGFÖLJEBB AKKOR VÁLTOTT EGY-KÉT EGYSZERŰ SZÓT, HA MEGENGEDTE NEKIK, HOGY LECSÜRÜSZKÖLJÉK AZ Ő SÁROS BILGERLI-CSIZMÁJÁT--HOGY TISZTA ÉS FÉNYES LEGYEN MINDIG. TISZTA, ELŐKELŐ ÉS TÁVOLSÁGTARTÓ NAGYÚR VOLT A MI KORMÁNYZÓNK A JAVÁBÓL!
Welszibard
2020. július 12. 00:07
Horthy a filmen szerintem is teljesen európai módon viselkedett. Ellentétben mondjuk Czinege ets-al, aki két pofára és csámcsogva zabálta a vadpörköltet, ami még Kádárt is idegesítette (ha lehet hinni Csaplár Vilmos írónak). Egyébként a többi USA archív film is nagyon érdekes. Hihetetlen, hogy 1930-ban jobb mikrofonok voltak, mint manapság: a távoli és a közeli hangokat is tökéletesen, torzítatlanul felvették. (Akinek nem indul el a flash hiánya miatt, egyszerűen jobb gombbal töltse le és gond nélkül megnézheti)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik