Draskovics: Ez a pénz [...] el van költve

2020. július 10. 22:05
A BKK IG elnöke is politikai aktorként lépett elő.

A Klubrádió csütörtöki adásában Bolgár György műsorvezető Draskovics Tibort, a BKK igazgatóságának elnökét kérdezte a Lánchíd ügyével kapcsolatban, amelyben a Fidesz szerint „szerencsétlenkedés” történik. Hol tart jelenleg a Lánchíd felújítása? Alábbi összefoglalónkból kiderül.

Gondoltam, megkérdezem önt is Lánchíd-ügyben, hiszen most már mindennapos hírré kezd válni, hogy hol tart az a közbeszerzés és hol tart az a szerencsétlenkedés, amit a főváros ebben az ügyben csinál, és a főváros vezetés többször utalt rá, hogy már az utolsó simításokat végzik ezen az új közbeszerzési kiíráson” – tette fel első kérdését a műsorvezető.

Draskovics Tibor válaszában úgy fogalmazott: „Szerencsétlenkedésről nem tudok beszámolni. Erről kormánypárti politikusok szoktak beszélni” – fogalmazott, majd hozzátette: „két szinten érdemes tájékoztatni a közvéleményt. Egyrészt minden nagy értékű, nagy jelentőségű, ilyen infrastrukturális munka kapcsán a legfontosabb az, hogy milyen a közbeszerzési kiírás, milyen azoknak a követelményeknek a megfogalmazása, hogy mit, milyen minőségben, mikorra vár el a megrendelő a majdani kivitelezőtől. Ha ez jó, ha ez egy nagyon alaposan előkészített, komoly dokumentum, akkor van esély arra, hogy az a munka, amiért a budapestiek majd sok-sok milliárd forintot ki fognak fizetni, az olyan színvonalon lesz, amit a Lánchíd esetében úgy gondolom, minden budapesti joggal elvár. A másik, hogy miért nem írtuk ezt már ki jóval korábban, és miért kell még ezzel időt tölteni, hiszen egyszer már ez a kiírás megvolt” – tette fel a kérdést a BKK igazgatóságának elnöke, aki azonnal el is mondta:

„Valóban! Ezt a kiírást még az előző városvezetés jóváhagyta”.

A beszélgetés további részében a műsorvezető ismét rákérdezett, hogyan is áll a főváros, a közbeszerzés kiírásával: „Na, most akkor megkérdezem még egyszer, hogy valóban az utolsó simításoknál tartanak a közbeszerzési kiírás összerakásában?”

Utolsó simítások

Draskovics Tibor erre azt válaszolta: „Olyannyira, olyannyira így van, hogy

a BKK Igazgatósága a jövő héten fogja tárgyalni és gondolom, jóváhagyni azt a közbeszerzési kiírástervezetet, amin a kollégák most az utolsó simításokat végzik.”

„Kik ezek a kollégák? Milyen szakemberekre kell gondolnunk, vagy milyen intézményre, milyen hivatalra? Kik csinálják?” – kérdezte a műsorvezető.

„Hát ezt alapvetően a Budapesti Közlekedési Központ nagy, infrastrukturális projektekkel foglalkozó kollégái, akik nagyon komoly tapasztalattal rendelkező mérnökök, utak, hidak, más hasonló műtárgyak építésében és felújításában nagy tapasztalatot szerzett kollégák. Ők egyébként szorosan együttműködnek a Budapest Közút munkatársaival” – magyarázta a BKK igazgatóságának elnöke, aki elmondta, „nagyon fontos, hogy ez a kiírás, leginkább a műszaki tartalom, az pontosan tükrözze azt, ami a városvezetés igénye, ami nyilván az, hogy a híd a lehető legolcsóbban és a legjobb műszaki színvonalon újuljon meg. Ezért dolgozunk” – fogalmazott.

A műsorvezető arra is rákérdezett, mikor fog lezárulni a kiírással kapcsolatos folyamat. Draskovics Tibor ennek kapcsán elmondta: „Amint az igazgatóság jóváhagyja és tegyük föl, hogy ez megtörténik, én gondolom, hogy erre lehet számítani. Innentől kezdve már csak a jogszabályokban előírt procedúra határidőinek betartása van hátra. Ilyenkor, lévén szó egy nagy értékű közbeszerzésről, ezt meg kell jelentetni az Európai Unió közbeszerzésekkel foglalkozó kiadványában. Ezt oda elektronikusan a BKK beküldi. Ott van ennek valami átfutási ideje, az ott szintén szabályozott, néhány nap. Tehát az igazgatóság döntését követően néhány napon, és ez a néhány nap ez szerintem nem több, mint egy hét,

ez a kiírás meg fog jelenni.”

Állampapírok

A műsorvezető utolsó kérdése a főváros tulajdonában álló állampapírokra vonatkozott:Már sokaktól kérdeztem, hogy mi is ez a 180 milliárdos állampapír, ez valóban ott van, vagy mire van, mire lehet ezt fölhasználni vagy mire nem, mit tud erről?” – kérdezte a műsorvezető.

Ez a pénz „el van költve”

Draskovics Tibor a kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: „Ez a pénz, nagyon helyes egyébként, hogy a főváros egy ilyen tartalékkal rendelkezik. Ez, most idézőjelbe mondom, el van költve, merthogy tervek vannak mögötte, tömérdek, nagyon jelentős felújítási, építési projektre, amire a városnak szüksége van. És ennek egy része az a pénz, amit a még az előző városvezetés egyébként előirányzott a Lánchídra. Szóval amit a kormány képviselői mondanak, bocsánat, tiszta demagógia.”

„Szóval ez nem megtakarítás, nem félre van téve a bankban, hanem a mindennapi működés normális fenntartásához szükséges, de állampapírban tartott pénz...” – összegezte a műsorvezető.

„És ez a már eldöntött vagy előkészítés alatt álló különböző fejlesztések fedezete. Hát itt van egy csomó olyan folyamatban lévő fejlesztés is, amit majd ki kell fizetni. Az a pénz az nem szabad, hogy a levegőben lógjon, ugyanis az önkormányzatok nem úgy működnek, mint a központi költségvetés, hogy hetente, akár naponta állampapírokat bocsát ki és ezzel biztosítja a finanszírozást. Az önkormányzat akkor tud megrendelni egy munkát, ha annak a pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, mert ha nem, nincs miből ezt pótolnia” – tette hozzá Draskovics Tibor.

Címlapkép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Összesen 279 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hídra a pénz nem állampapírban volt félretéve.
Ügyesek, már gondolatban elköltötték 180 milliárdot. Borítékolható, hogy kevés lesz ez a pénz és hamarosan hitelt kell felvenni. Akár működési hitelt......

Válaszok:
hátakkor | 2020. július 11. 10:37

A fogalmazás nem az erőssége. Még jó, hogy nem kellett leírnia:-))))

Draskovics elismerte, hogy van (volt) 180 milliárd. Azt mondja, mindbol fejlesztések lesznek.
Csakhogy Gergő eddig azt mondta, ennek az összegnek a jelentős része hiteltörlesztésre kell:-)
Ki hazudik????

Igen, meg nem írtak ki a tendereket, de már követelték a semmire 10 milliárdot.

Ezt nevezem korrekt tájékoztatásnak. Megtudtuk, hogy a kormány demagóg, mást nem nagyon.

Hadd köszönjük meg megint az összes Momentum-, LMP- és pláne Jobbik-szavazónak, hogy visszaszavazták (egyelőre a budapesti) hatalomba Draskovicsékat...

A szemlézésben az érdemi információ az, hogy Drazsé elvtárs hímez-hámoz,
de néha kénytelen kibökni valamit, ami teljes mértékben alátámasztja
a kormányzati kommunikációt.

Válaszok:
pollip | 2020. július 12. 9:51

Rendben, de védjük meg Draskót, ő legalább valamiben tényleg szakértő, pl. a terrorrobbantásos Magyarok nyílai akcióiban...
"Videóbomba lesz Draskovics bombavideójából? - hvg.hu - Itthon"

Belföld - Draskovicsot már az SZDSZ is lemondatná - Index
https://index.hu › 2009/07/28 ›
2009. júl. 28. - A Fidesz után az SZDSZ is lemondatná Draskovics Tibor rendészeti ... Draskovics a Magyarok Nyilai nevű szervezethez kötötte a robbantást.

Draskovics: elkövettünk egy hibát | Mandiner"

Tudom, nehezen emészted, de azt, hogy azt, hogy az állam mire költ, azt a kormány dönti el. Mint a világon mindenütt.

a Bánk bán adóból meg a buzibárból simán kijön egy híd.

Válaszok:
pollip | 2020. július 11. 12:50

a Fazekas kisztitkára. Kell még vmit mondanom Ildikó?

A folyamat folyamatban van. Tunyának eljött a szebb jövő. Drazsé, Kálmán asszony, Dobrev Klein, semmit nem Vágó, és a náci mentő KariFeri. Ez a csapat kemény..

A Kreml falába ezekkel!

nem kötvény eladásra játszanak, hanem kötvénykibocsátásra.

Reálisan próbálom nézni a dolgokat. Tényleg volt egy tender, azonban az arra érkezett ajánlatokat Tarlós
( mint mérnök ) túlárazottaknak tartotta. Ha hatalmon marad valószínűleg kiír egy újat, csökkentett műszaki tartalommal, csak a hidra koncentrálva. A mai vezetés ezzel a második tenderrel szerencsétlenkedik.

Mindig mondom: egyformák ezek mind.
Csak lopni tudnak meg a süket dumát nyomni.
Hol a szolidarittásról, hol a migráncsokról. (kivéve a 130.000 kínai bevándorlót, mert őket imádják.)

Tunyának eljött a szebb jövő. A Mozgalom megtért Dobrec Klein kazán kebelére. Drazsé vazz..

Megvan az a pénz. Biztonságos offshore számlára utalva.
https://xpatloop.com/news/7231..
"a total of USD 242 billion left the country between 1970 and 2010"

Itt is tisztázni kell a dolgokat. A Főváros szavazóinak úgy 40%-a Fideszes. Most úgy billent a mérleg, hogy a másik oldal nyert több kerületben ( a mienkben nem). mint a kormányoldal.

,,A riporter miért nem soroltatott fel vele ilyen "nagyon jelentős" felújításokat, terveket!?,,

Bolgár Györggyel szemben ilyen komoly elvárásaid vannak?

Az elköltés, meg a tervezett elköltés két különböző fogalom. Aztán a terven időközben lehet módosítani. Ha azonban valami el van költve, ki van fizetve azon már nem lehet módosítani.

propagandában mindig nagyon erősek voltak baloldalon...

Nem telt el egy év és bemutatták, hogy mire képesek és mire nem.

Mindent hallottunk és annak az ellenkezőjét is. Hiteltelenek.

Ezeket is csak ígérte:-))))
Ct-t is ígért:-)
Eddig egyszer kérdezte meg a budapestieket és nem az az eredmény jött ki, amit várt (Liget) :-)))))

Egy éve nem ők voltak még:-))))

Ez a nagy csúsztatás! Tarlós működési hitel nélkül adta át a fővárost. Ha a mostaniaknak az idén
nem elég a pénz, mi lesz jövőre és azután?
Mi sejtjük:-)))))

Nem tudják megállni, hogy addig ne költsék el:-)))

,,az idei költségvetés összeállításakor, kábé egy éve gondoltak és terveztek.,,

Nem egy éve tervezett költségvetés van érvényben, mert 2020 február 23.-án fogadták el a módosítást, amely a Közlönyben is megjelent.
https://tinyurl.hu/je3H/

,,Budapest ebben az évben körülbelül százmilliárddal kevesebb bevételre számíthat,,

Nem tudni, hogy mennyivel lesz kevesebb a Fővárosi Önkormányzat bevétele. A probléma elsősorban ott van, hogy túlköltekezték magukat már az első félévben. A tervezett működési költségeknek a kétharmadát felhasználták. Létszámnövelés, bérnövekedés, felesleges kiadások, a felújítások, karban tartások elmaradása, amely megnövelte a fajlagos költségeket. A lánchíd felújításának a késlekedése is növeli a költséget az infláció miatt.
A Karácsonynak, meg a fogdmegjeinek, nem a Facebookon kellene lógnia, hanem dolgozni kellene, megkeresve, hogy miképpen lehetne csökkenteni a működési költségeket.

Válaszok:
Gregorius | 2020. július 11. 15:26

Hol a pénz, fiúk?

Csurka is csak ennyit kérdezett, aztán egyből náci-fasiszta-antiszemita lett belőle.

Szóval: hol a pénz?
A pénz az soha nem tűnik el, csak gazdát cserél.

A kereskedő Draskovics
,, Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) idén több mint 300 milliárd forint bevételt tervez, és a költségvetési törvény szerint a kiadásai pedig meghaladják a 180 milliárd forintot.

Az idei esztendő kiemelkedő nagy privatizációs tranzakciója lesz - többek között - a Mol, az Antenna Hungária és a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) még állami tulajdonban lévő részvényeinek eladása - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

A tervek szerint a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. eladására is sort kell keríteni, azért, hogy a szükséges fejlesztéseket, a ,,nagy ugrást,, megtehesse a társaság - véli Draskovics Tibor.
https://gondola.hu/cikkek/4001..

Vajon a BKK-nál mi lesz a ,,nagy ugrás,,?

Azután nemcsak a Lánchíd felújításának a csúszásával van probléma, hanem a római pert árvízvédelmének a megoldásával is, ahova ugyancsak be lett tervezve a 10 milliárd.

Úgy látszik a Facebookozás fontosabb.

Februárban rakták össze a költségvetést. 140MFt hiány a terv.

,,Budapestnek mostanra olyan elképesztően kicsi a költségvetése a hozzánk hasonló városokhoz képest, hogy nem nagyon hiszek rejtett tartalékok létezésében.,,

Ez nem hit kérdése, hanem ténykérdése. Ha egy évre teljes hatalommal megkapnám a posztot bebizonyítanám, hogy javulna a munka minősége és minimum 10 %-kal csökkenne a működési költségvetés.

Mérnök vagyok, nem adószakértő, annyit azonban látok, hogy a Covid miatt ( második lépcső?) igazából sem az Állam, sem az Önkormányzatok nem tudják azt, hogy ténylegesen mennyi lesz az idei bevételük. Engem mellbe vágott az, hogy az MNB enyhe GDP növekedést, Varga 2-4% csökkenést, amíg az Unió 5-6% csökkenést jósolt. Ezek mögött a számok mögött sok-sok milliárd van, igazából ma csak becslések vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyi fog befolyni.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. július 11. 15:55

Te fordítva ülsz a lovon, amikor azt írod: normális esetben egy kormány és egy főváros együtt dolgozik azon, hogy miképpen lehetne SEGÍTENI a helyzeten.

A mondat így hangzik megfelelően: normális esetben egy főváros és egy a kormány együtt dolgozik azon, hogy miképpen lehetne SEGÍTENI a helyzeten.

Ez azonban azt igényli, hogy a bajban levő felkészül, és bemutatja, hogy milyen költségcsökkentési intézkedések kíván végrehajtani és milyen összegre lenne még szükség. A Lánchíd esetében pedig csak akkor lehetne tárgyalni, ha lenne költségvetés, árajánlat. Ilyen azonban nincs. A tárgyalás alapja Karácsony részéről pedig: több pénz kell. A kormány nem ad, tönkre akarja tenni az önkormányzatot.

Karácsony Gergely nem ért az Önkormányzat működéséhez és tárgyalásképtelen. Hiába van a 40 fős tanácsadói testület, a 4 fős alpolgármesteri szervezet, az egész társaság nem ér többet egy lyukas kétfilléresnél.

Nem indulok.
Annyiban tény, hogy amikor aktívan dolgoztam számtalan esetben bebizonyítottam, hogy amit leírtam az a gyakorlatban is teljesíthető.
Karácsonynak és sleppjének csak azt kellene végrehajtani, amit a kampányban megígértek. Úgy látszik erre képtelenek és ugyanazt másolják, amit Gyurcsány. Annyival másabb, hogy Gyurcsánynál az ellenzék volt a hibás, Karácsonynál meg a kormány.

,,Ehelyett meg Orbán megüzeni Karácsonynak, hogy ha garantálja, hogy nem indul ellene a következő választáson, akkor Budapest levegőhöz jut.,,

Ez az állítás hazugság. Orbán Viktor ilyent soha nem mondott.

Amit írtam azok tényeken alapszanak. Amit meg te írsz feltételezések, kitalációk.
A lényegen nem változtat, hogy elvonásról vagy pénzelvonásról van szó.
A járvány következtében a válság pedig mínium olyan arányban érinti a központi költségvetést, mint az önkormányzatok költségvetését.

Az a te problémát, hogy nem értesz a témához, nem tudsz átfogóan, logikusan gondolkodni - esetleg nem is akarsz - és csak szövegelsz, mint egy propagandista firkász.

Nem értem, hogy ezzel most mit akarsz mondani.
Hol írtam olyant ami ennek ellentmond? Sehol.

Válaszok:
Gregorius | 2020. július 11. 16:46

,,Visszajöttek a kommunista leszármazottak, férgek!,,

NEM!

A szélhámosok jöttek vissza, akik majdnem csődbe juttatták az országot.

Az, hogy mögötted milyen szakmai múlt van nem érdekel. A véleményem irányodban a hozzászólásaid alapján kerül kialakításra. Írhatsz bármit, ha nem változol továbbra is fenntartom.

Budapest az elmúlt 70 évben sokkal több forrást kapott, mint amennyi - bármilyen arányt veszünk figyelembe - arányosan járt volna. Ugyanez igaz a megyeszékhelyekre is. Így a vidéktől, a falvaktól kerültek ezek a források elvonásra. Ez azzal járt, hogy Budapest és a megyei jogú városok létszáma a belső migráció miatt megduplázódott és a faluból elvándoroltak az emberek, főleg a fiatalok. Ezt nemcsak én mondom, hogy az EU elemzése is ezt állapította meg. Ezért javasolja, hogy arányaiban nagyobb mértékben részesedjen a jövőben a vidék, különösen a hátrányos régiók. (lásd Magyarország keleti régióját)

Így jogosnak tartom az iparűzési adó központi adóként való kezelését és létszámarányos elosztását.

Persze, hogy nem írtál mást. Én csak arra akartam célozni, hogy a Covid miatti bizonytalan helyzetben pokoli nehéz tervezni, hiszen bizonytalan a bevétel. Különben a tavaszi időszakban az önkormányzatok is kiköltekeztek, a vírus miatt egy rakás plusz, megoldandó feladatuk keletkezett. ( Nálunk megszervezték a házhoz szállítást, gyógyszerkiváltást etc. 70 fölötti lakosoknak. Különben ez egy Fideszes kerület, amelynek megvágták már az utfelujítási terveit.)

Helyesen írni sem. Erre celoztam.

"Tunya ajánlásával.." Erre válaszoltál?

Pajtás.. Vkivel keversz.
Tunya megtért. Drazsé, Dobrev, Kálmán asszony, Vágó, Bánó. Gyafi védekezik.Amúgy ismertem pár Tunyát, rühelték a komcsikat. Majd lecheckolom mos hol tartanak. Egyre kevesebben vannak.
Kicsi a minta. Jákobot lehet felteszik dísznek a Dobrev listára, de Szaszi, Sziszi, Zsiga - nekik meleg a pite..

Nyilván nem OV utasított egy igazából osztrák magáncéget. Arról az ügyről még kevés info van. Annyit tudtam kivakarni, hogy a szerződés 2017-s és 2019. novemberében vált nyilvánvalóvá az, hogy az eredeti határidő nem tartható, az hogy miért nem az homályban marad. Erre a megrendelőnek (szerintük) felróható késére hivatkozva növelné meg a cég az összeget 18 mrd forinttal. Némileg megrökönyödtem, mert úgy gondoltam, hogy a Covid zárlat miatt lehet valamilyen késés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés