Nagyon jó hírek érkeztek a magyar fejlesztésű koronavírus elleni szerről

2020. július 9. 10:34

Kacskovics Imre
Növekedés.hu
A mi hatóanyagunk teljes mértékben semlegesíteni tudja a vírusrészecskéket. Interjú.

Majdnem négy hónapja, hogy létrejött a Covid-19 kezelésére szolgáló magyar gyógyszer fejlesztését célzó konzorcium. Pontosan milyen hatóanyagról van szó?

A kezdetektől egy olyan hatóanyagban gondolkodtunk, amely egyaránt képes semlegesíteni a vírust, valamint megelőző védelmet is nyújt, tehát alkalmas passzív immunizálásra is. Ehhez egy kétkomponensű, fehérjealapú készítményt fejlesztettünk, ami felfogható egy molekuláris csapdaként, mert ahhoz a tüskefehérjéhez kapcsolódik, amivel a vírus a sejtekhez kötődne, így viszont erre képtelen.

Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a készítmény legelső verzióját a konzorciumhoz tartozó Richter Gyógyszergyárban állították elő, és hogy a kémiai analitikai módszerekkel végzett vizsgálatok alapján az anyag megfelelőnek bizonyult. Megtörténtek-e már a laboratóriumi tesztek?

Valóban, első lépésként úgynevezett kémiai rendszerekben, vagyis kémcsőben igazoltuk, hogy a szer hatékonyan köti meg a vírus tüskefehérjéit. Az elmúlt hetekben azután állati sejttenyészetekben vizsgáltuk a gyógyszer hatékonyságát. Ezeket a teszteket már a Pécsi Tudományegyetem Jakab Ferenc vezette biztonsági laboratóriumában végezték, mert vizsgálat során sejttenyészeteket fertőztek meg koronavírussal, hogy lássák, hogyan hat rájuk a szer. A koronavírussal fertőzött sejttenyészetekben két-három nap elteltével kisebb-nagyobb lyukacskák képződtek, amelyek a sejtek pusztulására utaltak.

Abban az esetben azonban, ha a vírushoz hozzákeverték az általunk kifejlesztett hatóanyagot, és ezt követően öntötték azt a sejt felszínére, akkor a vírus nem tudta megfertőzni a sejteket. Ez azt jelenti, hogy a mi hatóanyagunk teljes mértékben semlegesíteni tudja a vírusrészecskéket, így azok semmilyen kárt nem tudnak okozni a sejttenyészetben. Jakab professzorék vizsgálatai szerint az összes általuk vizsgált hatóanyag közül ez a fehérje gátolja a leghatékonyabban a vírus fertőzőképességét. Ez óriási eredmény, hiszen a pécsi laboratóriumban már több mint 400 hatóanyagot vizsgáltak.

Mi a következő lépés annak érdekében, hogy a hatóanyagból gyógyszer legyen?

A hatóanyagot az elkövetkező hónapokban kísérleti állatokban fogjuk vizsgálni. Ezzel párhuzamosan megkezdtük a hatóanyag európai engedélyeztetéséhez, illetve a klinikai vizsgálatokhoz szükséges eljárás előkészítését is.

Ezek mikor indulhatnak?

Ezt nehéz megmondani. A klinikai vizsgálatokat a mi vállaltan óvatos becslésünk szerint legkorábban 2021 végén, 2022 elején lehet elkezdeni.

Mi lesz ebből a hatóanyagból? Pirula, infúzió, injekció?

A hatóanyagot intravénás vagy a bőr alá adott injekció formájában lehet a terveink szerint beadni. Miután a véráramba kerül, megjelenik többek között a tüdőszövetben, sőt a tüdő léghólyagocskáiba is bekerül. Pont arra a területre érkezik, ahová a fertőzést követően a koronavírus is bejut, tehát megakadályozza, hogy a vírus megfertőzze a sejteket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy passzív szer. Ha lesz aktív immunitást biztosító oltóanyag, akkor
ennek az RG anyagnak nagyon periférikus lesz a szerepe.

Valóban. Azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy egy aktív
immunitáson alapuló oltóanyaggal semmiféle olyan szer nem
versenyezhet, amit nem az egyén immunrendszere termel.

Ilymódon a virostatikus/virocid (ha szabad ezt az analógiát itt
használni) szer, ha difiníció szerint nem is passziv immunitás, de
a hatásmechanizmusban közel áll annak logikájához: nem a
védendő szervezet által előállított, a vírusra spacifikusan ható,
kivülről bejuttatott anyag.

(Nem akartam ennyire belemenni.)

Lásd 2-vel előbb. Pont ezt írtam le.

Trump tud róla, hogy bevállaltuk, hogy mi fejlesztettük a koronavírust? Szólni kéne neki, folyton a kínaiakat báncsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés