Andrzej Dudának van több veszítenivalója a kiélezett kampányhajrában

2020. július 9. 14:05

Rosonczy-Kovács Mihály
Nézőpontok blog
Trzaskowskiból és csapatából sugárzik a győzni akarás.

„A lengyel Rzeczpospolita összeszedett kilenc közvélemény-kutatási eredményt az elmúlt napokból. Hat szerint a hivatalban lévő elnök, a kormánypárt által is támogatott Andrzej Dudának van nagyobb esélye, hogy megismételje 2015-ös sikerét, háromnál Varsó liberális főpolgármestere, a Polgári Platform alelnöke, Rafał Trzaskowski vezet. Várhatóan 1–2 százalékos különbséggel fog eldőlni a végletekig kiélezett választás július 12-én. A bizonytalanok megszólításában a jelöltek fellépése is sokat számíthat a hajrá kampányeseményein.

Isztambul, 2005. május 25. A Liverpool háromgólos hátrányból egyenlít az AC Milan ellen a Bajnokok Ligája döntőjében. A sírból visszahozott mérkőzés olyan lélektani előnyt ad az angoloknak, hogy a tizenegyesrúgás már-már formaságnak tetszik, noha ugyanakkora eséllyel vág neki mind a két csapat. A Milan játékosai láthatólag nem tudják függetleníteni magukat attól, hogy mekkora lehetőséget szalasztottak el a rendes játékidőben, négyből hárman is hibáznak, míg az angolokról sugárzik; ezt már senki nem veheti el tőlük.

Hasonló a helyzet a lengyel köztársasági elnökválasztások második fordulója előtt. A választás május elején formaságnak látszott, egyedül az lehetett kérdés, hogy Duda már az első fordulóban megnyeri-e. Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester lendületes kampánya és az, hogy a magát függetlennek mondó Szymon Hołownia több mint két és fél millió kormánnyal elégedetlen szavazót megszólított, váratlanul kiélezetté tette a versenyt. A pár száz- vagy akár tízezer szavazatkülönbséggel eldőlni látszó kampányfinisben minden apró részlet számít, nem utolsó sorban a most már elsősorban bizonytalanokat megszólítani igyekvő két jelölt kisugárzása.

Trzaskowski számára a második forduló afféle jutalomjáték. A PO korábbi indulóját, Małgorzata Kidawa-Błońskát május elején 5 százalék alatt mérték, őt magát 15 százalék körül, akkor, amikor belépett a képzeletbeli arénába. Az első fordulóban elért 30 százalékos eredményével a pártját már megmentette a kínos kudarctól, s így az eljelentéktelenedés veszélyétől. A végeredménytől függetlenül ő lesz az ellenzék következő erős embere.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Módszerek nem számítanak."
Ugyanez lesz 2022-ben Magyarországon, még fokozottabban...
A szavak, mondatok tényszerűsége a nullával lesz egyenértékű, csak egy dologra fognak figyelni:
A minél absztraktabb, abszurdabb állítások, jelszavak fogják hiszterizálni a bal-lib választási kampányát, ahol a logika, a realitás száműzve lesz.
Olyan pszichológiai állapotba fogják kergetni a választókat, hogy még a jobboldaliak közül is sokan hisznek majd nekik:
"Mert ha nem így lenne, nem hangoztatnák ennyien, ennyiszer!" alapon.
Mi lenne az eredményes védekezés?
A legjobb védekezés: a támadás.

Drukkoljunk és reménykedjünk. Ez egy NAGYON fontos választás lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés