Andrzej Dudának van több veszítenivalója a kiélezett kampányhajrában

2020. július 09. 14:05

Trzaskowskiból és csapatából sugárzik a győzni akarás.

2020. július 09. 14:05
Rosonczy-Kovács Mihály

„A lengyel Rzeczpospolita összeszedett kilenc közvélemény-kutatási eredményt az elmúlt napokból. Hat szerint a hivatalban lévő elnök, a kormánypárt által is támogatott Andrzej Dudának van nagyobb esélye, hogy megismételje 2015-ös sikerét, háromnál Varsó liberális főpolgármestere, a Polgári Platform alelnöke, Rafał Trzaskowski vezet. Várhatóan 1–2 százalékos különbséggel fog eldőlni a végletekig kiélezett választás július 12-én. A bizonytalanok megszólításában a jelöltek fellépése is sokat számíthat a hajrá kampányeseményein.

Isztambul, 2005. május 25. A Liverpool háromgólos hátrányból egyenlít az AC Milan ellen a Bajnokok Ligája döntőjében. A sírból visszahozott mérkőzés olyan lélektani előnyt ad az angoloknak, hogy a tizenegyesrúgás már-már formaságnak tetszik, noha ugyanakkora eséllyel vág neki mind a két csapat. A Milan játékosai láthatólag nem tudják függetleníteni magukat attól, hogy mekkora lehetőséget szalasztottak el a rendes játékidőben, négyből hárman is hibáznak, míg az angolokról sugárzik; ezt már senki nem veheti el tőlük.

Hasonló a helyzet a lengyel köztársasági elnökválasztások második fordulója előtt. A választás május elején formaságnak látszott, egyedül az lehetett kérdés, hogy Duda már az első fordulóban megnyeri-e. Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester lendületes kampánya és az, hogy a magát függetlennek mondó Szymon Hołownia több mint két és fél millió kormánnyal elégedetlen szavazót megszólított, váratlanul kiélezetté tette a versenyt. A pár száz- vagy akár tízezer szavazatkülönbséggel eldőlni látszó kampányfinisben minden apró részlet számít, nem utolsó sorban a most már elsősorban bizonytalanokat megszólítani igyekvő két jelölt kisugárzása.

Trzaskowski számára a második forduló afféle jutalomjáték. A PO korábbi indulóját, Małgorzata Kidawa-Błońskát május elején 5 százalék alatt mérték, őt magát 15 százalék körül, akkor, amikor belépett a képzeletbeli arénába. Az első fordulóban elért 30 százalékos eredményével a pártját már megmentette a kínos kudarctól, s így az eljelentéktelenedés veszélyétől. A végeredménytől függetlenül ő lesz az ellenzék következő erős embere.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2020. július 10. 15:23
Drukkoljunk és reménykedjünk. Ez egy NAGYON fontos választás lesz.
brekker
2020. július 09. 22:05
Lengyel, magyar két jóbarát... Lengyelek, ha magatokkal ki is akartok tolni, legalább velünk magyarokkal ne tegyétek!
adonyi29
2020. július 09. 17:20
Csak számomra elfogadhatatlan az a módszer, ahogy az EU visszarakta versenybe a POt? Retek Tusk munkássága beérett az EPP élén. Az ember, akit mindenki haza akart küldeni, hogy javítsa meg Lengyelországot, de ő maga oly népszerűtlen otthon, hogy esélytelen lenne bármilyen pozit választással behúzni. Az EPP elnöki székéért is csak egyedül mert elindulni.
llnnhegyi
2020. július 09. 16:08
Warsóra tekint vasárnap Európa művelt jobboldali közönsége! Hatalmasat bukik a liberalbolsevista elnökjelölt! Hajrá Duda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik