Több ország közösen tiltakozik, a Hezbollah rakétákkal fenyegeti Izraelt

2020. július 8. 9:59
Németország, Franciaország, Egyiptom, Jordánia is az annektálást ellenzők között – közölte a Neokohn.

Közös nyilatkozatban ítélte el kedden a német, a francia, az egyiptomi és a jordániai külügyminiszter Ciszjordánia egy részének tervezett izraeli annektálását, az iráni hátterű libanoni terrorszervezet pedig rakétaesővel fenyegeti a zsidó államot. „Az 1967-ben elfoglalt palesztin területek bármely részének beolvasztása Izraelbe ellenétes lenne a nemzetközi joggal, és veszélyeztetné a közel-keleti békefolyamatot" – áll Heiko Maas német, Jean-Yves Le Drian francia, Számeh Sukri egyiptomi és Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter nyilatkozatában az MTI szerint.

Nem fogadnánk el az 1967-es határok semmilyen módosítását, amelyről a konfliktusban érintett felek nem állapodtak meg” – emelték ki, hozzátéve, hogy az esetleges egyoldalú határmódosítás „komoly következményekkel” járna a térség biztonságát és stabilitását illetően, illetve nagyban akadályozná az „átfogó és igazságos béke” kialakítását célzó törekvéseket.

Több külügyminiszter szólalt meg egyszerre

Egy ilyen lépés az Izraelhez fűződő viszonyra is hatást gyakorolna – hangsúlyozta Németország és Franciaország, valamint az Izraellel egyaránt határos Egyiptom és Jordánia külügyminisztere. Aláhúzták, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ vonatkozó határozatai alapján továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus megegyezésre épülő, kétállami megoldását pártolják, és felajánlották segítségüket a tárgyalásokhoz vezető út megnyitásához.

Az Új Kelet Online értesülése szerint kedden a libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah is megígérte, hogy megakadályozza Izrael Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására irányuló tervét. „Támogatjuk a palesztin népet és vezetőségét, és készek vagyunk bármit megtenni az annektálási terv megakadályozása és meghiúsítása érdekében” – mondta az Irán támogatását élvező terrorszervezet vezetője a második libanoni háború kirobbanásának évfordulója alkalmából tartott beszédében.

A Hezbollah már a múlt hónapban is videóval fenyegetett

A Hezbollah múlt hónapban megosztott egy videót, azzal fenyegetve, hogy precíziós irányítású rakétákat küld Izrael nagyobb városaira. „Ma már nem csak, hogy el tudjuk érni Tel-Avivot, de, Isten akaratával és segítségével, nagyon konkrét célpontokat is elérhetünk Tel-Avivon belül. A megszállt Palesztinában bárhol lecsaphatunk”. – mondta Naszrallah.

Izrael becslései szerint a Hezbollah több mint 100 000 rakétából és lövedékből álló arzenállal rendelkezik. Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el a Jordán folyó nyugati partján fekvő Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia), ahol azóta több tucat zsidó település épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a településeket a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része. Az oslói-i „békefolyamatban” vízionált kétállami megoldás értelmében a leendő palesztin állam Ciszjordánia és a Gázai övezet területén jött volna létre. Kelet-Jeruzsálemet Izrael már 1980-ban már annektálta – írta meg a Neokohn.

(kép forrása: Origo)

 

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ékezetek nélkül írt álszékely megnyilatkozásaid nem túl hitelesek. Akár Emanuel Goldsteiné, aki a Radio Romania magyar nyelvű honlapját tartja hiteles forrásnak. Szóval, te ne foglalkozz azzal, hogy mi kiírjuk magunkat valahonnan, vagy sem, ez nem a te dolgod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés