Több mint egymillió embert evakuálnak Japánban

2020. július 07. 10:35

Felhőszakadás, földcsuszamlások és áradások Kjúsú szigetén.

2020. július 07. 10:35
null

Heves esőzések miatt mintegy 1,3 millió embert evakuálnak a Japán déli részén található Kjúsú szigetén, miközben már 50 halottja és legalább tucatnyi eltűntje van a felhőszakadások okozta földcsuszamlásoknak és áradásoknak – közölték a helyi hatóságok kedden. A japán meteorológiai szolgálat heves esőzésekre figyelmeztetett Nagaszaki, Szaga, és a kjúsúi Fukuoka prefektúrákra. Kjúsú szigetén mintegy hárommillió embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát. A Kyodo japán hírügynökség szerint 12 prefektúrában összesen 71 földcsuszamlásra került sor. A szigetország délnyugati részét sújtotta leginkább az ítéletidő. A hétvége óta Kumamoto prefektúrában tizenegy embert továbbra is eltűntként tartanak számon, miközben a rossz időjárás akadályozza a mentési és keresési munkálatokat.

Csak a mentésben 80 ezren vesznek részt

Az áldozatok többsége, 49 ember Kumamoto prefektúrában vesztette életét, egy embert pedig Fukuokában találtak holtan. Az áradás a Kuma folyó partján fekvő településeket sújtotta a leginkább. A víz elmosott egy folyóparti idősotthont, amelynek 14 lakója vesztette életét. Egy idősebb nő az NHK japán állami televíziónak elmondta, hogy alig lépett ki az utcára, amikor az ár egyik percről a másikra szinte teljesen ellepte. „Majdnem elmosott a víz, egy villanyoszlopban kellett megkapaszkodnom” – ecsetelte.

Országszerte tízezreket mozgósítottak, de a mentési munkákat az időjárás jelentősen megnehezíti. Abe Sindzó japán kormányfő kedden bejelentette: 80 ezerre emelik a mentésben részt vevők létszámát. Szuga Josihide kormányfőtitkár elmondta, hogy július 9-éig marad az ítéletidő. A tisztségviselő arra kérte az érintetteket, hogy keressenek menedéket. Több ipartelep is leállt, de Szuga szerint az ellátási láncot nem fenyegeti veszély. António Guterres ENSZ-főtitkár együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait, a japán népet és a tokiói kormányt – mondta szóvivője, Stephane Dujarric.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2020. július 07. 13:14
Az atomerőművet is a tengerbe építették. Persze egy átlag magyar még elájulhat tőlük. Amúgy bírom őket és remélem túl lesznek a rossz szérián.
Nuttika
2020. július 07. 13:11
Sok sikert Japánnak. Ez nem az ő évük. A koronavírus rendesen megtépte őket gazdaságilag - az elhalasztott Olimpia elég drága buli - és most ez.
még fokozza
2020. július 07. 10:46
Az ökoszisztémára jobban kellene vigyáznia az emberiségnek. Ha adhatok tanácsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik