Miért szavaznak a “prolik” a Fideszre?

2020. július 7. 16:02

Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok.hu
A gyakorlatban, a mindennapi beszédben a proli egyfajta viselkedést jelöl, amely egyszerre egyéni és tömeges.

„Régóta evidens, hogy az egyszerű emberek, kétkezi munkások, a nemcsak iskolázatlan, de hagyományokkal, »józan paraszt ésszel« sem rendelkező tömegek (ún. lumpenprolik) a baloldalra szavaznak; az általuk dominált városokban, illetve budapesti kerületekben a jobboldalnak esélye sincs. Ezzel szemben a budai, »úri« kerületek megingathatatlan konzervatív bástyák. Mostanság mintha azonban változna ez a minta. Vagy ez csak a felszín, és valamilyen mélyebb átalakulásról lehet szó?

Először is meg kell határoznunk a »proli« fogalmát. Nem is annyira a hivatalos, szótári definíciót, hiszen ez egy gúnyos, pejoratív kifejezés, egyfajta korabeli szleng egy bizonyos társadalmi csoportra vonatkozóan (nyilván más társadalmi csoportok által), így nehéz is rá »hivatalos« definíciót kitalálni. A gyakorlatban, a mindennapi beszédben a proli egyfajta viselkedést jelöl, amely egyszerre egyéni és tömeges. Egyéni, hiszen egy proli önmagában is mutatja a rá jellemző tulajdonságokat, viselkedésmintákat: műveletlen, faragatlan, alacsony hozzáadott értékű munkát végez (vagy egyáltalán nem is dolgozik), iszik, dohányzik, igénytelen, ápolatlan… és intenzív gyűlölettel viseltetik mindenki iránt, aki egy kicsivel is jobb nála, akinek bármennyivel is többje van, mint neki.

Tömeges, mert »falkába verődve« még a szokásosnál is hangosabb, agresszívabb, gyűlölködőbb, ráadásul tartozik hozzá egyfajta csoporttudat is, de ez nem valamiféle belső indíttatásból, öndefinícióból ered, hanem pusztán a másokkal szembeni dölyfös gőg, az »úrgyűlölet« hajtja. Régóta evidens, hogy az egyszerű emberek, kétkezi munkások, a nemcsak iskolázatlan, de hagyományokkal, »józan paraszt ésszel«sem rendelkező tömegek (ún. lumpenprolik) a baloldalra szavaznak; az általuk dominált városokban, illetve budapesti kerületekben a jobboldalnak esélye sincs. Ezzel szemben a budai, »úri« kerületek megingathatatlan konzervatív bástyák. Mostanság mintha azonban változna ez a minta. Vagy ez csak a felszín, és valamilyen mélyebb átalakulásról lehet szó?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A proli mindent leegyszerűsít. Pl. nem érti a nemzetgazdaságot tehát, a kormány lop, Orbán lop.
Marhára nem érdekli, hogy milliárdokat költünk erre, meg arra.
A lényeg, hogy ő, a proli kinyilatkoztat, elítél, ítélkezik.
Munkahelyen, kocsmában...

Nem látja, a moslékellenzék híreszteli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés