Rákosi, a zsidógyűlölő

2020. július 6. 7:18

Pelle János
Neokohn
A magyar állam elszabotálta a holokauszt túlélőinek anyagi kárpótlását.

„Rákosi nemcsak a Nyilaskeresztes Párt és a kisebb nemzetiszocialista pártok szavazóit, hanem a MÉP antiszemita, és a szociális reformok iránt elkötelezett választóit is a kommunisták potenciális bázisának tartotta.

Fel lehet tenni a kérdést: érzékelte-e Rákosi a »népi antiszemitizmust«, a tömegek körében tovább élő zsidógyűlöletet? A válasz azért nehéz, mert az MKP vezetése »ideológiai csőlátásban« szenvedett, a »nép« fogalmát tetszése szerint értelmezte és manipulálta. A kommunisták a »dolgozó néppel« azonosultak, ezért annak előítéleteit megbocsátható fogyatékosságnak, legföljebb kisebb hibának tartották.

»A kommunisták a legélesebben elítélik az antiszemitizmus minden megnyilvánulását. De mert a népmozgalmak kapcsán voltak antiszemita kilengések is, nem vagyunk hajlandók elítélni magát a népmozgalmat« – írta Révai József Ködösítés című vezércikkében, a Szabad Nép 1946. március 31-i számában. Rákosi és társai meggyőződéses antifasiszták voltak, ezért elképzelhetetlennek tartották, politikai alapon visszautasították, hogy bárki antiszemitizmussal gyanúsítsa őket. Mivel a legfelső vezetés tagjai kivétel nélkül zsidó származásúak voltak, igyekeztek »részrehajlás mentesen« és »elfogulatlanul« viszonyulni a »zsidókérdéshez«.

Ez 1945-ben azt jelentette, hogy a magyar állam elszabotálta a holokauszt túlélőinek anyagi kárpótlását. Nem részesítette segélyben a hazatérőket, és a »karitatív munkát« a Magyarországon működő amerikai zsidó segélyszervezetre, a Joint-ra hagyta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók."
(Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16, old.)
Az apa emlékirataiból.

Csak látszólag egyszerű ez a kérdés.
Akkor, valószínű, az életben maradás volt a tét, így Pelle, ha gondosabban vizsgálja a körülményeket, nyilván nem így hozza elő ezt a kérdést. Mindenki vesztes volt ugyanis, persze az ártatlan, elhurcoltak, meggyilkoltak vesztettek legtöbbet.
Azonban ennek így kellett történni, zsidó újságok már az 1910-es, 20-as években USA-ban, Kanadában előre megírták:
hatmillió zsidó áldozata lesz a következő katasztrófának...
Innen kezdve, a kárpótlás sokadlagos kérdés, bár, akit érint, annak kétségkívül fontos.

Ez a Pelle veszélyes antiszemita toposzokat terjeszt:

"a jórészt zsidó feketézők..."

Ajvé, börtönbe vele! Hol van ilyenkor Shlomó Morel barátunk?

DDD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés