Napokon belül jöhet az Airbnb budapesti megregulázása

2020. július 6. 10:42
A legerősebb változtatás az lehet, hogy évi 120 napban korlátoznák Budapesten az ilyen típusú lakáskiadást – írta meg az Index.hu.

Napokon belül szigorodhat az Airbnb hazai szabályozása. A szállodások, pontosabban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége lobbizott azért a kormánynál, hogy a kevéssé szabályozott airbnb-s piac azonos feltételekkel és kötelezettségekkel működjön, mint a szállodás. A Fővárosi Önkormányzat is támogatja a rövid távú lakáskiadás korlátozását, ugyanis szerintük az ilyen lakáskiadás is felelős azért, hogy drágák a budapesti lakások, szűkül a lakáscélú ingatlanok piaca.

Hasonló konstrukció több országban létezik, Londonban például 90 napban korlátozzák egy naptári évben az olyan lakások kiadását, amelyek nincsenek külön bejelentve a hivatalnál mint rövid távon kiadott ingatlanok.

Az airbnb-sek érvei

Az airbnb-sek gyorsan megpróbáltak egy saját tervezetet is mutatni a kormánynak, és többek közt azzal érvelnek, hogy a szállodák és az Airbnb nem is egy piac, nem is egymás versenytársai. Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének  (MAKE) elnöke szerint ez a rövid távú lakáskiadás több ezer családot tart el, és erősíti a középosztályt. Egy ilyen korlátozás viszont tönkretenné őket, és a turisták sem szeretnének ilyen változtatást, és inkább Bécsbe vagy Prágába mennek majd.

A szállodák nem így látják

A szállodások pont az ellenkezőjét emelik ki, szerintük az Airbnb üzletág többségében már nem magánemberek kezében van. Emellett az elmúlt években a budapesti hotelkapacitással egyenlő volumenű kínálat épült már ki ebben a szegmensben. A szállodák szerint a rövid távú lakáskiadás korlátozását már régebb óta próbálják elérni, de mostani korlátozások miatt kialakult válság felgyorsította az eseményeket. A lap megkereste Rogánékat, azaz a Magyar Turisztikai Ügynökséget az ügyben.

2015 óta megduplázódott a budapesti airbnb-s lakások száma

De csak annyi választ kaptak, hogy „az egyeztetések megkezdődtek”. Ahogy korábban írtuk, az elmúlt években rendkívül megszaporodtak a rövid távon (jellemzően turistáknak) kiadott lakások Budapesten, 2015 óta közel a duplájára nőtt az Airbnb-n hirdetett lakások száma, jelenleg több mint 9000 lakást kínálnak így, jellemzően a belső kerületekben. A kormány a szigorítás feltételeinek kidolgozásával a Magyar Turisztikai Ügynökséget bízta meg – közölte az Index.hu.

(kép forrása: Budapest Local)

 

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A középosztály érintett részének szavazata nem fontos a Fidesz számára. Félreértés ne essék, nem vagyok érintett, de a Fidesz, a kormány egymás után követi el ordító hülyeségeit, keményen dolgozik a 22-es bukásán. Egy Rogán....Istenem, még szerephez jut ez a korrupt fazon.

Az emberi irigység........a jók is irigylik a még jobbakat.

apja fasza a kozeposztaly... akinek tobb lakasa van kozponti helyeken az mar reg nem kozeposztaly mivel nem fizetesbol el hanem tokejovedelembol

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés