Madrid és Lisszabon ragaszkodik a 750 milliárdos gazdasági helyreállítási alaphoz

2020. július 6. 20:59
Ez az összeg „a minimum” – fogalmazott a spanyol kormányfő.

Spanyolország és Portugália összefog annak érdekében, hogy az Európai Unió jóváhagyja koronavírus-járvány miatti nehézségek leküzdésére hivatott, 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapot, ahogy azt az Európai Bizottság javasolja, és a célt szolgáló összeg ne legyen ennél alacsonyabb – derült ki Pedro Sánchez spanyol és António Costa portugál kormányfő hétfői megbeszélését követően. A két miniszterelnök Lisszabonban tárgyalt erről, a július 17-18-ra kitűzött uniós csúcstalálkozó előkészítésének jegyében.

Ez az összeg „a minimum”- mondta Sánchez a sajtótájékoztatójukon. Az addig hátralévő másfél héten mindkét politikus találkozók sorozatát vette tervbe az európai vezetőkkel, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök javaslata mellett érveljen, és megszerezze támogatásukat.

A két ország összefogását indokolja, hogy vannak más elképzelések is: az Európai Tanács elnöke, Charles Michel legutóbb azt vetette fel, hogy a lakosság számát és a munkanélküliség arányát is figyelembe véve gondolják újra az alap elosztását a tagállamok között. Ez Spanyolország számára veszteséget jelentene az Európai Bizottság eredeti 140,4 milliárdos országkalkulációjához képest. Michel elképzelését sem Sánchez, sem Costa nem bírálta nyíltan a sajtótájékoztatón, de azt világossá tették, hogy nem értenek egyet vele. Július legyen a közös európai válasz hónapja a válságra – mondta Sánchez, amihez Costa hozzátette: lényeges, hogy még ebben a hónapban megszülessen az uniós megegyezés a helyreállítási alapot illetően.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés