Berlusconi szerint a jobbközép választások nélkül is kormányra kerülhet

2020. július 05. 15:14

Az egykori négyszeres miniszterelnök korábban is utalt arra, hogy a Hajrá Olaszország választások helyett parlamenti kormányváltásban gondolkodik.

2020. július 05. 15:14

Választások nélküli olaszországi kormányváltás lehetőségét vázolta fel Silvio Berlusconi többszörös volt miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke, aki új parlamenti többség létrehozását szorgalmazta az Il Giornale című napilapban vasárnap. Silvio Berlusconi kijelentette, a Giuseppe Conte vezette kormány teljesen alkalmatlan a koronavírus-járvány kezelésére. Hozzátette, a jelenlegi egészségügyi és gazdasági válságban azonban egyáltalán nem tartja biztosnak az előrehozott választásokat. A Hajrá Olaszország (FI) elnöke a jobbközép koalíció szombati római tömegdemonstrációja után nyilatkozott, amelyen Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke is azonnali választásokat sürgetett. A nyolcvanhárom éves Berlusconi nem volt jelen személyesen, őt a párt alelnöke, Antonio Tajani képviselte.

Silvio Berlusconi kifejtette, hogy ha mégsem lesznek rövid időn belüli választások, a kormányt új parlamenti többséggel is le lehet váltani. A politikus arra utalt, hogy a jobbközép új szövetségekkel át tudja alakítani a jelenlegi parlamenti erőviszonyokat „új és jobb” kormány létrehozásával. „Máskülönben azt kockáztatjuk, hogy Giuseppe Conte és az Öt Csillag Mozgalom további két-három évig a helyén marad” – tette hozzá Silvio Berlusconi. Az egykori négyszeres miniszterelnök korábban is utalt arra, hogy a Hajrá Olaszország választások helyett parlamenti kormányváltásban gondolkodik. A járványkorlátozások feloldása után újraindult római parlamentben a kormánypártok – az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) – folyamatosan veszítenek többségükből, elsősorban a felsőházban. Az M5S-ből kilépőkből sokan a Liga soraiba ülnek át, a Hajrá Olaszország szenátorai és képviselői pedig a Matteo Renzi vezette kormányerőhöz, az Élő Olaszországhoz pártolnak át. Utóbbi a Silvio Berlusconi és Matteo Renzi közti paktumra utal: így a FI „beszivárog” az egyik kormánypártba, növelve ennek erejét a PD-vel és az M5S-szel szemben. A parlamenti főpróba a július 15-i szavazáskor lehet, amikor Giuseppe Conte támogatást kér az uniós pénzek felhasználásához.

Sajtókommentárok szerint egyre gyakoribb az egyeztetés Giuseppe Conte miniszterelnök és Berlusconi örökös jobbkeze, Gianni Letta között. A Hajrá Olaszország régóta jelzi, hogy kész támogatni a kormányt az európai forrásfelhasználásban, ha ezzel új kormánytöbbség alakulhat ki. Silvio Berlusconi egységesnek nevezte az egyre inkább a Salvini-Meloni páros vezette jobboldali koalíciót. Megjegyezte azonban, hogy a Ligával és az Olasz Testvérekkel ellentétben a  Hajrá Olaszország keresztény, Európa-barát, az Európai Néppárt tagja, valamint az egyetlen baloldalellenes centrumpártnak számít. Elemzők szerint a hat százalék körüli Hajrá Olaszország önálló utat keres a huszonhat százalékos Liga és a tizenöt százalékra ugrott Olasz Testvérek mellett.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. július 05. 22:02
Az olasz és a magyar libbsik megérdemelnék a nép haragját hogy tömegsirba kerüljenek mert csak a hatalom és a pénz érdekli Őket a Haza nem.
Ganaji Bordon
2020. július 05. 19:07
Én már régóta nem értem Berlusconi mozgását. Talán megvették valamilyen primadonna szereppel a hattyúdalra. Ez nem lesz jó a Leganak.
BőröndÖdön
2020. július 05. 17:31
Ez a vén disznó még tényező?! :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik