Szobordöntögetés hazai módra

2020. július 04. 22:17

Ugye, ott van például a messze földön híres érseki székesegyház, benne többek közt Hunyadi János síremlékével.

2020. július 04. 22:17
Jean St'ay
Főtér

„Van az a közszájon forgó vélemény, miszerint az Isten anyjának utódállami virágoskertjében élő román többség szemét megállás nélkül szurkálja az a kézzel fogható tény, hogy amint egyre inkább visszatekint a múltba, hovatovább egyetlen román műemléket sem lát Erdélyben. Nyilván nem lehet általánosítani, viszont helyenként az a szintén kézzel fogható igyekezet is tagadhatatlan, amellyel a román hivatalos nemzeti gárda igyekszik kikozmetikázni (kisajátítani) a múltat. Kapásból példaként álljon itt a törcsvári kastély, melynek bejáratánál hosszú ideig ott meredezett a tábla, amelyen az építőkről ennyi állt, egyetlen – rokonszenves közvetlenséggel írt – tagmondatban: építette néhány brassói (construit de niște brașoveni).

De talán a legbombasztikusabb alternatív archeológiai leletcsoportra akkor bukkan az Erdély-járó, ha besétál a gyulafehérvári várba. Ugye, ott van például a messze földön híres érseki székesegyház, benne többek közt Hunyadi János (na ja, Iancu de la Hunedoara) síremlékével, meg ott a római-katolikus érsekség maga, meg hát a vár maga, de ha az ember szétnéz, feltűnik az a vérmes igyekezet, amellyel a poszt-trianoni román múltépítkezés teleszórta a teret saját történelmi lenyomataival.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. július 06. 07:45
Az az igazság, hogy nem tudom elítélni a románokat. Ugyanis én is ezt csinálnám, ha rajtam múlna. Egyszerűen azé az ország, aki szobrokat állít benne a saját dicsőségére, a történelmét úgy értelmezi, ahogy szeretné, saját magáról dicsőséges filmeket készít stb. stb. De álljunk már meg! Ez a mostani Magyarország akkor most a miénk???????? Készítünk filmeket Trianonról, Mátyás királyról, a reformkorról, Horthyról? Vannak szobrok a köztereinken Prónayról, aki gyilkolászása mellett visszaszerezte Sopront? (A román hősök is gyilkosok voltak, de a román nép érdekében cselekedtek, ezért vannak szobraik.) Ungváry kiadhat minden nap egy könyvet arról, hogy milyen gyilkosságokat követtünk el a II. Világháborúban? Azt kell mondanom, hogy a fideszes kormány ellenére sincs a saját kezünkben az országunk. Nem mondom, hogy nem próbálkoznak, de úgy látszik, hogy ez nehezebb dió, mint gondolnánk. A "magyar" filmgyártás viszont a legnagyobb szégyene az országnak.
flesh ripper
2020. július 05. 07:04
Az oláh nem tud építeni. Frusztráltságát rombolással kompenzálja.
Magyarok Pásztora
2020. július 05. 05:59
Az oláhok és a komcsik mindent lopnak.
Knerten
2020. július 04. 23:51
Trianon tizedakkora tragédia se lenne, amekkora, ha a szlovákok, ukránok, románok, szerbek csak feleakkora rohadékok lennének, mint amekkorák. Ezek csak akkor fognak megnyugodni, ha az összes magyar eltűnt a Kárpát-medencéből, mert mindnek arra fáj a foga. De előbb lesz Párizs magyar falu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik