Szélsőjobb és újbaloldal

2020. július 4. 9:29

Czékmán Bendegúz
Mérce
Az újbaloldal és a szélsőjobb parlamentbe kerülését és patthelyzetet hozhat a horvát választás.

„Škoro egy igen széles választási koalíciót hozott létre, amelyen a legkülönfélébb jobboldali pártok kaptak helyet, mint a legutóbbi EP-választáson relatíve jól szereplő Szuverenisták, vagy a jobboldali ideológiát klímavédelmi, ökológiai témákkal fűszerező Zöld Lista. A Škoro vezette választási szövetséget körülbelül 13 százalékra mérik, ami önmagában még nem számít kiemelkedőnek, ám érdemes észben tartani, hogy Horvátországban nincs országos bejutási küszöb a parlamenti választásokon, az egyes listáknak az ország 10 választókerületében kell meghaladniuk az 5 százalékot, hogy az adott körzetben mandátumhoz jussanak.

Így egyes régiókban, mint például Szlavóniában (ahonnan Škoro is származik) kifejezetten meghatározó erővé válhat a Haza Mozgalom, megnehezítve ezzel a HDZ esélyeit a kormányalakításra. A kormánypárt meg is vádolta Škorot, hogy indulásával a baloldalt segíti, hasonlóan az év eleji elnökválasztáshoz (amikor is a szélsőjobboldali politikus nem szólította fel híveit a HDZ-s elnökjelölt támogatására, akik otthonmaradásukkal hozzásegítettek a szociáldemokrata jelölt győzelméhez).

A választások eredményétől függően Škoroból valóban királycsináló válhat, és ahogy arra Techet Péter is rámutat, az eddigi tevékenysége alapján úgy látszik, hogy a horvát szélsőjobb az ország függetlenedése óta először valódi karizmatikus vezetőre talált a borász-énekesben, akinek színrelépése sok tekintetben változtatja meg a horvát politikát, mivel az egyre inkább középre húzó HDZ-nek már nem csak balról akad kihívója. A balközép pártjai, élükön az elnökválasztás megnyerése óta magára találó SDP-vel egy Restart névre keresztelt koalícióban kívánják leváltani Plenkovićot. A koalíció miniszterelnökjelöltje Davor Bernardić, aki 2016 óta vezeti az SDP-t.

A horvát balközépnek és centrista pártoknak az elmúlt 10 évben már ez a harmadik átfogó választási szövetsége, amelyben az apróbb liberális, regionális formációk mellett olyan meghatározóbb szereplők kaptak még helyet, mint a horvát Parasztpárt, illetve az Isztria félszigetén jelentős támogatottsággal bíró Isztriai Demokratikus Gyűlés. A Restart szövetség együttes támogatottságát 28-32 százalék közé teszik, néhány esetben szorosan meg is előzve a HDZ-t, amelyre a választók 26-30 százaléka szavazna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Újjobb és szélsőbaloldal

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában