Nincs visszaút: Németország bezárja szénerőműveit

2020. július 4. 21:33
A Bundestag elfogadta azt a jogszabálycsomagot, amelynek értelmében legkésőbb 2038-ig az ország valamennyi szénerőművét leállítják.

Évekig tartó viták után pénteken elfogadta a német törvényhozás a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról szóló csomagot, amelynek értelmében legkésőbb 2038-ig az ország valamennyi szénerőművét leállítják – számol be a hírről a Portfolio.

A Bundestag 709 képviselője közül 554 szavazott, a kormány javaslatait 314 igen szavazattal, 237 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett fogadták el. „Az eredmény arra utal, hogy a 398 képviselőt összefogó kormánypárti frakciókban – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) képviselőcsoportjában – nem volt egyöntetű az előterjesztések támogatottsága” – jegyzi meg a gazdasági portál.

A szövetségi parlament után egyébként törvényhozás tartományi kormányokat tömörítő kamarája (Bundesrat) is elfogadta a csomagot. Németország így az atomerőművek fokozatos – 2022 végéig tartó – leállításáról 2011-ben hozott döntés után a szénalapú energiatermelés leépítéséről is döntött.

A kieső termelést környezetbarát, megújuló forrásokkal pótolnák a németek.

A szénalapú energiatermelés fokozatos leállításának legfőbb célja, hogy az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása 62 százalékkal csökkenjen 2030-ig 1990-hez képest. „A távlati cél az – mutat rá a Portfolio –, hogy Németország a 2015-ös párizsi nemzetközi klímaegyezmény előírásait teljesítve 2050-re elérje a karbonsemlegességet, vagyis megteremtse az egyensúlyt a kibocsátott szén-dioxid és a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között.”

Németországban nagyjából 100 erőműben termelnek kőszénnel, az ágazat 30 ezer embernek ad munkát. A kőszénen belül a németországi forrásból származó barnakőszén viszi a prímet, a feketeszenet importálják. Együttes arányuk a nagyjából 30 százalékos a hazai áramtermelésben.

Az ellenzék mindkét oldaláról kritizálták a lépést, de eltérő motivációból. A Zöldek szerint a CDU/CSU és az SPD koalíciója olyan pályára állítja Németországot, amelyen később nem lehet módosítani, így a zöld párt nem gyorsíthatja fel a folyamatot kormányra kerülése esetén. A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szerint viszont éppen az a gond, hogy a kormány túlságosan siet, szerintük az ágazat felszámolását megfontoltabban, körültekintőbben kell végrehajtani, és bőven elég lenne 2050-re befejezni.

Nyitóképünkön a Datteln IV szénerőmű látható. A kép forrása: MTI.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2050-ben megszűnik Németország, addigra német elemzések szerint minden második ott lakó lesz csak német gyökerű, ne tervezzetek fiúk.........

Elég sok szél és napenergiájuk van, meg vízierőmű is akad jó néhány. Ami meg hiányzik, azt megveszik a franciáktól ( atomenergia). 2038-ra valószínűleg nem lesz még plazmaerőmű.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. július 5. 0:31

"És hogyan töltik föl a sok villanyautót?"

Francia atomerőművekből. Mert az ződ. Kibaszott ződ!

"Elég sok szél és napenergiájuk van, meg vízierőmű is akad jó néhány."

Jah, persze. Halllottam már ezt a mesét jópárszor. Halvány segédfogalmatok n incs arról, mekkora szrba kerülnek a friccek ezzel. A ti csapott homlokotok nem elég ahhoz, hogy reáltudományokat fogadjon be.

Válaszok:
Gregorius | 2020. július 5. 10:25

Egy egész ország a fényevést választotta. Hurrá!

Viszont nemsokára mi leszünk a fény nekik az éjszakában.

Került. A Prédikálószékre terveztek egy tározót.

Odaírtam, hogy a hiányzó mennyiséget megveszik a francia atomerőművektől. (ott annyi van, hogy biztos nem zárják be őket.)

Válaszok:
Megtalálta | 2020. július 5. 12:37

A villanyautóknak is csak ilyen energia mixben van minimális értelme.

"Odaírtam, hogy a hiányzó mennyiséget megveszik a francia atomerőművektől."

Fordítva ültök a lovon. Az alaperőművek hiánya nem "hiányzó teljesítmény", hanem tervezési hiba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés