Helyreállítási alap uniós kölcsönből

2020. július 3. 18:18

Szajlai Csaba
Magyar Nemzet
Ilyenkor már a hétéves keretköltségvetést meg kellene szavazni, ráadásul a mostani, recessziós helyzetben gyorsítani kellene a folyamatot.

„Hónapok óta várunk arra, hogy az Európai Unió gyorsan avatkozzon be a koronavírus okozta gazdasági sokk hatásainak enyhítése és a kontinens talpra állítása érdekében. Lassan fél éve, hogy a pandémia földbe állította Európa gazdaságát, de még csak ott tartunk, hogy július közepére ismét összehívták az uniós csúcsot – ezúttal nem online verzióban. A csúszás eleve érthetetlen: ilyenkor már a hétéves keretköltségvetést meg kellene szavazni, ráadásul a mostani, recessziós helyzetben gyorsítani kellene a folyamatot.

A magyar álláspont közismert: Magyarország természetesen támogatni fogja a helyreállítási alap létrejöttét és ezzel egyidejűleg a hétéves uniós büdzsét is, ugyanakkor néhány fenntartása lesz a magyar kormánynak. Aki nem foglalkozik behatóan a témával, nem is nagyon érti, hogy mi történik Brüsszelben: a félreértések elkerülése végett nem mi, magyarok vagyunk a nagyszabású projekt hátráltatói.

De nézzük a részleteket! Az európai helyreállítási terv az EU történetében példa nélküli segélyprogram, amelynek révén a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményeit az unió által a piacokról felvett hitelből finanszírozott, vissza nem térítendő támogatásokkal igyekeznek enyhíteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szajlai Csaba optimista. Én viszont élek a gyanúperrel, nem véletlen, hogy az EU nagyobb támogatást akar adni a déli államoknak. Szerintem ezzel akarja megakadályozni, hogy a déli államokban kormányválság alakuljon ki és a soron következő választásnál a jelenlegi balliberális kormány koalició azt mondhassa, hogy ők érték el ezt az eredményt.
A másik pedig az, hogy az EU fegyelmezési eszközként akarja felhasználni az elosztást.
Ehhez kapcsolódik a jogállamiság köré fonódó trükkös ,, játszadozás,,.
Így szerintem a költségvetést csak akkor szabad elfogadni, ha jogszabályba rögzítik az pénzek elosztásának feltételét, továbbá a visszafizetés feltételét is. Ez utóbbira a hitel esetében úgy értem, aki amennyit igénybe vesz annyit kell visszafizetnie kamatokkal együtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés