A román lakosság közel harmada cigányellenes

2020. július 3. 15:07
A koronavírus sem változtatta meg a romák megítélését keleti szomszédunknál.

A koronavírus-járvány nem nagyon befolyásolta a romákkal szembeni általános ellenszenvet a román társadalomban – derül ki az IRES legújabb felméréséből, amelyet a Főtér ismertet. Eszerint három romániai állampolgárból mindössze egy viselkedik elfogadóan a romákkal szemben, míg a kétharmaduk még mindig nagyon bizalmatlan irányukban.

A kutatásból az is kiderül, hogy a romák jogait négy román közül több mint három elegendőnek vagy túl soknak ítéli meg. A komolyan cigányellenesnek nevezhető románok aránya azonban 20-30 százalék között mozog. „Ők azok akik szerint a romák veszélyesek, akik ellen az állam akár erőszakot is alkalmazhat, a romákkal szembeni diszkriminációt és gyűlöletbeszédet pedig nem kéne büntetni” – adja meg a fenti csoport hozzáállását az erdélyi magyar honlap.

Egy másik csoport, amelynek aránya 30-40 százalékra tehető, kontextustól függően elfogadóbb, bizalmatlanabb vagy akár cigányellenes álláspontra helyezkedik. Általánosságban a romákkal szembeni leggyakoribb kritikák, hogy lopnak, komolytalanok, hazudnak és lusták. „A romákkal szembeni ellenszenv tüzére egyébként a média, elsősorban a televízió is önt azért olajat bőven” – zárja cikkét a Főtér.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A koronavírus sem változtatta meg a romák megítélését keleti szomszédunknál."

Ilyen egy elbaszott felmérést ... miért pont a koronavírus hatására változott volna a romák megítélése???

Az a jó hírem van a cigányokért aggódó haladároknak, hogy a cigányok megítélése Romániában az idő múlásával egyre kedvezőbb lesz, ahogy létszámuk exponenciálisan emelkedik az idővel. Két emberöltő, és a létszámuk a 10 milliót nyaldossa majd szőröstalpúéknál. A fele lakosságnak nem lesz velük problémája...

Lelőtted a poénomat.

Bezzeg ha itt csatangolnának a szittya muszlim migránsaitok, az be magyarosch is lenne!

Akinek van munkahelye, az román, akinek nincs, az cigány. Kb. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy emelett ne lopna el mindent, amit csak bír.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés