Összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton

2020. július 2. 15:41
Az elmúlt napok esőzései adták fel az utolsó kenetetet a majdnem 200 éves épületnek.

Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton – közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

A 19. század közepén neoromantikus stílusban épített kastélyban az államosítás után a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet székháza működött. Az épület 1990 után gazdátlan maradt és romossá vált. Egy 2018-ban végzett felmérés szerint már csak kilenc százaléka állt. A község polgármesterének a többször megismételt kérésére 2019-ben törölték a műemlékek országos lajstromáról. Cristian Oros polgármester az Agerpresnek elmondta: hosszabb távon azt tervezik, hogy a kastély helyén építsék fel a polgármesteri hivatal új épületét.

A Bay-kastély utolsó tulajdonosa Bay Ferenc volt, aki a második világháború végén elmenekült a faluból. A szilágysági földbirtokost a román hatóságok felelősnek tartották azért, hogy 1940-ben a faluba bevonuló magyar honvédség vérengzésének 86 helybéli esett áldozatul. A település korábbi elöljárója közölte: a faluban nem nézik jó szemmel az egykori háborús bűnös birtokát. A kastély összeomlására a Szilágy Megyei Történeti és Művészeti Múzeum kutatója, Horatiu Cocis hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében.

A muzeológus szerint a kastély a helybeliek lassú és vágyott rombolásának esett áldozatul.

Összeomlásával pedig a gyűlölet, a felelőtlenség és a műveletlenség győzött. Cocis nem tartotta elfogadhatónak azt, hogy a helyi közösség egy műemléképületen torolta meg mindazt, ami 1940-ben történt. A Bay-kastély két épületszárnyból állt, amelyeket a velencei Sóhajok hídja mintájára épült átkelő kötött össze.

(MTI)

Nyitóképünk forrása: keflor.blogspot.com

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ördögkúti 1940-es eseményekért elsősorban az a felelős, aki a románokat felheccelte a nemzetközi, Románia által is elfogadott egyezmény alapján bevonuló magyarok ellen.
Nézzük csak meg, mit csináltak a románok 1918-19-ben nem fegyveres ellenállókkal szemben.
Pedig akkor 1918-ban már volt egy bukaresti béke Romániával, így a románoknak semmi
keresnivalójuk nem volt Erdélyben.

Magam a bukaresti parlament épületére gondoltam.
Bár szerintem ezért a bukaresti románok imába foglalnák a nevemet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés