Merkely: Akár nyáron is lehet újabb járvány

2020. július 2. 13:05
Nem lehetünk eléggé óvatosak, hiszen az ország nincs lezárva, és ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk – fogalmazott a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője a Kossuth Rádióban.

Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió műsorában. Merkely Béla arról beszélt: a járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja a november, de addig is „ki kell húzni az időt”. Úgy fogalmazott: Magyarország „egyelőre őrzi az integritását”, de „nem lehetünk eléggé óvatosak”, hiszen az ország nincs lezárva, és „ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk”.

Míg ugyanis a járvány elején Dél- és Nyugat-Európa felöl jött a vírus Magyarországra, most körbevette az országot a vírusfertőzés.  Szerbiában régóta emelkedik a betegek száma, Romániában annyi az új  beteg naponta, mint a járvány „csúcsán”, Ukrajnában emelkedik a járványgörbe, és Ausztriából is magasabb esetszámokat jelentenek. Merkely Béla kitért arra: Magyarország sikeres védekezésének lényeges eleme volt az időben bevezetett számos korlátozás, az iskolák, éttermek bezárása, a vásárlási idősávok kijelölése. Ezek következtében azonban az ország lelassult, a gazdaság visszaesett, a munkahelyek veszélybe kerültek, tehát „nem lehet ezt a technikát többször bevetni, mert az mindannyiunknak sokba fog kerülni” – mondta az SE rektora.

Most, hogy Magyarországon jó a helyzet, a vírus behurcolását  kell megakadályozni. A májusban végzett országos, reprezentatív kutatás eredményei szerint „igen tekintélyes a tünetmenetes vagy kevés tünettel járó esetek száma, tehát szűrni kell, mégpedig a magas rizikójúakat, így például az ukrán, a román, a szerb határ környékén lakókat”, és a külföldről érkező magyarokat és külföldieket – mondta. Hozzátette: nyitott lenne arra, hogy aki szeretné, azt szűrjék, „mert ő tudja, miért kéri” a tesztelést. Emellett továbbra is fontos az „udvarias távolságtartás”, a maszk viselése és a rendszeres kézmosás.

Merkely Béla szólt arról is: a november azért a legvalószínűbb időpontja a második hullámnak, mert akkor újra iskolába járnak a gyerekek, dolgozni a szülők, lehűl a levegő, ami szintén kedvez a vírus terjedésének, és sokat vannak az emberek zárt térben. A szakemberek szerint a második hullám enyhébb lefolyású lesz, hiszen már ismerik a vírust, annak gyenge pontjait, a terjedés lassításának és a betegek kezelésének hatékony módszereit. Emellett a nagy vakcinagyártók is készülnek erre az időpontra, az egyik legnagyobb gyártó 100 milliós nagyságrendben kezdte meg a még tesztelés alatt lévő vakcina gyártását – tette hozzá Merkely Béla.

(MTI)

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szerintem a meleg levegő a tüdőben meg a bőr hajszálereiben "pasztörizálja" a vért."

Nem pasztörizál semmit. Kitágulnak az erek, izzadni kezdesz, mint a ló, beindul az anyagcsere.

A románoknál is van BCG... Reménykedik az ember, de ez nem lehet az egyetlen tényező.

Leginkább attól jön az új hullám, ha azt hisszük, hogy túl vagyunk rajta és felelőtlenül lazítunk.

Ha a testhő 42 fok fölé kúszik, a fehérjék koagulálnak. Magyarán megfősz/megsülsz. (L. pl. konfitált kacsmell) A szaunát csak addig lehet elviselni, amíg van elegendő folyadék a szervezetben, melynek párologtatásával a testhőt a normál tartományban sikerül tartani. Utána hőguta, halál.

Miután a Vezér most éppen jóban van a szerb főnökkel, gond nélkül jöhetnek az emberek Szerbiából, annak ellenére, hogy "Szerbiában régóta emelkedik a betegek száma".
De azért I.Viktor az emberek egészséghez való jogára hivatkozva nem engedi be a más EU-n kívüli országokból az embereket.
Nagyszerű amikor a politika felülírja a józan észt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés