Az alapjövedelem bevezetése mellett foglalt állást Tordai Bence

2020. július 2. 10:02
Válaszában Dömötör Csaba rámutatott: Finnországban ez az ötlet már csúfosan megbukott, mert nem javított a foglalkoztatáson.

Az alapjövedelem kérdéséről, a Hajdúnánásra tervezett motoGP-pálya környezeti hatásairól, és a társaságiadó-támogatásokról is szó volt a napirend előtti felszólalások során, az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

Párbeszéd: Be kell vezetni az alapjövedelmet

Az alapjövedelem bevezetése mellett foglalt állást Tordai Bence (Párbeszéd). Kijelentette: azzal a társadalom 80 százaléka egyetért, nem növelné a költségvetés hiányát, de létbiztonságot hozna sokaknak. Az alapjövedelemben részesülő családoknál csökken az iskolai lemorzsolódás – sorolta az előnyeit, hangsúlyozva: az nem segély, hanem állampolgári jogosultság, ami garantálja, hogy senki ne maradjon nincstelenül.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt felelte: az ötlet bizonyítja, hogy a munkaalapú rendszer helyett segélyalapút vezetnének be. Finnországban azonban ez már csúfosan megbukott, mert nem javított a foglalkoztatáson – fogalmazott. Úgy folytatta: az ellenzéknek például Budapesten minden lehetősége meg lenne felelős döntések meghozatalára, de miközben az ígéretekből alig tudnak valamit felmutatni, már arról beszélnek, hogy Karácsony Gergely legyen miniszterelnök. A főpolgármester vezetői és döntéshozói képességeiről azonban mindent elmond az, ahogyan a Lánchíd felújításának ügyét kezeli – vélekedett. Azt is kérdezte: a Párbeszéd nevű párt folytatott-e párbeszédet a Budapestre ingázókkal a közlekedés átalakításáról.

LMP: „Zöld” újjáépítésre van szükség

Schmuck Erzsébet (LMP) a Hajdúnánásra tervezett motoGP-pálya beruházását kifogásolta, feleslegesnek minősítve azt. Nem készült megfelelő környezeti hatástanulmány – jelentette ki. Úgy ítélte meg: a járvány után a gazdaságot más irányba kell fordítani, és az unióval összhangban a „zöld” újjáépítésre kell helyezni a hangsúlyt. A klímavédelmet előtérbe kell helyezni a gazdaság átalakítása során. Bírálta a kormányt, amiért folyamatosan nemet mond ezen törekvésekre, holott szerinte egyértelművé vált a gazdaság sérülékenysége, ugyanis mind az autóipar, mind a turizmus megsínylette a válságot.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy felelt: a kormány elkötelezettségét klímaügyben nem lehet kétségbe vonni, azt számtalan intézkedés bizonyítja. Hozzátette: a kormány sokkal többet tett le az asztalra, mint azok a baloldali pártok, amelyek megpróbálják magukat az elmúlt időszakban zöldre festeni. Sorolta ugyanakkor azokat az intézkedéseket, amelyeket nem szavazott meg az ellenzék: a Mátrai Erőmű klímabaráttá alakítását, a klímabarát atomenergia fejlesztését, és a vasútfejlesztéseket sem. Emlékeztetett arra is, hogy az LMP a maga által kezdeményezett klímaügyi vitanapon sem vett részt, és az ugyancsak általa kezdeményezett klímatörvényt sem szavazta meg. A Hajdúnánásra tervezett pályáról közölte: az 900 munkahelyet hoz létre, ami a régióban jelentős.

DK: Felháborító, amit a sporttámogatásokkal csinálnak

Varju László (DK) a társasági adóból nyújtott sporttámogatások (TAO) rendszerét bírálta. Kijelentette: miközben az önkormányzatoktól pénzt vonnak el, Felcsútra 50 milliárd forintnyi támogatás érkezett. Sérelmezte még, hogy számos fontos, az egészségügyet érintő költségvetési módosító javaslatukat nem fogadta el a kormányoldal. Olyan eseteket hozott fel, amelyek során szerinte visszaéltek a támogatásokkal. Példaként hozta az újpesti jégkorong szakosztály gazdálkodását, amely ellen elmondása szerint a szülők is feljelentést tettek. Visszásnak ítélte az újpesti jégcsarnok-beruházást is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: 156 milliárd forinttal növekszik jövőre az egészségügy büdzséje, amely 77 százalékkal lesz több, mint az utolsó szocialista kormány alatt volt. Az önkormányzatok is többlettel gazdálkodhatnak – hangsúlyozta. Újpest kapcsán azt mondta: tudja, hogy Varju László naponta egyeztet a kerületi ügyekről abban a városrészben, ahol nemrég a korábbi SZDSZ-es Ungár Klára lett a rendelő vezetője, kommunikációs feladatokkal pedig a DK-s Gréczy Zsolt fiát bízták meg. Szerinte Varju László hétről hétre Che Guevaraként küzd a tao-támogatások, vagyis egy nem létező probléma ellen. Rámutatott: Az önkormányzatok másban sem bíznak, az ellenzéki polgármesterek is tao-forrásokat gyűjtenek, Brüsszel pedig hat évre engedélyezte a tao-rendszert, mivel átláthatónak, szabályosnak, törvényesnek ítélte.

(MTI)

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval, jó dolog lenne munka nélkül (más munkájából) megélni.

Egyetértünk. Szavazó kell, aztán úgysem vezetnek be, mert eltapsoltak minden pénzt.

,,Amíg nem érted meg, hogy a kamatok követelése banki hitelezésnél is virtuális pénzteremtés a semmire, addig vitaképtelen maradsz.

Segítek: nem annyi pénz van a valóságban, mint amennyi a számítógépek képernyőin látszik. Hanem csupán töredéke. ,,

Te akarod elmagyarázni, amikor magad sem érted?
Hallottál róla, vagy olvastál- utóbbira lásd Takáts Péter A modern pénz- és bankrendszer valódi természetéről http://epa.niif.hu/02000/02065.. - írását, melyben némi csúsztatással magyarázza amit a gyakorlat nem igazol.
A virtuális pénz a számlapénz, mert ténylegesen fizikai értelemben nem jelenik meg. A kereskedelmi bank, mint szolgáltató a szolgáltatással értéket állít elő, ilyen értelemben és mértékben értéket hoz létre, amelyet pénzben lehet kihelyezni. Ugyanezt teszik a termelők, szolgáltatók. Amennyiben a bevételük egy részét nem használják fel ez számlapénzként megjelenik a kereskedelmi banknál vezetett folyó- vagy betétszámlájukon.

A kereskedelmi bank pedig nem tud több hitelt kibocsájtani, mint amennyi forrása van. A forrás lehet saját és kölcsön vett forrás. A kölcsön vett forrás lehet pénzintézetektől átvett forrás és betét.
Ez biztosítja a kereskedelmi bank mérlegének az egyensúlyát.

Takáts Péter szerint:
,,Így aztán a kereskedelmi bankok által teremtett pénz mennyisége olyan hatalmas lett, hogy aki nem ismeri a pénzügyi világ titkait, szinte el sem akarja hinni.,,

Téves állítás a pénzteremtés. Ahogy már írtam, a kereskedelmi bankok szolgáltatnak, melyért bevételt kapnak. A szolgáltatás pedig nem pénzteremtés, hanem értékteremtés.

Továbbá: ,,az Európai Unióban a forgalomban lévő pénz közel 80 %-át a kereskedelmi bankok teremtették, és a Nagy-Britanniában forgalomban lévőpénzmennyiség 95 %-át, az USA-ban a 70 %-át teszi ki a kereskedelmi bankok által teremtett pénz,,

Az állítás hamis, mert nem a kereskedelmi bankok teremtették, hanem a termelők, szolgáltatók, akik értéket hoztak létre.

Végezetül egy saját példa: Egyszemélyes vállalkozó vagyok. A havi jövedelmem ötmillió forint, melyből négymilliót elköltök és egymilliót a banknál hagyok betétben 3 %-os kamaton, amely megjelenik a banknál vezetett betétszámlámon.
Ki mennyi új pénzt hozott létre?

,,Kegyed nem érti a felosztó-kirovó rendszert. Erre nekem nincs időm. ,,

Aki ilyent mondatot leír az hót hülye a témához és jobban tenné, ha hallgatna. Egyébként Vakfoltnak igaza van, bár némi pontosításra szorul.

A magyar állami nyugdíjrendszer nem felosztó-kirovó, hanem kirovó-felosztó.

Az elnevezés valóban felosztó - kirovó rendszerként szerepel, amit hibásnak tartok. Amennyiben a folyamatot nézem, akkor valamit csak akkor lehet felosztani, ha megvan a forrása. A forrás pedig a kirovás, terhelés során keletkezik. A kirovást jelenti a nyugdíjjárulék meghatározása és beszedése amely egyben forrása lesz a felosztásnak. Amennyiben alaphiányos, akkor a költségvetésnek kell kipótolni.

Azt írtad: . Akik meg meghalnak nyugdíj előtt, azok még annyit sem.

Ez az ami pontosításra szorul. kik nyugdíjazásuk előtt meghaltak valóban nem kapnak semmit. Ugyanakkor a házastársuk özvegyi nyugdíjellátásban részesül, amikor eléri a nyugdíj korhatárt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés