Román külügyminiszter: A budapesti hivatalosságok hagyjanak fel a provokatív logikával Románia vonatkozásában

2020. július 1. 12:29
A gazdaságfejlesztési programnak átláthatónak és diszkriminációmentesnek kell lennie – hangsúlyozta Bogdan Aurescu.

Románia várja Magyarország részéről azt a megállapodás-tervezetet, amely alapján mielőbb el lehet kezdeni a tárgyalásokat a magyar gazdaságfejlesztési programról – erről Bogdan Aurescu román külügyminiszter nyilatkozott szerdán az Agerpres román közszolgálati hírügynökségnek adott terjedelmes interjúban. Aurescu kijelentette: a gazdaságfejlesztési programról szóló megállapodásnak olyan alapvető elveket kellene tartalmaznia, mint a román hatóságok szerepe, a program átlátható és diszkriminációmentes jellege, valamint az alkalmazás összhangja a versenyre és az állami segélyre vonatkozó román és EU-s szabályozásokkal.

Egy olyan megállapodás-tervezet átküldését kértem a magyar külügyminisztertől, amelyik tiszteletben tartja ezeket az elemeket, és amelyik lehetővé teszi az egyeztetések elkezdését. Remélem, hogy ezt a megállapodás-tervezetet mielőbb átküldik, ahogy ezt megbeszéltük” – fogalmazott Bogdan Aurescu.

A román külügyminiszter felidézte: a Szijjártó Péterrel folytatott május 26-i bukaresti megbeszélés újabb alkalmat nyújtott a román fél világos és határozott elvárásának közvetítésére, hogy Magyarország „térjen vissza a természetes, valós partneri viszonyra”, és hogy „a budapesti hivatalosságok hagyjanak fel a provokatív logikával Románia vonatkozásában”. Megjegyezte: a megbeszélés során – amint a múltban is – megerősítette, hogy Románia érdekelt a kétoldalú kapcsolatok pragmatikus, konstruktív és európai szellemben történő megerősítésében, és nyitott a kölcsönösen előnyös projektek azonosításában, amelyek mindkét állam és állampolgáraik jólétéhez járulnak hozzá.

Aurescu azt is hozzátette, hogy a megállapodáshoz a román félnek – a nemzetközi egyezményekről szóló 2003/590-es törvény értelmében – elő kell készítenie és jóvá kell hagynia a tárgyalási felhatalmazást. Ebben a román Külügyminisztérium határozza meg a főbb elemeket, de a területet felügyelő más román hatóságokat is be kell vonni a folyamatba. „Biztosíthatom, hogy ez az elem (a magyar gazdaságfejlesztési program) fontos része lesz a következő időszak kétoldalú párbeszédének. Remélem, hogy ezt a tárgyalást konkrét lépések követik, amelyek tettekkel igazolják a magyar fél elkötelezettségét egy olyan átlátható és nem diszkriminatív megoldás azonosításában, amely megfelel a román törvényeknek, és a vonatkozó EU-s szabályozásoknak” – mondta az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Bogdan Aurescu külügyminiszter.

(MTI)

(Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jól értem azzal van a gond, hogy olyan fejlesztések valósulnak meg
Romániában magyar pénzből, amit a románoknak kéne megcsinálniuk
román pénzből.

Először is köszönjék szépen meg és innen lehet folytatni a beszélgetést.

Válaszok:
ThunderDan | 2020. július 1. 14:21

Ezt én sem értem, ez olyan, mintha megkérnénk a németországi svábokat, hogy sváb települések fejlesztésére csak akkor adhatnak pénzt, ha legalább annyit adnak egész máshol található, egy fia sváb által nem lakott települések fejlesztésére.
Ki kellene vonulni az egészből, és magáncégekkel kellene intézni a fejlesztést, abba ugye már nem lehet beleszólni, hogy magáncég miért és hova viszi a pénzét. Ha igen, akkor azzal meg megsértik a tőke szabad mozgását.
Még jobb lenne, ha francia cégeken keresztül intéznék a gazdaságfejlesztést, a francia állam sokkal hathatósabban tudna segíteni, ha egy francia magáncég jogait megsértik Romániában.

Csak Magyarországnak nincs joga az NGO-k ellenőrzéséhez, ugyebár.

Egyébként azt meg lehet nekik ajánlani viszonossági alapon, hogy
nyugodtan ruházzanak be a magyarországi románlakta településeken.
Szerintem ez egy elegáns tárgyalási alap.

Mr index.hu személyesen? Megtisztelő!

Az ön által fölvetett problémát már sikeresen kezeltük, kérem olvassa végig a topikot.

Hát....Az anyád 3,14csáját!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés