A Berlusconit elítélő bíró jogtalannak nevezte a politikussal szembeni ítéletet

2020. június 30. 18:30
Kedden került nyilvánosságra az a hangfelvétel, melyen a bíróság egyik tagja jogtalannak nevezte a Silvio Berlusconival szemben 2013-ban adócsalásért hozott ítéletet.

Azonnali kivizsgálást sürgetett a Hajrá Olaszország (FI) párt kedden, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, melyen a legfelső bíróság egyik tagja jogtalannak nevezte a Silvio Berlusconival szemben 2013-ban adócsalásért hozott ítéletet, melynek következtében a FI elnökét a római parlamentből is kizárták.

A Hajrá Olaszország képviselői Igazságot Berlusconinak! feliratú transzparensekkel tüntettek az alsóház üléstermében. A párt képviselőházi frakcióvezetője Mariastella Gelmini azonnali kivizsgálást sürgetett, bizottság felállításával a történteket tisztázására. „Mindez bizonyítja, hogy Silvio Berlusconival szemben nem bírói ítéletet, hanem politikai kivégzést hajtottak végre. Így tudták eltávolítani az olaszországi politikai élet vezetőjét” – jelentette ki Mariastella Gelmini. A Hajrá Olaszország alelnöke Antonio Tajani „bírói államcsínyről” beszélt. A párt bejelentette, Sergio Mattarella államfőhöz fordul annak érdekében, hogy az „üldözött” Silvio Berlusconit nevezze ki örökös szenátornak.

A tiltakozáshoz a bírósági ügyekre szakosodott Il Riformista napilap értesülései vezettek. Az újság hozzájutott a Semmítőszék egyik volt bírójával Amedeo Francóval készült hangszalaghoz, amelyen azt állította, hogy a bíróság eleve el akarta ítélni Berlusconit annak ellenére, hogy „jogtalanul kezelték az ügyét, és igazságtalanul ítélték el”. Hozzátette, hogy az ítélet politikai nyomásra született. A hangfelvételt hétfő este az egyik Berlusconi-féle kereskedelmi csatorna is lejátszotta. A tavaly elhunyt Amedeo Franco a Silvio Berlusconi egyik ügyében ítélkező legfelsőbb bírósági testület tagja volt. A jogi eljárás 2003-ban kezdődött és a Berlusconival szembeni számtalan vizsgálatból az egyetlen volt, amelyben jogerősen elítélték. A politikust adócsalással vádolták az általa birtokolt Mediaset televíziós birodalom vásárolta filmközvetítési jogokkal kapcsolatban.

Az ítéletet 2013 augusztus elsején a Semmítőszék emelte jogerőre. Ezt követően november 27-én a volt olasz kormányfőt kizárták a szenátusból.

Az eredetileg négy éves büntetéséből valamivel több mint félévet töltött le egy Milánóhoz közeli idősek otthonában végzett társadalmi munkával. Silvio Berlusconi saját pártja elnöke maradt, de a jogerős ítélettel az aktív politikából kizárták, választáson azóta nem indulhatott. 2013-ban a Hajrá Olaszország 21 százalékon állt, jelenleg hat százalék körül teljesít, és a jobbközép koalíció legkisebb erejévé csökkent. A hangszalagon elhangzottak kivizsgálását sürgették Berlusconi szövetségesei, vagyis a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint a kormánypártok közül a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV).

Májusban Luca Palamara bíró rögzített telefonbeszélgetései kerültek nyilvánosságra, melyekben Palamara jogtalannak, de szükségesnek nevezte Matteo Salvini volt belügyminiszter „megállítását”, a Liga vezetőjével szembeni jogi eljárásokkal, amelyeket több ügyészség a migránsokat szállító hajók feltartóztatása miatt indított. Palamarát júniusban kizárták az olasz bírók szövetségéből.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Antonio Tajani "bírói államcsínyről" beszélt"

Nem is csodálkozom a progresszív baloldal különös vonzódásán, amit a bírók és a bíróságok iránt éreznek (egyrészt minden változtatás a bíróságok működésében, amit nem ők kezdeményeztek, az beavatkozás a bírói függetlenségbe, jelentsen ez bármit, viszont természetesen az NGO-k szabadon "érzékenyíthessék" a bírókat, léphessenek fel szakértőként a bírói ügymenetben)
Hiába no, a meccset nem csak úgy lehet megnyerni, hogy te vagy a jobb, hanem úgy is, hogy te adod a bírót.

Jogállamiság? Független bíróság?
Ja, nem baj, ha ballib kormány van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés