Hitler Újbudán

2020. június 29. 7:19

Dippold Pál
Magyar Hírlap
Újbuda DK-s polgármestere elismerően beszélt Adolf Hitler gazdaságépítő munkásságáról.

„Tette mindezt abban a vitában, amelyben egy szintén balliberális képviselő előterjesztette, hogy a kerületben illenék a fekete polgárjogi mozgalmak egyik legismertebb alakjáról, Nelson Mandeláról elnevezni egy teret. Az Amerikai Egyesült Államokból induló, mára már szinte az egész világot felforgató feketeember-védő tüntetések és zavargások divatja a magyar fővárost is elérte. Igaz, az ebben az ügyben a Szabadság téren összegyűlt néhány száz, majd egy héttel később néhány tucat, többnyire külföldi illetőségű tüntikéző csapaton nálunk inkább szánakozva nevettek, mint rohantak volna tévét és Nike cipőt kilopni a belvárosi üzletek kirakataiból.

Mandela park, egyelőre legalábbis, nem lesz Újbudán, döntöttek a képviselők, többek között azért, mert Dél-Afrika egykori elnöke véreskezű kommunista terroristaként is gyakorolta emberi jogait. Talán éppen ezért érvelt a polgármester azzal, hogy egy-egy történelmi személyiség, legyen bármennyire is visszataszító tömeggyilkos, életművének egésze tartalmazhat értékes elemeket. Szerinte Hitler, a gazdaságpolitikus, példamutatóan emelte fel az első világháborúban és a gazdasági világválságban a megsemmisülés szélén billegő Németországot, ezért megérdemelte, hogy a Time című világlap címlapján az év embereként szerepeljen. Igaz, ez nemigen jelentheti a tárgyilagosság mércéjét, már csak azért sem, mert ugyanennek az újságnak a címlapján Joszif Visszarionovics Sztálin is ott viríthatott kétszer, szintén az év embereként. Utólag persze okoskodhatunk meg magyarázkodhatunk, hogy mi lett volna, ha hetven-nyolcvan évvel ezelőtt a mai tudásunk szerint tettük volna mérlegre a két diktátor teljesítményét, ám tudjuk, a történelemben nincs feltételes mód. És azt is tudjuk, hogy tetteik többségével az illetők már a saját korukra jellemző erkölcsi törvényeket is gátlás nélkül megszegték.

Ebből következik, hogy ma már nem mondhatjuk ugyanazt, mint akkor, és főleg nem darabolhatjuk nekünk tetsző és nekünk ellenszenves elemekre Hitler és Sztálin vagy akár Mandela pályafutását. Az általunk ismert adatok szerint mindhárman gonosztevők.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés