Csúsztatott iskolakezdést javasol a főváros

2020. június 29. 19:28
A BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben.

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn. Azt írták: a reggel 7 és 8 óra közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák, főként közép- és felsőoktatásban tanuló. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a budapesti városvezetés ezért azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben.

Közlésük szerint erről egyeztetett hétfőn a városvezetés és a BKK, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, tíz budapesti tankerület, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, a Budapesten oktatási intézményeket fenntartó egyházak, a felsőoktatási intézmények, a szakképzési centrumok, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete képviselőivel.

A cél, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben

Fajcsák Lajos, a BKK Mobilitásmenedzsmentért felelős igazgatója egy prezentációban mutatta be, hogy a lépcsőzetes kezdéssel 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot a járműveken – tették hozzá.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a gyakorlatba való átültetésről még tovább egyeztetnek az intézményvezetőkkel.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes beszámolt arról, hogy a munkáltatókkal hasonló fórumot szerveznek, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a termelést ez nem befolyásolja, szintén lehetséges legyen a csúsztatott munkakezdés – olvasható a közleményben.

(MTI)

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hihetetlen módon megpróbálnak előre gondolkodni. A kérdés, mikor érnek haza a gyerekek, illetve hogy a korán induló szülők hogyan oldják meg, hogy a gyerek később indul mint ők?

A gimikban, ahol már önjáró a gyerek esetleg beválna, alsó tagozaton biztos nem. Egyébként nekem rémlik, hogy évtizedekkel ezelőtt már volt egy kísérlet. A Fehérvári úton volt egy rakás cég, ahol 20-20 perccel eltolták a kezdést, hogy csökkenjen a zsúfoltság, aztán valahogyan megszűnt a dolog.

Magyarországon réges-rég be kellett volna vezetni a "flexi time"-ot, a rugalmas munkakezdést.

Én úgy emlékszem, hogy nekünk a gimiben ( régen ) csak hat óránk volt és mégis egy rakás dolgot beleöntöttek a fejünkbe ( egy nyelvet, az angolt is, az oroszt már nem sikerült). Abban is volt tök felesleges ( pl. köbgyököt vonni papíron, aztán megjött az elektronikus számológép..), és biztos, hogy van ma is ilyen elhagyható dolog.

A negyedik hozzászólásod után X. Tisztában vagy azzal, hogy gyilkosságra való felbujtással vadolhatnak?

Hvg-s hozzászóló szerint lúzer, aki reggel 8-9- re megy dolgozni .
Ennek alapján kijelenthetjük, hogy a felső tízezernél kedvező a 9 órai iskolakezdés.
Gyanítom, valaki lobbizott .

Válaszok:
Gregorius | 2020. június 29. 21:25

Sajna igen, én egy kicsit soknak tartom.

Nekem szerencsém volt, szinte egész életemben kötetlen munkaidőm volt. 8-8h30' között futottam be, kivéve ha előadásom vagy gyakorlatom volt. Ez persze azzal járt, hogy nem 16h30'kor jöttem el, volt amikor akkor kezdődött az órám ( 90'). Mindennek megvannak az előnyei és hátrányai.

Válaszok:
pollip | 2020. június 30. 5:09

MB a sors fintora. Apai ágon a Szemere családból származik ( Sz. Bertalan). Családfájuk a múlt homályába vész, állítólag Huba vezérig megy vissza, a XIII. század az még biztosnak látszik.....

Így igaz. Úgy semmi nincs, hogy mindenkinek jó legyen, de a többségnek jó lenne.
Először talán a munkakezdés időpontjait kellett volna felmérni.

Kariferi, nem mindenki alszik ám délelőtt 10 óráig, mint te!
Ha 9-kor kezd az iskola, 10-re érnek be a szülők a munkahelyükre.
Ötre pedig menjenek a gyerekeikért?
Jobb megoldás nem jut az eszetekbe? Hát persze, hogy nem. "Csak" öt alpolgármester van és azoknak a fene tudja, hogy hány "tanácsadója".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés