Beperli a Rolling Stones Donald Trumpot, ha használja a zenéjüket

2020. június 29. 8:09
Nem ez az első alkalom, hogy a sokszori felszólítások ellenére az elnök engedély nélkül használ rock klasszikusokat.

Perrel fenyegeti a Rolling Stones az amerikai elnököt, ha még egyszer engedély nélkül használja a zenéjüket a kampányában, számol be az Eoronews. A You Can't Always Get What You Want című szám akkordjai az oklahomai Tulsa városában csendültek fel az elnök ottani kampányrendezvényén. A Rolling Stones jogi képviselői már a 2016-os kampányban is felszólították Trumpot, hogy vegye le a rendezvények zenei listájáról ezt a számot.

Egy korábbi zene felhasználási esetben a Rolling Stones hárommillió dollárért engedélyezte Bill Gatesnek, hogy a Star Me Up című számát felhasználja a Windows '95 bevezető kampányában. Nem ez az első alkalom, hogy a sokszori felszólítások ellenére az elnök engedély nélkül használ rock klasszikusokat. Trump ugyancsak Tulsában használta Tom Petty „I Won't Back Down” című dalát.

A rocklegenda családja közleményében azt írta, hogy „Trump semmilyen módon nem volt felhatalmazva arra, hogy ezt a dalt felhasználja egy olyan kampány előmozdítására, amely túl sok amerikait és józan észt hagy maga mögött. Mind Tom Petty, mind a családja határozottan elutasítja a rasszizmust, éppúgy, mint a megkülönböztetés bármely formáját. Tom Petty soha nem engedte volna, hogy a dalát egy gyűlöletkampányban használják fel. Ő összehozni szerette az embereket”.

(Euronews)

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kíváncsi lennék, pontosan mi és hogyan hangzott el. Tudtommal ugyanis van a zenei idézetnek egy olyan "fair use" mennyisége, (néhány másodperc), amit a szerzői jogok megsértése nélkül is fel lehet használni.

Alapvetően egyetértek, a "sokkal nehezebb egy dalt megírni, mint eljátszani" tétel általános igazságát magad is remekül cáfolod a Hey Joe példával, de ismerve rockzenei műveltségedet szerintem rengeteg olyan példát tudsz még, ahol a feldolgozás jobb mint az eredeti, vagy olyan remek dalszerzőket, akik pocsék előadók voltak, mint pl. szerintem Bob Dylan. Némi túlzással a Knockin' On Heaven's Door szinte minden feldolgozása jobb mint az eredeti. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés