Koronavírus – Pesszimisták a gazdaság jövőjével kapcsolatban a német vállalatok

2020. június 28. 16:23

A korábbinál pesszimistább módon a német vállalatok fele legkorábban a jövő évre várja a gazdasági helyzet normalizálódását, és csak harmaduk számít rá, hogy erre már az idén sor kerülhet – derül ki a német ipari és kereskedelmi kamarai képviseleti szervezet, a DIHK felméréséből.

A DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) mintegy 8 ezer, minden ágazatot és régiót reprezentatívan képviselő vállalkozás körében végzett felmérés alapján a megkérdezettek 40 százaléka számít a gazdasági helyzet normalizálódására 2021-ben, tíz százalékuk pedig még ennél is későbbi időpontban.

A felmérés alapján

a német vállalatok borúsabban ítélik meg a helyzetüket,

mint azt a május végén végzett felmérésben tették. Akkor ugyanis csak 28 százalékuk számított arra, hogy üzletmenetük 2021-ben zökkenhet vissza a normális kerékvágásba.

„Mostanra tisztábban látható, hogy számos német vállalatnak hosszabban tartó és nehezebb feladatot jelent majd a járvány okozta krízis leküzdése, mint azt korábban sejtették. A német gazdaságot ugyanis nemcsak a belföldi, de a külföldi helyzet is teljes szélességében érinti” – mutatott rá a felmérés főbb megállapításaira Martin Wansleben, a DIHK vezérigazgatója.

A felmérés arra is rávilágított, hogy nem tudott minden vállalat egyenlő mértékben profitálni a korlátozások már megindult feloldásából.

A megkérdezettek 20 százalékánál ugyanis még tart a teljes leállás.

„Ez a helyzet egyebek között a buszvállalatok, a rendezvényszervezők, a koncertek és kiállítások esetében” – emelte ki a DIHK vezére, megjegyezve, hogy „a konjunktúracsomagból a lehető leghamarabb támogatásban kellene részesíteni ezeket a vállalkozásokat”.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés