Kendernay János: Azonnal le kell állítani a paksi bővítést

2020. június 27. 13:08
Az LMP szerint le kell állítani a paksi atomerőmű bővítését ahhoz, hogy Magyarországon elkezdődhessen egy valódi zöld fordulat.

Az LMP szerint le kell állítani a paksi atomerőmű bővítését ahhoz, hogy Magyarországon elkezdődhessen egy valódi zöld fordulat – mondta az ellenzéki párt társelnöke szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón. Kendernay János úgy fogalmazott a paksi projekt az évszázad legrosszabb magyarországi beruházása, hiszen az soha nem térül meg és közben az ország felesleges kockázatot vállal. Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy zöld fordulattal 100 százalékra emelje a megújuló energiaforrások arányát – hangsúlyozta, majd hozzátette, az LMP igyekszik minél több választópolgár véleményét kikérni erről, hogy a következő kormánynak világos felhatalmazása legyen leállítani a paksi beruházást.

(MTI)

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez hülye. Még az EU is elismerte a megtérülését. De ha ez a Kendernay és társai annyira okosak, tegyenek már le az asztalra egy tanulmányt arról, mekkora napelem park, mennyi szélkerék lenne képes helyettesíteni az atomerőművet, ezeknek a gyártása mekkora környezetkárosítással járna, hogyan nézne ki a rendelkezésre állás bármelyik évszakban, bármilyen időjárási viszonyok között.

Most is importra szorulunk, akkor hogyan néznének ki az import lehetőségek, és miért lenne jó, ha növelnénk a függőségünket. Végül, milyen érdekek alapján lobbiznak?

,, A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Építését 1966-ban határozták el, majd 1969 és 1987 között épült meg Pakson. Az alapkiépítéskor 1760 MW-os létesítmény napjainkban 2000 MW teljesítményű, 2014-ben Magyarország áramtermelésének 53,6%-át adta.,,

Vagyis 33 éve működik és jelenleg teljes egészében leíródott, ami azt jelenti nincs amortizációs költsége. Az élettartama a jelenlegi állás szerint 40 évre meghosszabbítható.

A naperőművek élettartama jelenlegi tudás szerint 15-20 év. Vagyis ugyanolyan kapacitású naperőművet kétszer kell beruházni.

Amikor kalkuláltak az atomerőmű ellenzők, akkor abban csúsztattak, hogy azonos üzemidőt vettek figyelembe (általában 15 évet) és erre az dőre számolták mindkét esetben az amortizációs költségeket. Ennek következtében az atomerőmű amortizációs költsége a valóságosnak a kétszerese lett.

Egyébként az EU Zöld könyve is tartalmazza, hogy az atomerőművek nélkül a zöld energia nem tudja biztosítani a szükséges mennyiséget.

Figyelmen kívül hagyod, hogy élettartamot írtam és nem üzemelési időt. Nem azonos fogalmak.

Hát, ha félúton leállítják, akkor biztos nagyon gyorsan meg fog térülni.

Kendernay János annyit ért hozzá, mint hajdú a harangöntéshez, különben nem állítana ilyen vad baromságot: Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy zöld fordulattal 100 százalékra emelje a megújuló energiaforrások arányát.

A gazdag Németország sem képes erre.

És az import áram esetén hogyan válogatod külön az elektronokat, hogy melyik jött napelemből, szélerőműből, vízerőműből, szénerőműből, atomerőműből? Mert veszünk áramot az ukrán szénerőművekből is. A németek nem jártak jól az atomerőművek bezárásával, képmutató módon megveszik a francia atomerőművekből az energiát, de ők nem szennyeznek! Röhejes.

A franciáknál van kb. 50 atomerőmű blokk, és érdekes módon ricsajoznak ez miatt. A zöldek azért lobbiznak, amiért megfizetik őket, erre jó példa a Greenpeace. Mindig csak hőzöngenek, de soha nem kínálnak megoldást. 13:46-nál feltettem egy alapkérdést, de feltettem már korábban is már korábban is. Érdekes módon egyik zöld hozzászóló sem válaszolta meg. Na, ezért tartom felelőtlen szájtépésnek a zöld dumákat.

Valaki tegyen már le az asztalra egy tanulmányt arról, mekkora napelem park, mennyi szélkerék lenne képes helyettesíteni az atomerőművet, ezeknek a gyártása mekkora környezetkárosítással járna, hogyan nézne ki a rendelkezésre állás éjjel, nappal, bármelyik évszakban, bármilyen időjárási viszonyok között.

Egyetlen zöld rajongó, sem tett még ide ilyent, de az ötletelés az jól megy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés