Von der Leyen: Szerbia uniós közeledéséhez kulcsfontosságú a párbeszéd folytatása Koszovóval

2020. június 26. 18:36
Von der Leyen Twitter-üzenetében a pénteki tanácskozást jó és előremutató megbeszélésnek nevezte.

Szerbia uniós közeledésének kulcsfontosságú eleme a párbeszéd folytatása Koszovóval, ugyanis elengedhetetlen, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó ország megnyugtató megoldást találjon a Koszovóval folytatott vitában – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Aleksandar Vucic szerb elnökkel pénteken. Von der Leyen Twitter-üzenetében a pénteki tanácskozást jó és előremutató megbeszélésnek nevezte, ugyanakkor aláhúzta, hogy a Szerbiában tartott parlamenti választásokat követően széles körű párbeszédre van szükség minden politikai erő bevonásával az ország Európai Unióhoz való közeledéséhez szükséges reformok folytatása és sikere érdekében.

Aleksandar Vucic szerb elnök a szerb sajtónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy derűlátó Szerbia uniós csatlakozását illetően. Kijelentette, biztos abban, hogy országa 2026-ra az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. „Részletekbe nem bocsátkoznék, de minden megvitatott témakör optimizmusra ad okot. Meg vagyok győződve arról, hogy Szerbia és az Európai Unió kapcsolatainak új szakaszába léphetünk” – fogalmazott.

Az uniós bizottság elnöke pénteken délután Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel is találkozott, akinek a közösségi oldalra feltöltött üzenetében mondott köszönetet, hogy első külföldi útja Brüsszelbe vezetett. Kijelentette, az unió támogatja Koszovót az európai úton és segíti az ország kilábalását a koronavírus okozta gazdasági és társadalmi válságból. Avdullah Hoti üzenetében reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió értékeli, hogy Koszovó kézzelfogható eredményeket ért el az uniós vízumliberalizációs kritériumok teljesítésében. Kijelentette, országa elkötelezett a jó és álátható kormányzás mellett. Hoti, aki a nap folyamán találkozott Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztossal is, a tanácskozást követően Twitter-üzenetében azt írta, Koszovó elkötelezett a jószomszédság, a megbékélés és valamennyi balkáni ország uniós integrációja mellett. Arról tájékoztatott, hogy a magyar biztossal áttekintették a szabad mozgást lehetővé tevő vízumliberalizációhoz még szükséges teendőket, valamint az új európai reformprogram elemeit.

Várhelyi Olivér szintén a közösségi oldalra feltöltött üzenetében pozitív és ígéretes vitának nevezte a koszovói miniszterelnökkel folyatott megbeszélését. Kijelentette, hogy az EU támogatja az ország uniós közeledéséhez szükséges reformfolyamatokat, továbbá közös cél az uniós beutazáshoz szükséges vízumszabályok könnyítése. A magyar biztos a délután folyamán találkozott Aleksandar Vucic szerb elnökkel is. Várhelyi Olivér üzenetében jó és világos tárgyalásnak nevezte a szerb államfővel az uniós közeledéshez szükséges reformprogramról folytatott megbeszélését. Szavai szerint kulcsfontosságú a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása. Hangsúlyozta, az Európai Unió folytatja a régió támogatását a koronavírus-járványt követő helyreállítási törekvések sikere érdekében. A regionális együttműködés e tekintetben is döntő jelentőségű – tette hozzá a magyar biztos.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés