„Jakobinus puccs” – nekiment a Wall Street Journal a kulturális forradalmároknak

2020. június 24. 11:04
A kapitalizmus szócsöveként ismert liberális újság szerkesztőségi vezércikkben támadja az amerikai kulturális forradalmárokat, jakobinusokról és puccsról beszélve. A WSJ úgy látja: „Ha a liberálisok nem állítják meg a jakobinus baloldalt, egy olyan politikai ellencsapás és társadalmi törés fog bekövetkezni, amihez képest Donald Trump elnöksége csak egy teadélutánnak fog látszani”.

Nyitókép: Thomas Jefferson ledöntött szobra Portlandben

Szerkesztőségi vezércikkben ment neki az elszabadult kulturális forradalmároknak a Wall Street Journal. Az amerikai liberális-kapitalista rendszer hangadó lapjának június 22-i számában arról írnak: Amerika egy „jakobinus momentumot” él meg, az ország intézményeiben „kulturális puccs” zajlik, ami valójában a liberális értékek ellen irányul.

A lap szerint a George Floyd halála miatt kitört elégedetlenségi hullám lehetőséget teremtett a rasszizmuskérdésről és a rendőrségi reformról történő hasznos reflexiókra. De a politikai és kulturális erők ezekben a hetekben egy jóval egészségtelenebb irányba mozdultak: „a politikai konformizmus dühös hadjárata zajlik Amerika művészeti, oktatási, üzleti és szórakoztatóipari intézményeiben” – írják.

Ez a „kikényszerített kulturális fordulat” a WSJ szerint

azzal fenyeget, hogy elpusztítja Amerika maradék polgári rendjét,

és elérhetetlen távolságba tolja a fenntartható faji, politikai és társadalmi haladást.

„Azért nevezzük ezt jakobinus momentumnak, mert megvan benne a forradalmi elme féktelen és válogatás nélküli ítélkezése. A guillotine nincs használatban, de az impulzus ugyanaz, ahogy karriereket, megélhetéseket és hírneveket pusztítanak el. A lemondások, kirúgások, kitagadások és kikényszerített bocsánatkérések hulláma a nagyobb és kisebb intézményekben olyan gyorsan történik, hogy azt alig lehet követni” – írják.

A lap felsorolja a legkülönfélébb eseteket, a New York Times és a Philadelphia Inquirer szerkesztőinek kirúgását egy-egy nem megfelelőnek talált cikk miatt; avagy egy chicagói bankár-közgazdász munkahelyvesztését a Black Lives Matter és korábban a baloldali erőszak kritizálása miatt.

A „tisztogatások” a Wall Street Journal szerint a teljes tudományos életben zajlanak.

Egy oktatót azért függesztettek föl a Kaliforniai Egyetemen, mert elutasította egy diák kérését, aki külön elbírálást kért a fekete hallgatók vizsgáztatására. Egy másik oktató azért került vizsgálat alá, mert felolvasta előadás közben Martin Luther King egy levelét, amiben szerepelt „az n-betűs szó” – a nigger.

Az ellehetetlenítési hullám folytatódott a baloldali körökben, illetve a sport világában is, a zavargások kritizálása vagy a „minden élet számít” gondolat felvetése miatt – emlékeztet a lap.

Ahogy ismert, a szórakoztatóiparban is zajlik a forradalom, olyan filmek elérésének korlátozásával, mint az Elfújta a szél. Az utóbbi időben pedig elkezdődtek a szobordöntögetések is.

A WSJ bemutat egy olyan esetet is, amikor egy vermonti iskolaigazgatót amiatt rúgtak ki, mert kifejtette: „Erősen hiszem, hogy a Fekete Életek Számítanak”, de „csak azért, mert nem járkálok BLM-felirattal, nem jelenti azt, hogy rasszista vagyok”.

A Wall Street Journal szerint lehet, hogy e kampányok néhány célpontja nem a legmegfelelőbben fogalmazott, de

az eltörlés kultúrájának (cancel culture) apologétái mindig találnak okot arra, hogy stigmatizáljanak vagy száműzzenek valakit.

„Egyesek számára az olyan közjók, mint a tudományos szabadság vagy a politikai pluralizmus elpusztítása csak járulékos veszteségek egy igaznak látszó ügy miatt. Kételkedünk abban, hogy a legtöbb amerikai egyetért ezzel a könyörtelen és büntető jellegű, kultúraformáló szándékú megközelítéssel, de most a forradalmárok vannak szolgálatban, bosszút szomjazval” – fogalmaz a lap. 

A lap szerkesztősége szerint ezek a forradalmárok „nem fognak maguktól megállni, mert a hadjáratuk a hatalomról és a kontrollról szól, és új gonoszokra van szükségük. De ahogy végigvonulnak a liberális intézményeken, úgy dobják szemétre a szabad szólás, a demokratikus vita és a kulturális tolerancia liberális értékeit”. 

A WSJ úgy látja: „Valakinek véget kell ennek vetnie, és az elsősorban a liberális elit kell, hogy legyen. Az egyetemek, alapítványok, múzeumok, médiumok és vállalatok vezetőinek a még megmaradt erkölcsi autoritásuk birtokában fel kell szólalniuk a liberális társadalom ügye mellett. Megvan a veszélye annak, hogy aki – bármennyire észszerűen is – felszólal, a csőcselék célpontja lesz. De ha egy vagy két vezető így tesz, talán mások is követik majd őket.”

„Ha a liberálisok nem állítják meg a jakobinus baloldalt, egy olyan politikai ellencsapás és társadalmi törés fog bekövetkezni, amihez képest Donald Trump elnöksége csak egy teadélutánnak fog látszani” – zárja vezércikkét a Wall Street Journal szerkesztősége.

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Napóleon színre lépésére is pár évet várni kellett.

"
A WSJ bemutat egy olyan esetet is, amikor egy vermonti iskolaigazgatót amiatt rúgtak ki, mert kifejtette: 'Erősen hiszem, hogy a Fekete Életek Számítanak', de 'csak azért, mert nem járkálok BLM-felirattal, nem jelenti azt, hogy rasszista vagyok'.
"

Azt em tudom, hogy egy ilyen eset után a ma ismert Nyugat megmarad-e vagy sem, de abban biztos vagyok, hogy a honi baloldal bezzegnyugat-kultúrája összeomlóban van. Épp bezzegnyugat bezzegországainak bezzegliberális nagyvárosaiban tombol a legerőszakosabban a romboló csőcselék.

Másrészt azokat az intézményeket vádolják rasszizmussal, amelyeket ők, a liberálisok igazgatnak már évtizedek óta. Seattle fél évszázada demokrata irányítású, most épp egy leszbikus nő a polgármester, és most ott tombol a forradalom Seattle közepében.

Egyébként az Usában is a nagyvárosok többnyire liberális vezetésűek. Ha ezekben intézményes rasszizmus van, akkor a "rasszvédők" valamit kurvára rosszul csinálnak.

Jó reggelt, WSJ!
Ez a fékevesztett indulat és gyűlölet, már 5-10 éve fortyog az amerikai egyetemi Campusokon, ami most felszínre tört.
A 2018-as időközi választásokon az újbolsevikok tagjai a demokrata párton keresztül a Kongresszusba kerültek(AOC, Omar).Idő kérdése, hogy mikor veszik át a Demokrata Párt vezetését és így az ország irányítását.Elindult a klasszikus liberálisok kiszorítása a Demokrata Pártból. Csak a Republikánusok menthetik meg az országot.

Ez nem vicc. A "néger" szót még idézni sem szabad, tiltás jár érte a közösségi médiákban is. Ezért használják az "n-word" kifejezést a youtube videósok is. Egyébként egy rakás szó van már, amit egész egyszerűen nem mondhatsz ki, különben tiltás jár érte. Talán összefüggésben lehet ez azzal, hogy különféle algoritmusokkal szűrik a tartalmat.

Nem. A WSJ cikk pontosan az a pillanat, amikor Trumpnak lépnie kell.

Sajnos az idevezető folyamat az utóbbi 50 évben zavartalanul működhetett.

Remélhetőleg az lesz a következmény, hogy jópár amerikai nagyváros megkapja a maga Rudy Giulianiját.

Ő volt az, aki New Yorkban Republikánus polgármesterként kábé egy nagyságrenddel visszaszorította a gyilkosságok számát. Ugye most az a de Blasio nevű ostoba demokrata fasz van ott, és szép lassan ott is kezd romlani a helyzet, a bűnügyi statisztikák alapján.

"Addig örültek a ribilliónak, és az elégedetlenségnek, amíg az kontrollált keretek között maradt."

Addig örültek az egésznek, amíg azt gondolták, hogy az egész hazug "rasszizmusellenes" cirkusz Trump esélyeit rombolja. Csak most már kezd kicsúszni a kezükből az irányítás.

Minden idióta rohant kitenni a BLM feliratot, mert mindenki attól félt, hogy a személyét, vagy az üzletét támadás fogja érni. Vagy fizikai-, vagy a közösségi médiában. (A közösségi média jelen formájában egyre inkább a csőcselék ítélet-végrehajtójává kezd válni. Mint a nyilvános kövezések, lincselések anno). A csőcseléknek viszont láthatóan semmi nem elég.

Ezért is érdemes volt odafigyelni, hogy mi történik az egyetemeken. Ott már 2013-2014-ben elkezdődött valami a safe-spacekkel, meg ezzel a "cancel-culture"-ral, amikor elkezdték kitiltogatni mindenkit az egyetem területéről, aki nem 100%-ban a libsi kánont mondta fel. Ez az egész akkoriban úgy tűnt, mint valami korcs beltenyészet, amely saját magától fog kihalni.

Azóta elterjedt 6 év, és úgy tűnik, nemhogy nem halt ki magától, hanem ép ellenkezőleg, szétterjedt az egész intézményrendszerben. Pont ahogy írod, ott van a multikban, a politikában, a felsőoktatásban, a kultúrában és művészetben, a mainstream médiában, Hollywoodban, mindenhol. Rosszabb, mint a koronavírus.

Köszi az infót. Utánanézek ennek a könyvnek, tanulságos lehet.

Nevetséges ami ott folyik. Már a saját alapítóatyáikat is rombolják.

Mi a következő, a Fehér Ház? Mert azt is bérrabszolgák építették.

És a legszebb az egészben, hogy azt hiszik, hogy ha most egy vezércikkben összevonják a szemöldöküket, hogy ejnyebejnye gyerekek, ez így már kicsit sok, akkor a kedves forradalmárok majd szépen tisztelettel szót fogadnak nekik. :-D

A WSJ már látja, hogy ez sokba fog kerülni Amerikának.

Azért ne próbálj olyan magasságokba kapaszkodni, hogy okosabbnak tűnj a Wall Street Journalnál. Ők már látják, hogy ez az antirasszista felforgatás mekkora károkat okoz. Ők nem a mozgalmárok szintjén nézik az eseményeket. Egyébként a békés antirasszizmusnak már több áldozata lesz, mint a rasszizmusnak.

Az USA elment a szakadék szélére. A közeljövő dönti el, hogy lép-e még egyet.

Hirtelen a címben WSJ-t olvasva, azt hittem, megont Orbánnal foglalkozik, a jalobinus puccs ürügyén, de ez most nem.

Hungary's Orban Wins Right to Rule by Decree During ...www.wsj.com

In Orban's Hungary, a Glimpse of Europe's Demise - WSJwww.wsj.com
'Orbán' Review: Hungary's Strongman - WSJwww.wsj.com › Books › Bookshelf - Oldal lefordítása
Viktor Orbán once stood courageously for the principles of liberalism. Today he is Putin's closest ally in the European Union. James Kirchick ...

Trump's Dubious Hungarian Friend - WSJwww.wsj.com › ... › Politics & Ideas - Oldal lefordítása

In a Reversal, U.S. to Host Hungarian Prime Minister - WSJwww.wsj.com › World › Europe - Oldal lefordítása
Viktor Orban's visit with President Trump at the White House on Monday comes as the administration worries that the Central European nation ...

U.S. Keeps Sanctions at the Ready Even as Trump Courts ...www.wsj.com › World › Europe - Oldal lefordítása
“Orbán is a highly respected leader all over Europe, a little bit ... a member of the Intelligence Committee, told The Wall Street Journal.

"Milyen jó lenne most az ellenzéknek Magyarországon,ha tele lenne az ország fekete,színes bevándorlókkal..."

Budapest is olyan csatatér lenne, mint Seattle. Növeli az esélyét a káosznak és a rombolásnak az is, ha valami ballib a polgármester.

te beteg vagy, kezeltesd magad

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés