Ismét a Néppárt nyerte meg a mongóliai választást

2020. június 24. 21:33
Elsöprő győzelem az Oroszország és Kína közé beékelődött 3 milliós államban.

A kormányzó Mongol Néppárt elsöprő győzelmet aratott a szerdán megtartott parlamenti választásokon a voksolás előzetes eredményei szerint – közölte a Montsame helyi hírügynökség. „Mongóliában befejeződött a parlamenti választásokon leadott szavazatok számlálása, és az előzetes eredmények szerint a voksok többségét a Mongol Néppárt szerezte meg” – jelentette a hírügynökség. A Mongol Néppárt főtitkára szintén előzetes adatokra hivatkozva a voksolás lezárultát követően közölte, hogy 62 mandátumot szereztek a 76 tagú parlamentben, a Nagy Állami Hurálban. Az ellenzéki Mongol Demokrata párt legfeljebb 11 képviselői helyre számíthat. Az országos választási bizottság szerint a választói részvétel mintegy 74 százalékos volt.

A 2016 májusában elfogadott választójogi reform értelmében a képviselőket egyéni választókerületekben választják többségi szavazással. Korábban vegyes választási rendszer volt hatályban. Ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás a választópolgárok minimum 50 százalékának kell leadnia szavazatát az egyes választókerületekben. Pártonként a jelöltek legalább ötödének nőnek kell lennie. A 2,1 millió választásra jogosult 2070 helyszínen adhatta le voksát. A szavazáson 13 párt és négy koalíció összesen 485 jelöltje és 121 független jelölt mérette meg magát. Az előző, 2016-os választások alkalmával a kormányzó Mongol Néppárt 65 mandátumot szerzett.

Azonban az ázsiai ország vezetésének eddig nem sikerült megoldania az égető gazdasági problémákat. Az ásványkincsekben gazdag Mongólia a nyersanyagok felvásárlási árának esése és a csökkenő kereslet miatt került nehéz helyzetbe. A lakosság körében a korrupció is feszültséget kelt. Ugyanakkor a kormánypárt megőrizte népszerűségét a koronavírus-járvány kezelése miatt, amely nagyobb veszteségek nélkül zajlott le az országban. A Kína és Oroszország között fekvő Mongólia területe 1 564 116 négyzetkilométer, de mindössze hárommillióan lakják.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés