A konzultáció legyen valóban nemzeti!

2020. június 24. 22:00

Sermer Ádám
Liberálisok.hu
A Nemzeti Konzultáció egyáltalán nem nemzeti, és távolról sem valódi konzultáció.

„A Magyar Liberális Párt a mai napon csatlakozott egy fontos állampolgári népszavazás-kezdeményezéshez. Németh Eszter kérdése így hangzik: »Egyetért-e Ön azzal, hogy Nemzeti Konzultációt kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan?«.

Meggyőződésünk, hogy jelenlegi formájában a Nemzeti Konzultáció egyáltalán nem nemzeti, és távolról sem valódi konzultáció. A 21. században számtalan eszköz állna rendelkezésre, hogy a jogalkotók valóban bevonják az állampolgárokat minél több őket érintő döntésbe. Hiszünk abban, hogy egy demokrácia akkor működik igazán jól, ha a népképviselet jegyében az állampolgároknak van beleszólása akár rendszeres népszavazások formájában is a döntéshozatalba. Ez a törekvés a digitalizáció korában ráadásul egyre egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tudna válni, ha hazánk kormányát valóban érdekelné a népakarat.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az állampárt félve az állampolgárok valódi véleményétől, kizárólag a Nemzeti Konzultációt használja a rendelkezésre álló eszközök közül, azt is kisajátítva, egyirányú kommunikációra alapozva, lényegében a kormánypárti propaganda részeként kezelve. Ezért tartjuk fontosnak ezt a civil kezdeményezést. A magyar állampolgárok adóforintjaiból fizetett konzultáció legyen valóban nemzeti! A választók felhatalmazása fel kell jogosítsa a megválasztott képviselőiket, hogy bármilyen fontos kérdésben tartott Nemzeti Konzultációba lehessen beleszólásuk. Ahogy a Parlamentben sem csupán állampárti képviselők ülnek, úgy egy Nemzeti Konzultáció sem épülhet kizárólag a fideszes propagandára.

Amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyja a kezdeményezést, még a nyár folyamán elindulhat a hivatalos aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a fenti kérdésben tarthassunk egy népszavazást.

Felelős magyar állampolgárokként kényszerítsük ki egy népszavazáson keresztül, hogy a jövőben egyre több fontos ügybe lehessen valódi beleszólásunk!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sermer "0 százalék" Ádám


Off
Gyerekek, Tunyacsáp már nem kap fizetést, hogy lelépett a Mandiról?

A többség úgy gondolja, hogy a kormánypártok képviselik a nemzetet, az ellenzékiek gyökértelen hazaárulók, így mi közük a nemzethez, szervezzenek a nemzeten kívül állóknak külön konzultációt.

Erről győzködött az egyik konzervatív barátom, s a végén ellenérvek nélkül maradtam. Az asztalra tette a balliberálisok nemzethez való viszonyulását dokumentáló politikusi-párt megnyilvánulásokat, nem tudtam cáfolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés