A budapesti Közgyűlés szavazott – hajléktalanszálló nyílhat a Városházában

2020. június 24. 19:36
Műemléképületbe kerül a hajléktalanszálló.

Megszavazta a fővárosi közgyűlés kizárólag az ellenzéki képviselők szavazatával, hogy hajléktalanszálló nyíljon a Városházában. A maratonira sikeredett ülésen szóba került emellett a fővárosi tulajdonú bérlakásokból való kilakoltatások szabályozásának szigorítása is. A teljes ülést a Budapest Városháza Facebook oldalon lehetett élőben követni:

A javaslat, melynek megszavazása eredményeképp immáron a Városházában is nyílhat hajléktalanszálló, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei alapító okiratának módosításáról szólt. Ennek értelmében a telephelyek listája közé került a BMSZKI Városháza utcai Éjjeli Menedékhely is, mely az 1052 Budapest Városház utca 9-11. címen lelhető fel, mely megegyezik a Városházával. Ennek értelmében az új módosítás úgy szól, hogy „A BMSZKI Városház utcai Éjjeli Menedékhely 1052 Budapest, Városház utca 9-11. szám alatt, a Gerlóczy utcai épületrészben, földszint 1-2. számú helyiségcsoport és hozzá kapcsolódó közlekedőben és udvaron nyújt hajléktalan személyek számára éjjeli menedékhely szolgáltatást”. A döntés értelmében a Városháza immáron akár harminc hajléktalan átmeneti lakóhelyévé válhat.

A kérdés már egy ideje az asztalon volt és állandó, heves vita övezte. A kormánypárti képviselők, avagy a fővárosi ellenzék leginkább azt neheztelte, hogy az ellenzékiek korábban a járványügyi helyzetre hivatkozva próbálták meg bevezetni az új rendeletet, azonban most, a koronavírus miatt létrehozott veszélyhelyzet lejártát követően sikerült ratifikálni azt – magyarul már nem kéne, hogy aktuális legyen a kérdés. Az ellenzéki képviselők ez ellen úgy védekeztek, hogy szerintük ez egyfajta felkészülés a második hullámra.

A fideszes képviselők emellett azt is kiemelték, hogy a hatályos jogszabályok és az építési szabályzat szerint hajléktalanszállót nem lehet nyitni a Városházán, ugyanis az egy műemléképület, mely nem alakítható át ilyen célokra. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület kormánypárti polgármestere azt is kiemelte, hogy 4700 környéki lakos együttesen tiltakozott a hajléktalanszálló megnyitása ellen. Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere is felszólalt az elképzelés ellen. Borbély nemrég sikeresen akadályozta meg a környékbeli lakókkal kialakított ad hoc összefogás keretei közt, hogy Csepel városrész központjában is hajléktalanszálló nyíljon.

A főpolgármester végül lezárta a vitát és szomorúságának adott hangot. Ezt követően megtörtént a szavazás is, ahol a képviselő-testület ellenzéki többsége megszavazta a módosítást.

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látjátok feleim, mik vagymuk.....Ti ott a lakótelepeken, akik megszavaztátok Gergőt, a Titeket orrotoknál vezető balliberálisokat, akik otthon az asztalnál csak bunkó panelprolinak neveznek Titeket. A hajléktalanok exkluzívabb ellátásban fognak részesülni, mint Ti.

Több kerületben drágítják a parkolást.

A sors fintora: Ezt a házat eredetileg a XVIII. század elején a török háború hadirokkantjainak ( invalidusok) építették....

Javaslom az Operaház, a Zeneakadémia és a Katona József Színház ilyen célú átalakítását is.

"A főpolgármester végül lezárta a vitát és szomorúságának adott hangot."

Gondolom lehajtotta a fejét, nagyokat pislogott és pityergett, mint valami félresikerült Hugh Grant klón. Ugyanolyan ripacs, mint a gazdája.
A zuglói városházán miért nem alakítanak ki hajléktalanszállót, ha már?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés