A bűntudat politikája

2020. június 23. 7:18

Pelle János
Neokohn
A gyarmatosítás költséges, sok tekintetben veszteséges vállalkozás volt.

„Figyelemre méltó tény, hogy a »társadalmi lelkiismeretfurdalás« csak 1945 óta létezik. Igaz, azóta átalakult, új formát öltött, bizonyos értelemben szembefordult önmagával.

Mi köze volt az első világháború előtt nyugat-európai tömegeknek, az egyszerű angol, francia vagy német embereknek ahhoz, ami a »fejük fölött«, a gyarmatokon történt? Nem sok. Azt sem lehet állítani, hogy a fejlett országok annak köszönhetik a gazdagságukat, hogy kizsákmányolták a bennszülötteket, a színes bőrű népeket.

A gyarmatosítás költséges, sok tekintetben veszteséges vállalkozás volt, főként az volt a haszna, hogy egy-egy afrikai vagy ázsiai terület fölött felvonták annak az államnak a lobogóját, mely kiterjesztette rá a fennhatóságát.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a gyarmatokért folyó versenyfutásban, szövetségi költségvetéséből soha nem áldozott arra, hogy az érdekszférájába került, függetlenné vált volt spanyol gyarmatokon (pl. Kubában vagy a Fülöp-szigeteken), ahol katonai támaszpontokat létesített, városokat, középületeket építsen, fejlessze az infrastruktúrát. Ezt meghagyta a profitérdekelt magántőkének, illetve a befektetőknek.

Abszurd, hogy a Belgiumban élő flamandok és vallonok bűntudatot érezzenek amiatt, hogy az ország egykori uralkodója, II. Lipót több mint egy évszázada, 1885 és 1908 között »Kongói Szabadállam« néven, a mai Zaire óriási területén »magángyarmatot« tartott fenn, ahol szörnyű viszonyok uralkodtak, és egyes becslések szerint a bennszülött lakosság 50 százalékát kiirtották.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hűha! Abszurdum, hogy egy kerületi polgármester nyilvánosan zokog a nyilas nagyapja miatt, akit nem is ismert? A nyilas nagypapa miatt le akarják bontatni a magyarság egyik ősi időkből származó szimbólumát, a Turul madarat?
Vigyázz Pelle, neked támad a szellemi szabadcsapat csürhéje!

Jaj, dehogynem hozott profitot a gyarmatositas! Meg ma is abbol elnek, amit akkor es azota is osszeharacsoltak.

"Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a gyarmatokért folyó versenyfutásban"
Ők a saját kontinensükön gyarmatosították az indiánok földjeit. Adott ez elég "munkát".

Ötven százalékos népirtás Kongóban? Ezt a holokausztot miért hallgatják el?

"A gyarmatosítás költséges, sok tekintetben veszteséges vállalkozás volt."
Sok - lényeges - tekintetben.
A rabszolga-kereskedők másként látják-látták.
Az ő profitjukból működnek a mai Liberális, Felszabadult, Megvilágosodott Demokrácia-bankok nagy része.
Akik megmondják, mi az előrevivő, már a világot jobbá tevő előrevivő.

Hát igen, meg pont II. Lipótnak szobrot állítani Belgiumszerte, abbiony azonosulást jelent a tetteivel, amelyek már életében hírhedtté tették. Szóval nincs arról szó, hogy egy értelmes társadalmi párbeszéd alapján ne volna mit kiszórni.

De amúgy II. Lipót nem személyesen gyilkolt ám meg néhány millió embert. Személyesen ott sem volt. A gyilkosok vajh nem az alattvalói voltak leginkább?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés