Szorosabb együttműködést kér a parlamenttől az ombudsman

2020. június 22. 12:56
Kozma Ákos hangsúlyozta, hogy az ombudsman csupán javaslatokat tehet, ám fejlett demokráciákban – mint amilyen a magyar is – az államnak illik elfogadnia az ombudsmani ajánlásokat.

A jelenleginél több jogszabály-tervezetet, reális határidővel kér az Országgyűléstől előzetes kontrollra hivatala számára az alapvető jogok biztosa. Kozma Ákos a parlament igazságügyi bizottságának hétfői ülésén a 2019-es tevékenységéről szóló beszámolójának szóbeli kiegészítése során felidézte, hogy tavaly 108 jogszabályt küldött előzetes véleményezésre az Országgyűlés a hivatalnak, 2018-ban még 154 volt ez a szám. Azt kérte: változzon az a tendencia, hogy néhány órát ad a parlament egy-egy jogszabálytervezet előzetes véleményezésére. Elmondta, hogy az ombudsmani hivatal az elmúlt évben 57 jelentést adott ki, amelyek közül 19 jogalkotási javaslatot tartalmazott, 16 pedig gyermekjogi tárgyú volt. Jelezte: az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is elismerően szólt a magyar ombudsmani hivatal gyermekjogi tevékenységéről.

Kozma Ákos kitért arra is: az elektronikus közérdekű bejelentési rendszeren keresztül 368 beadvány érkezett a hivatalhoz, ami 20 százalékkal több, mint 2018-ban. A Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében tízszer tettek előre nem bejelentett látogatást büntetés-végrehajtási intézményekben, 3167 ember fogvatartási körülményeit ellenőrizték. Szándékos bántalmazásra utaló körülményeket nem tártak fel – fűzte hozzá. Kérdésekre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a hivatal részt vesz annak a bizottságnak a munkájában, amelyet a győri gyermekgyilkosság nyomán hozott létre az igazságügyi tárca a rendszerszintű hibák kivizsgálása céljából, és a Nemzeti Megelőző Mechanizmus keretében foglalkoztak a migráns gyerekek helyzetével, illetve meg fogják fogalmazni az álláspontjukat a transzneműeket érintő jogszabály-változások okán is.

Ugyanakkor több folyamatban lévő ügy, illetve téma kapcsán – mint például a Mátrai Erőműben történt környezetszennyezés vagy az iskolaőrökről szóló jogszabály – türelmet kért a képviselőktől. Hangsúlyozta, hogy az ombudsman csupán javaslatokat tehet, ám fejlett demokráciákban – mint amilyen a magyar is – az államnak illik elfogadnia az ombudsmani ajánlásokat. Az igazságügyi bizottság végül ellenszavazat nélkül, kilenc igen vokssal, négy tartózkodás mellett elfogadta az ombudsmani beszámolót.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,, Hangsúlyozta, hogy az ombudsman csupán javaslatokat tehet, ám fejlett demokráciákban - mint amilyen a magyar is - az államnak illik elfogadnia az ombudsmani ajánlásokat.,,

A jog nem ismeri az ,,illik,, szót.

A sok dolgozástól kerekedett ki ilyen szépen...
Nagytes

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés