Ki kell cserélni a csíkszeredai utcanévtáblákat

2020. június 22. 20:38
A Bukaresti Táblabíróság hétfőn kimondott jogerős ítélete értelmében ki kell cserélni a csíkszeredai utcanévtáblákat, úgy, hogy a román utcanév legyen felül.

Az ítélet egy mondatos kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte. Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul szerepel az utca neve. A per a Hargita megyei törvényszéken kezdődött, de onnan a bukaresti törvényszékre helyezték át.

A törvényszék tavaly májusban arra kötelezte Ráduly Róbert polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév. A táblabíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította a polgármester fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen.

Csíkszereda polgármesteri hivatalának egy korábbi ítélet következtében a város területén található forgalomirányító táblákat is hasonló okokból kellett kicserélnie.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az, amikor az állami elnyomás, a magyarok identitásuktól megfosztása polgári jogi ügynek van álcázva. A Dan Tanasa a szeku embere.
Azért volna néhány javaslatom:
A táblákat meg kell fordítani, fejjel lefelé. Ezzel a román szó kerülne előre. Ha egy egész városban ez történik, lehet, hogy elérné néhány nagyobb újság ingerküszöbét az ügy. Vagy az EU-ét (bár az nem ér semmit, de mondjuk Amerikától szűkölve fél az oláh csürhe).

Előírja valami, hogy az oláh névnek azonosnak kell lenni a magyarral? Csíkszereda tanácsa nyugodtan elnevezhetné minden utcáját egy román néven. Lenne is javaslatom: "Strada secu Dan Tanasa".

Hajrá székelyek!

Sziasztok, ezt az Alonso Quixano faszt, aki anyja másik résén, csimbókban érkezett meg, miért nem X-elitek ki? Miért kell felfújni egy 8 hsz-es trollt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés