Megfigyelők

2020. június 19. 8:10

Hargitai Miklós
Népszava
A Fidesz addig ütötte az alkotmányos rendszert, amíg az el nem kezdett a saját (pontosabban Orbán Viktor) képére emlékeztetni.

„Az ombudsman, vagy hivatalos nevén az alapvető jogok biztosa egyszerre személy és intézmény – nemcsak Magyarországon, hanem mindenütt, ahol ombudsmani hivatal létezik. Magyar sajátosság viszont, hogy miután a Fidesz a maximumon túl is kihasználta a kétharmados többségből adódó lehetőségeket, és addig ütötte az alkotmányos rendszert, amíg az el nem kezdett a saját (pontosabban Orbán Viktor) képére emlékeztetni, a mi biztosunkra páratlanul fontos garanciális szerep hárul.

Sarkítva, de a valóságtól nem elrugaszkodva úgy is fogalmazhatunk: addig lehet európai sztenderdek szerinti magyar jogállamról beszélni, amíg az ombudsman a helyén van, és ellátja a feladatát. (Pontosabban utána is lehet róla beszélni, de már csak nosztalgiával, múlt időben.) És nem azért, mert ombudsmannak mindenképpen lennie kell, hanem azért, mert a magyar szisztémából több féket-ellensúlyt-kontrollt már nem lehet kiiktatni az egész építmény összedőlése nélkül.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenlegi hatalom a rendszer átkalapálása keretében számos ombudsmani posztot megszüntetett – eltávolítva a regnáló biztosokat –, a megmaradót pedig átpozicionálta, vagyis sem az intézményi, sem a személyi aspektust nem hagyta érintetlenül. Ugyanakkor más területeken is elvégzett bizonyos jogszűkítéseket, amelyek indirekt módon mégiscsak megemelték az alapjogi biztost: szinte monopolhelyzetbe került az alkotmánybírósághoz fordulás tárgykörében.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Féknek és ellensúlynak ott vannak az "európai demokraták". Még elképzelni is borzongató, hol tarthatna ez az ország egy konstruktív, a nemzetéért tenni akaró ellenzékkel.

Én is megfigyelő vagyok:-)
Ma pl megfigyeltem, hogy a HVG kihagyta azt a számot a tájékoztatásból, hogy Budapest számláján bőven több, mint száz milliárd van.

Annyit nem. Csak a felét.

Ez egy idézet, semmi több. Egészen addig, amíg a diktátor valamikor még egyértelmű fogalmát nem relativizálták a jogállammal, a demokráciával és a liberalizmussal együtt. De már Carter dumája is az önkényes meghatározásra, a külső, szovjet típusú beavatkozásra hivatkozik.

Az év kommentje. Gratulálok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés