Ébredés

2020. június 16. 7:29

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Ismét sarokba akarják szorítani a világban a konzervatív erőket.

„A rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetők vállán felkapaszkodva újult erőre kapott a kultúrharc, Európába is kezd átterjedni a »woke« erőszakosság.

Az angol felébredni szó múlt ideje az elmúlt években egy új melléknévvé is vált, viselője éberen érzékeli a társadalmi igazságtalanságot, főleg a rasszizmust.

Nem liberális, hanem veszélyesen dogmatikus, ráadásul napról napra agresszívabb. Számtalan közéleti szereplő, híresség tapasztalhatta meg, hogy ha nem képes lépést tartani az elvárt véleményekkel, egyik napról a másikra válhat ünnepelt progresszívból reakciós náci szörnyeteggé egykori barátai szemében.

Az Európára is átterjedő szobordöntési láz elsősorban nem szobrokról szól. Boris Johnson brit kormányfő szavaival élve a múltat nem lehet átírni vagy cenzúrázni, a szobrok ledöntése, összefirkálása, megrongálása azonban éppen ezt a célt szolgálja. Ahogy Johnson is mondta, bizonyára voltak Winston Churchillnek olyan kijelentései, amelyek a mai közbeszéd normái szerint már nem elfogadhatók, de nem lehet elvitatni tőle, hogy hős volt, elévülhetetlen érdeme van a nácizmus legyőzésében. Csakhogy akik britként nekiesnek Churchill szobrának, azok nem azokhoz állnak közel szellemiségben, akik ténylegesen harcoltak a fasizmus, a nácizmus ellen, hanem azokhoz, akik ész nélkül dobálták tűzre a könyveket.

A történelmi személyek és események megítélése nincs kőbe vésve, a vitának helye van, a „felébredt” aktivisták azonban már nem az a generáció, akik mindent megkérdőjeleznek. Ők nem akarnak vitatkozni, újraértelmezni, megérteni – ők cenzúráznak és rombolnak. Pedig, ahogyan arra Johnson is utalt: káros és veszélyes, ha a társadalom elveszti abbéli képességét, hogy tanuljon a történelemből, és egyáltalán, hogy gondolkodjon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

El kéne dönteni, hogy a felmenők mindenkinél számítanak, vagy csak azoknál, akikről ti gondoljátok. Igaz, ha ezt érvek helyett használja valaki, az pusztán szegénységi bizonyítvány.

"Az afrikai-amerikai mindössze azt szeretnék, ha végre tényleg egyenlő jogú polgárként bánna velük az állam, beleértve a rendőrséget is."
Teljes tévedés. A tények:
Az afrikai-amerikaiak azért harcolnak, hogy a társadalmi szerepük azonos legyen a fehér amerikaiakével, beleértve a rendőrséget is.
Na most, hogy ez így legyen, ahhoz két apróság hiányzik csupán:
1. Több millió, tízmillió óra könyvek tanulmányozásával/black lives.
2. Több millió, tízmillió óra napi 8 órás munkaidővel, évtizedeken keresztül/black lives.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés