Tessék mondani, Arany János szobrát mikor döntjük le?

2020. június 12. 8:00
Az első tüntető, aki felemelt egy követ, hogy bezúzzon egy kirakatot, a mozdulatával hiteltelenítette az emberjogi mozgalom minden célját.

Amerika lángokban áll, és a kikényszerített bűntudattól térdepel. Szinte alig van már olyan állam, ahonnan ne érkeznének hírek a menetrendszerű vandalizmussal kísért demonstrációkról. A társadalmi egyenlőséghez vezető út felgyújtott autókkal, kifosztott üzletekkel, terepjáróval hazafurikázott lapostévékkel van kikövezve.

Amerika sok sebből vérzik, ahogy az efféle akcionizmus is. Ősi igazság: erőszakra nem lehet erőszak a válasz. Az első tüntető, aki felemelt egy követ, hogy bezúzzon egy kirakatot, a mozdulatával hiteltelenítette az emberjogi mozgalom minden célját. A pusztítás, fosztogatás és a kritika tabusítása nem szolgálhat semmiféle egyenlőségpárti törekvést,

ez tulajdonképpen a szüzességért szexelés paradoxona.

A földindulás ugyanakkor jóval több az autógyújtogató tettlegességnél: George Floyd tragédiája újra lángra lobbantotta az amerikai campusokon eddigi is parázsló szobordöntögető hevületet, ami gyorsan átterjed Európára is. 

Persze itt sincs új a nap alatt. Ami most Amerika nagyvárosaiban és az angol köztereken folyik, egy évtizedek óta tartó szimbolikus térfoglalás látványos kicsúcsosodása. A píszi nyelvformáló diktatúrája és a túlhajtott LMBTQ-mozgalmak után most a történelem átértelmezése zajlik. Izomból és megkérdőjelezhetetlenül. Érdemes észrevenni, itt rég nem arról van szó, hogy átrendezik a köztereket, erőszakkal távolítanak el bizonyos nemkívánatos szobrokat.

A szellemi tér átrendezése zajlik, a progresszivitás élharcosai saját szélsőséges világnézetük vetítik vissza a múltra,

egy alternatív mitológiát alkotva. Utoljára talán a marxista történelemszemlélet illesztett ilyen kérlelhetetlen sablonokat a mögöttünk hagyott évszázadokra.

A felhorgadó, újfajta érzékenység ugyanezt teszi, átszínezi a múltat: kontextusából, kulturális szövetéből önkényesen kiragadott gesztusok és félmondatok alapján osztja jókra és gonoszakra a történelmet. Csakhogy épp ezáltal válik önmaga szomorú paródiájává is a felbuzdulás: olyan történelmi személyek és szellemi teljesítmények kerülnek máglyára, amelyek végső soron ahhoz járultak hozzá, hogy fejlett világunk szabadságjogai létezhessenek.

Így lesz abszurd módon nemkívánatos a fasizmus ellen harcoló Churchill, mert a brit világuralmi politika megtestesítője, és mert – ne feledjük – fehér volt. Így kerül indexre a „rabszolgaságot eufemizáló” Elfújta a szél (aminek első filmváltozata repítette az Oscar-díjig Hattie McDaniel afroamerikai színésznőt, ahogy arra Nyáry Krisztián emlékeztetett), és így akarják eltüntetni Thomas Jefferson szobrát, aki rabszolgatartó nagybirtokos famíliába született, de egyébként,

úgy mellékesen maga is hozzájárult a rabszolgaság eltörléséhez.

Talán ennél is meghökkentőbbek az angliai Poole városkájából szállingózó hírek: a cserkészet alapítójának, Lord Baden-Powellnek a szobrát távolítják el biztonsági okokból, ugyanis az angol tábornok a fejére a rasszizmus vádját olvasták. A mozgalmat kevéssé ismerőknek: a cserkészek által csak Bi-Pinek becézett alapító a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmát hozta létre, ami nemre, bőrszínre, nemzetre, vallásra és világnézetre való tekintet nélkül biztosít egyedülálló lehetőséget minden fiatalnak. Az ő érdeme, hogy a cserkészcsapatokban a társadalmi korlátok világszerte elmosódhatnak, és hogy egy férfiközpontú korszakban a lányok is lehetőséget kaptak a cserkésztevékenységre.

Ha azt gondoljuk, hogy az értékek totális felforgatása csak a jóléti Nyugaton zajlik, vessünk fentebb egy rövid pillantást egy hazai szélsőbaloldali portál bejegyzéseire: az AntifaInfo Budapest megfellebbezhetetlen logikával vezeti le a fosztogatások jogosságát. Ha nincs magántulajdon, nincs kapitalizmus, nincs környezetszennyezés, ergo a boltok kifosztása szükségszerű. Pofonegyszerűen hangzik, nem? Ezen talán most nevetünk, de kíváncsi vagyok, hogy a nyugati tendenciákra oly fogékony haladó gondolkodásúak

mikor jelennek meg egy buldózerrel Arany János tetszőlegesen választott szobránál.

Tudják, ő volt az fickó, aki a hagyományos női szerepfelfogással büntette az örökkön mosni kényszerülő Ágnes asszonyt, leplezetlen xenofóbiával viszonyult a Szondit legyőző Alihoz, és egyébként a Híd-avatásban a zöld gondolkodás jegyében egyetlen bicikliutat sem álmodott a Margit-hídra...

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te jó ég! Milán, elmebetegeknek ne adjon ötleteket! A balosok meg mind azok, eleget rombol Karácsony a fővárosban, nem kellenek még a szobordöntögetők is.

A nácizmus árnya lengi be a történteket, még ha ún. antifák is csinálják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés