Új barbárság kora

2020. június 11. 15:16

Felfordul a gyomrom.

2020. június 11. 15:16
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„»Minden ember egyenlőnek teremtetett, teremtőjük bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket, melyek között ott van az élethez, a szabadsághoz és a boldogság kereséséhez való jog. E jogok biztosítására kormányokat állítottak fel az emberek, és ezen kormányok a hatalmukat a kormányozottak egyetértéséből nyerik.« (Thomas Jefferson)

A fenti sorok szerzőjét éppen a szabadság nevében akarják kiradírozni a történelemből. Egyetemisták gyűjtenek aláírást, hogy távolítsák el Thomas Jefferson szobrát a Missouri Egyetem terültéről, mert a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője rabszolgatartó családba született. Bár korának földbirtokosaihoz hasonlóan ő maga is tartott rabszolgákat, nevéhez fűződik a rabszolgabehozatalt megtiltó törvény.

Bostonban levágták a Kolumbusz-szobor fejét, mert végül is miatta vette el a fehér ember az őslakos indiánok földjét. Richmondban már el is mozdították a helyéről Amerika felfedezőjének szobrát. Közben Ghánában ledöntötték Mahatma Gandhi szobrát, mert a gyarmatosítás elleni erőszakmentes világmozgalom vezetője szerintük rasszista volt. Londonban egy hét alatt két Churchill-szobrot rongáltak meg, mert a náci-ellenes koalíció vezéralakja a brit imperializmus élő jelképe volt.

Az már csak vicces hír mindehhez képest, hogy az HBO törölte kínálatából az Elfújta a szél című filmet, mert az rasszista módon ábrázolja a déli rabszolgatartók életét. A film kultúrtörténeti jelentősége mellett a faji diszkrimináció elleni harcban is fontos mérföldkő volt: Hattie McDaniel – első fekete színésznőként – a filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat. És leveszik műsorról a brit alsó-középosztály bornírtságának (pl. rasszizmusának) görbe tükröt tartó Little Britain (Angolkák) című sorozatot is.

A fenti hírek egyikét-másikát azok a baloldali barátaim osztják meg nagy lelkesedéssel, akik egyébként felháborodottan utasítják vissza, amikor a magyar miniszterelnök vagy a kormánypárt a nyugati értékek – szabadság és szolidaritás – ellen szólal meg, fehérterrort menteget vagy éppen kipcsák és sztyeppei identitás épít Magyarországnak. Szerintem a hátranyilazós, kurultájos, vitézkötéses jobboldali történelemhamisítás semmiben sem különbözik bontókalapácsos, cenzorollós baloldali történelemhamisítástól. Az köti őket össze, hogy zászlóvivőik az oldalfegyverükhöz nyúlnak, ha meghallják a kultúra szót. Csak politikai harci indulókban hisznek, és közös ellenségük mindaz, amit Jefferson képviselt.

Új barbárság kora, felfordul a gyomrom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2020. június 13. 10:16
Na, eddig tartott a hallgatás a hazai ballib sakál vokál körökben, most éppen azzal próbálkoznak, hogy a nyugati balliberálisok és kommunista csirák anarhista örjöngését ugyan hogyan lehetne mégis a konzervativ jobboldalhoz és pláne Orbánhoz kapcsolni... Na, ez az amitől tényleg felfordul az ember gyomra.
Kanóc
2020. június 12. 20:02
Jézusom, de visszataszító ez a félművelt pojáca....
Megtalálta
2020. június 12. 17:48
"Új barbárság kora" Egyébként ezért is lenne katasztrófa, ha novemberben Biden nyerné az elnökválasztást. Az csak igaolná ennek az aktivizmusnak, meg a Demokraták politikájának helyességét. Mert ne felejtsük el, hogy most már gyakorlatilag ez a Demokraták hivatalos álláspontja: Szabad a rombolás, szabad az erőszak, szabad a vandalizmus, ha a védett csoport tagjai (négerek, nők, transzok, egyéb degeneráltak) csinálják. Nekik mindent szabad.
Pajzs
2020. június 12. 17:06
Feltűnően kevesen jöttek balról - DK nyugdíjasok, Mércések, vérlibek... - hozzászólni! Ilyen, amikor nagyon betalált valami és jobb kussolni. Önreflexió helyett persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!