Túl rasszista az Elfújta a szél, az HBO levette kínálatából

2020. június 10. 10:27
Megszűnik az 1989 óta futó Zsaruk is, ami arról szólt a rendőrök hogyan tartóztatnak le gyanúsítottakat – írta meg a Magyar Narancs.

A lap megírta, hogy az HBO Max amerikai streamingszolgáltató ideiglenesen levette kínálatából az Elfújta a szél című polgárháborús klasszikust, mert előítéletesen mutatja be a feketéket, és pozitív színben tünteti fel a rabszolgaságot az 1939-es klasszikus, írja a Hollywood Reporter. A médiacégek elkezdték felülvizsgálni régebbi tartalmaikat, miután az afroamerikai George Floydot egy intézkedés során megölték a rendőrök. Floyd halála után az Egyesült Államokban országszerte tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak és a rendszerszintű rasszizmus ellen.

Kedden a Paramount is elkaszálta az 1989 óta nagy sikerrel futó Zsaruk (Cops) című reality sorozatát. Ebben a sorozatban kamerákkal kísértek rendőröket valódi bevetésekre, és azt mutatták be, hogy an kapják el, teperik le és tartóztatják le a gyanúsítottakat. Az Elfújta szélt már régóta kritizálták azért, mert lekezelően mutatja be a feketéket, és pozitív színben tünteti fel a rabszolgaságot. Most ismét szóba került az 1939-es klasszikus, mert a hét elején jelent meg John Ridley, a 12 év rabszolgaság forgatókönyvírójának publicisztikája.

Azon dolgoznak, hogy miként lehetne felelőséggel bemutatni a filmet

Ridley ebben felszólította az HBO Maxot, hogy fontolják meg az Elfújta a szél levételét, mert a film problémás. A forgatókönyvíró szerint a filmmel nem csak az a baj, ahogy az előítéleteket megerősítve feketéket bemutatja, hanem az is hogy dicsőíti a háború előtti, rabszolgatartó Delet, és hamisan romantikus színben tünteti fel a Konföderációt.

A HBO Max átmenetileg levette kínálatából a filmet, míg megvitatják annak történelmi kontextusát, és hogy valóban elítélendő módon mutatja-e be a rabszolgaságot és a feketéket. A HBO szóvivője azt is elmondta, hogy az „Elfújta a szél egy másik korban készült és olyan etnikai és faji előítéleteket mutat be, amik akkoriban sajnos általánosan elfogadottak voltak az amerikai társadalomban. De ez a rasszizmus akkor is elfogadhatatlan volt, és ma is az. Úgy éreztük, hogy a film kínálatban tartása felelőtlen lenne a kellő magyarázat, és az ábrázolásmódok elítélése nélkül.“ A HBO-t birtokló Warner Mediánál most azon dolgoznak, miként lehetne felelőséggel bemutatni a filmet – írta a Magyar Narancs.

 

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én aszt mondom, vegyetek Negró cukorkát, amíg még lehet.

A 4 páncélos és a kutya maradhat?

Én is pont ezt dúdoltam magamban végig a cikk olvasása közben.
Mert az, hogy más időkben más normák voltak, az elfogadhatatlan, és egyszerűbb eltörölni a múltat, mint kontextusba helyezni.
Mondjuk a progresszíveknek pont múlt nélküli emberek kellenek, akik így sokkal nyitottabbak az "egyetlen és igazi" ideológiára, nagyon jól leírták ezt az 1984-ben és a Szép új világban is.

a piramisokat is rabszolgák építették, le vele

Ez a könyv az átkosban is indexen volt. Lendvai néni biztosan tudja ezt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés