Gulyás: 200 milliárdos hitelkeretet nyit az önkormányzatoknak a kormány

2020. június 4. 14:41
A tárcavezető elmondta: ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen, az önkormányzatokra is nagy szükség van.

Kétszázmilliárd forintos, kedvezményes hitelkeretet nyit a kormány az önkormányzatoknak - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A jövő évi költségvetésben 18 százalékkal több forrás lesz az önkormányzatok számára. Azt mondta, reméli, minél előbb megszüntethető a Horvátországból hazatérők kötelező hatósági karanténja, de Horvátország komoly kockázatot vállalt azzal, hogy megnyitotta határait Olaszország felé. Ausztria, Csehország és Szlovákia sem nyitott meg Horvátország felé – jegyezte meg.

Ismertette: eddig 11 140 cég kapott bértámogatást, amelyet 145 ezer munkavállaló számára igényeltek. A fejenként átlagosan 163 ezer forintos támogatást a kormányhivatalok 104 ezer dolgozó után már megítélték. Közlése szerint a pályakezdők elhelyezkedését segíti az a 80 milliárd forintos munkahelyteremtési bértámogatási program, amely 70 ezer álláskereső munkába állását szolgálja. A hat hónapos bértámogatás mellett a munkáltatóknak további 3 hónapos foglalkoztatást kell vállalniuk, így 9 hónapra biztosított a munkavállalás.

Segítik a vállalkozások likviditását

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány végleg eltörli vállalkozások adóelőleg-felöltési kötelezettségét, amely érvényes a helyi iparűzési adóra is. Az intézkedés segíti a vállalkozások likviditását. További intézkedés, hogy az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják, jövőre az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben már csak a kockázatos termékek szállítását kell bejelenteni, és az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybe vétele esetében a korábbi 3 helyett 6 hónap lesz arra, hogy a késedelmes fizetést rendezzék. Közölte, a turizmusban év végéig érvényesek az adókedvezmények, amelyeket újabb járványhullám esetén ismét szélesebb körben bevezethetnek.

A magyarok és a szlovákok hasonlóan gondolkodnak a nemzetiségeikről

Gulyás Gergely Igor Matovic szlovák miniszterelnök június 3-án, a pozsonyi várban tartott trianoni megemlékezéséről azt mondta: a magyar kormány álláspontja szerint az itt élő nemzetiségekhez tartozók akkor jó polgárai Magyarországnak, ha megmaradnak jó szerbnek, szlováknak vagy románnak, hiszen ezáltal gazdagítják a magyar nemzetet. Azt láttuk most, hogy az új szlovák kormány is így gondolkodik, ez örömteli fejlemény – fogalmazott. Az Európa Tanács Korrupció Ellenes Államok Csoportjának (Group of States against Corruption – GRECO) javaslatairól kifejtette: a kormány sok elemét, így például a bírákkal kapcsolatos javaslatok 50 százalékát teljesítette, miközben a GRECO-tagállamok átlagosan ennek 36 százalékát fogadták el. Vannak azonban olyanok javaslatok, amelyeket nem érdemes megvalósítani, ilyen a bírák mentelmi jogának korlátozása.

Korrupció visszaszorítása

Hozzátette, hogy a kormány az elmúlt két ciklusban szigorú intézkedéseket vezetett be a korrupció visszaszorítására érdekében, a büntetési tételek és a  közbeszerzései szabályok lényegesen szigorúbbak, mint azelőtt, és ma gyakorlat a felelős gazdálkodás az állami vagyonnal, amely 2010 és 2018 között 7 ezer milliárd forinttal nőtt. A május 22-én, a fővárosi Deák téren történt kettős gyilkossággal kapcsolatban a miniszter Orbán Viktor kormányfőt idézte, aki „2008-ban világossá tette: a bűnözésnek nincs etnikuma, cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak”. Az államnak az a feladata, hogy fellépjen mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el – jelentette ki.

A kormány továbbra is kész hozzájárulni a Lánchíd felújításához

Arról is beszélt, hogy az egészségügyben a járványügyi helyzet tapasztalatai alapján áttekintik a készletgazdálkodásra, finanszírozásra vonatkozó szabályozást azért, hogy a finanszírozási problémák megszűnjenek, hogy év végére ne állhasson elő kórházi adósság. További kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kormány korábbi ígéretének megfelelően továbbra is kész hatmilliárd forinttal hozzájárulni a Lánchíd felújításához.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy vonalakban így kell ezt csinálni.
Hasonlóan építkeztek a kiváló elődök, és nem a kommunista-bolsevikok, bár a sportot ők is támogatták, ez tény.
De mindig úgy tudtuk, az EGÉSZ a "Felszabadulás" után lett felépítve, pedig NEM!
"Az az ifjúsági és kultúrpolitika, amelyet méltán kötünk gróf Klebelsberg Kunó nevéhez, s amelynek komplex rendszere a tanyasi iskolák építésétől Szentgyörgyi Albert hazacsábításáig és szegedi kutatásainak támogatásáig, a honvédség szerepét részben átvevő levente- és cserkészmozgalomig, a középiskolai bajnokságok rendszeréig, a gyárak, üzemek sporttelepeinek kötelező megépítéséig, a Testnevelési Egyetem és a Sportkórház megalapításáig valóban alig húsz év alatt tették sportnagyhatalommá a valódi nagyhatalmi szerepét a Nagy-Trianon kastélyban elveszítő Magyar Királyságot. "Akár sportban, akár művészetben azt jelenti a magyar győzelem, hogy Trianon sarkából letörünk egy darabot"– mondta a legendás vallás- és közoktatásügyi miniszter, akinek számos mondata bizonyult időtállónak, egész filozófiájával és életművével együtt."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés