Erőszakkal nem lehet békét teremteni – az én Trianonom

2020. június 4. 23:57

Pálfy Dániel Ábel
Mandiner
Néma főhajtás. Ennyi, amit tehetek.

Nem akartam megírni ezt. Nem akartam megírni, mert – szégyen, nem szégyen – nem érzem méltónak magam arra, hogy érdemben hozzátegyek valamit a száz évvel ezelőtt történt, és a magyarság sorsát a mai napig meghatározó tragikus esemény bármilyen – történelmi, politikai, etnográfiai, vagy ezerféle egyéb – értelmezéséhez.

Pedig,

mint mindenkinek, aki magyarnak vallja magát, van közöm Trianonhoz.

Bár bejártam az egész Kárpát-medencét Árva várától Atyháig, Nagyszőlőstől Nagyszombatig és gyönyörködve szemlélem minden csodáját és szépségét, sajnos még mindig nem érzem, hogy kellőképpen ismerném, és kevés kapcsolatom van a külhoni magyarokkal. Mégis, én is elmondhatom, hogy nem az lennék, aki vagyok, ha mindaz, ami történt nem történik meg. Sőt, lehet, hogy meg sem születek, ha nem így alakul az élet. 

Apai ágról részben Partiumból származom. Szüleim, sőt nagyszüleim lehet, hogy nem is találkoztak volna, ha mindez nem történik meg. Egyik legjobb barátomat – akinek családja Erdélyből települt át az anyaországba – sem ismerném valószínűleg. De nem szeretnék belemenni abba, hogy „mi lett volna, ha…” sem történelmi, ideológiai, politikai vitákban részt venni. 

Magyarországon születtem, magyarnak vallom magam. Fáj Trianon. Nagyon fáj. De nem magam miatt. Nem érdemem, hogy ide születtem és nem hibám, hogy nem a történtek ismeretében nőttem fel. Nem hevít revizionista indulat, nincs bennem Erdéllyel, Felvidékkel, Délvidékkel kapcsolatos túlzott romantika. Kevés a pálinkázások, összeölelkezések, magyarként egymásra találások élményéből eredő személyes emlék, nosztalgia. Igyekszem pótolni, remélem, egyszer majd több lesz!

Addig csak megrendülés, tisztelet, részvét, csend és szomorúság van bennem. Mert az, ami történt, emberek millióinak életében okozott olyan tragédiákat, amelyeket ésszel felfogni nem lehet. Ki vagyok én, hogy megítéljem vagy egyáltalán átérezzem az ő szenvedésükből fakadó fájdalmat, dühöt és bosszúvágyat? De ami nekik fáj, nekem is fáj.

Néma főhajtás. Ennyi, amit tehetek. Meg annyit, hogy hátralévő életemben bepótolom a lemaradásomat a történelmi ismeretek és emberi kapcsolatok terén, és megpróbálok tenni azért a célért, amit mindezek fényében helyesnek tartok. Dolgozni a teljes nemzet és a Kárpát-medence határokon átnyúló egységének megteremtéséért. 

Ehhez viszont valódi békére van szükség. Mert egy biztos:

a béke mindig, mindenkinek jobb, mint a háború. 

„Békediktátum.” Istenem, mennyire mesterséges és hazug ez a szóösszetétel. Hát hol van itt a béke? Erőszakkal nem lehet békét teremteni, legfeljebb fegyverszünetet. A valódi béke csak az ember lelkében születhet meg és ez Trianon árnyékában nagyon nehéz. Békét csak megértéssel, tisztelettel, alázattal, és leginkább szeretettel lehet teremteni. A magam részéről ezzel próbálkozom. Ez az én Trianonom.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Békediktátum. ,, Istenem, mennyire mesterséges és hazug ez a szóösszetétel.
.....
Tévedés! Nem mesterséges és nem hazug, hanem tényszerű. Kárpátalja kivételével minden elcsatolt területen jártam és megtapasztaltam, hogy erőszakkal nem lehet békét kötni, de barátsággal, kölcsönös elfogadással, megértéssel igen.

Sok mindent lehet tenni. Amikor elkezdtük a SZENT KIRÁLY SZÖVETSÉG létrehozását és szerveztük az éves találkozásokat, megtapasztaltuk, hogy lehet a népek között béke és barátság erőszak nélkül is.
El kellene fogadni, hogy itt a Kárpát-medencében a történelmünk közös és a népek, nemzetiségek között is volt és ma is van átjárás. Nagyon sok családnak vannak más nemzetiségű felmenői, és mégis nagyon sokan magyarnak vallják magukat. Ugyanez fordítva is megtörténik. Nem szabadna, hogy ideológiai, vagy hatalmi érdekekből a politikai vezetők, médiamunkások árkokat ássanak közénk és így uralkodjanak felettünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés