Kormányinfó: a veszélyhelyzet megszűnésével nyithatnak a színházak, mozik és fürdők

2020. június 4. 10:29
A kormány június 16-án nyújtja be az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló jogszabályt – jelentette be Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó elején arról beszélt, hogy száz évvel ezelőtt voltak kénytelenek aláírni a trianoni békediktátumot. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „egy sikeres gyilkossági kísérlet ellenére is életben maradtunk”. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy tíz évvel ezelőtt vált lehetővé a kettős állampolgárság megszerzése, és közel 1,1 millióan éltek ezzel. A trianoni döntés századik évfordulójával kapcsolatban a miniszter arról is tájékoztatott, hogy Orbán Viktor június 6-án Sátoraljaújhelyen mond majd beszédet és szobrot is avat. A centenáriumra tekintettel egy múzeum is létre fog jönni a Citadellán, a beruházásért pedig Fodor Gergely kormánybiztos lesz a felelős.

Megszűnik a rendeleti törvényalkotás

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy sikeres volt a védekezés a koronavírus-járvány első szakaszában, ezért megszűnik a rendeleti törvényalkotás, ugyanakkor az Operatív Törzs továbbra is működni fog. A védekezéssel kapcsolatban a miniszter kifejtette: „a baloldal a védekezést kül- és belföldön folyamatosan támadta, de bízik benne, hogy most támogatni fogják a veszélyhelyzet visszavonását.” A miniszter hozzátette: 

felelőtlenség lenne a járványügyi készültséget nem fenntartani, hiszen szakemberek szerint is lehet második, de akár harmadik hulláma is a járványnak”. 

Eddig 590 milliárd forintot emésztett fel a járvány

A kormány a veszélyhelyzet végével egyértelművé fogja tenni a járványügyi védekezésre fordított költségvetési kiadásokat – mondta el a miniszter hozzátéve, hogy eddig 590 milliárd forint ment el a védekezésre. „Ma az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedésekre, annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy pillanatnyilag ezzel nem kell számolni” – fogalmazott Gulyás Gergely továbbra is arra kérve mindenkit, hogy tartsák be a védekezés ügyében hozott – maszkviselés és másfél méteres távolság – szabályokat.

Gazdasági döntések

A miniszter a veszélyhelyzetben hozott gazdasági döntéseket sorolva kifejtette: a hitelmoratórium ügyében a lakossági ügyfelek tekintetében az látszik, hogy az érintettek kétharmada élt a lehetőséggel, ami a hitelállomány 57 százaléka. A vállalati ügyfelek tekintetében 54 százalék élt a moratórium lehetőségével, ami az ottani hitelállomány 54 százaléka – mutatott rá a miniszter. Gulyás Gergely ismertette a munkahelyvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos számokról és az adócsökkentések adatairól, amit korábban már mi is lehoztunk.

A rendezvényekre vonatkozó korlátozások fennmaradnak, de az általános korlátozások a veszélyhelyzet megszüntetésével véget érnek – mondta el a miniszter. Ilyen megszűnő intézkedés a színházak, a mozik és a fürdők zárva tartása.

A kormány június 16-án nyújtja be az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló jogszabályt

 – fejtette ki Gulyás hozzátéve, hogy ezt követően az operatív törzs fog dönteni a védőtávolságra és a maszkhasználatra vonatkozó szabályokról. Elmondta azt is, hogy az időseknek fenntartott védett vásárlási idősávok továbbra is fennmaradnak, de ezek változását szintén az operatív törzs fogja meghatározni, csakúgy, mint az idősotthonok látogatási tilalmának esetleges megszűnését, ugyanis jelenleg ez a korlátozás is fennmarad.

Mandiner

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés