Komcsik a Fideszben?

2020. június 2. 10:40

Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok
Narratívát építettek a nácik, ugyanezt tették a kommunisták.

„Nem fogok újdonságot mondani: a politikában régóta bevett gyakorlat az ún. narratívaépítés. Vagyis, amikor egy adott politikai erő az általa vallott elveket, törekvéseket, és még inkább, a számára politikailag hasznos, vagy annak vélt üzeneteket igyekszik minél szélesebb társadalmi körben elterjeszteni. Elérni, hogy azok beépüljenek a közvélekedésbe, áthassák az emberek mindennapi, tudatos és tudat alatti gondolatait.

Narratívát építettek a nácik, amikor a zsidókat az egyszerű, szegényebb emberek kizsákmányolóinak, bajaik okozóinak kiáltották ki, akikkel szemben aztán megengedett bármilyen eszköz, hiszen »alávaló, bűnös emberek«. Ugyanezt tették a kommunisták a kulákokkal szemben. De narratívát építettek akkor is, amikor saját lakosságuk felé imperialista, hódító, akár a világ elpusztítására is hajlandó, a békét veszélyeztető hatalomként igyekeztek beállítani az Egyesült Államokat (miközben épp a Szovjetunió igázta le imperialista eszközökkel többek között Kelet-Európát).

Narratívák

A modern politikában, a tömegkommunikáció korában pedig már szinte végtelen számú narratíva verseng egymással. Ezek lehetnek egy adott helyzetre adott válaszok, rövidtávú narratívák, amelyek célja, hogy egy bizonyos kérdésben gyorsan, hatékonyan befolyásolják a tömegek véleményét, a választók ez alapján hozzanak impulzív, a narratívát építő politikai erő számára kedvező döntést. Ezeket általában választások előttre időzítik; nem véletlen például, hogy az Egyesült Államokban néhány nappal ezelőtt rendőrök által tisztázatlan körülmények között megölt feketebőrű férfit megbosszulandó, óriási etnikai zavargások, fosztogatások törtek ki, a közismerten elfogult média hathatós, lázító közreműködésével; mindez alig több, mint 5 hónappal az elnökválasztás előtt…

De a koronavírus-járvány is kiváló alkalmat adott a politikai erőknek a narratívaépítésre; a kórházakból kidobott, tisztázatlan körülmények között meghalt betegek, a róluk szóló hatásvadász videók egy átfogó ellenzéki terv részei abból a célból, hogy a koronavírussal szembeni kimagaslóan eredményes magyar védekezést degradálják, a védekezést sikeresen lebonyolító kormányzattal szemben hangulatot keltsenek. Ez azonban csak egy rövidtávú, nagyon látványos narratíva. Zajlik egy másik, az utóbbi időben észrevehetően felerősödő, hosszabb távú narratíva építése is; ti., hogy a Fidesz tele van egykori kommunistákkal, sőt, a Fideszben van belőlük a legtöbb.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Könnyű lett volna az ilyen narratívákat megelőzni. Ki kellett volna zárni az egykori MSZMP tagokat a köz- és gazdasági életből. Nem így történt.

Hogy miért? Biztos erre is van narratíva...

Az MSZMP-nek fénykorában is nagyjából 600.000 tagja volt. Tehát 9.5 millió magyar nem volt a tagja. Ez a szám nyilván torzít, hiszen benne vannak a gyerekek is. De az biztos, hogy az én családomban nem volt párttag, mégis éltek, dolgoztak ebben az országban. Nyilván lemaradtak bizonyos "egzisztenciaépítési" lehetőségekről, ez kétségtelen.

Az a baj, hogy utólag majd minden egykori kommunistáról kiderül, hogy kényszer hatására lépett be, vagy az érvényesülés miatt...

És tévedsz. Egy ízben magam is írtam itt arról, mekkora csalódás volt, hogy az úgynevezett rendszerváltás után 4 évvel egy valamikori pufajkás miniszterelnök lehetett. A baloldalon is probléma a régi kommunisták jelenléte. De egyrészt az a baloldal, amelyiktől semmi jót nem várok. Másrészt az ő megújulásukat is elősegíthette volna, ha elhatárolódnak a kommunista előéletüktől.

Értem. Ugyan a családom diplomás nemkommunistákból áll, de nyilván segghülyék voltak... De biztos neked van igazad. Csupa rendszerellenes alak volt az MSZMP-ben, aki mind belülről bomlasztott, és/vagy az egyéni boldogulása érdekében lépett be.

De ha így van, akkor kár kommunistázni. Hisz olyan nem is volt köztük.

Ez nem melldöngetés. Milliószámra éltek itt emberek anélkül, hogy valaha is MSZMP tagok lettek volna. Vagy azért mert - ahogy te írtad - segghülyék voltak. Vagy azért, mert voltak elveik.

Elég nagy szégyen az országra nézve, hogy nem tud felmutatni olyan szellemi-gazdasági elitet, amely érintetlen lenne az MSZMP-től.

1990 előtt a magyar politikai vezetésben nem kommunisták voltak, hanem többségében politikai szélhámosok, kalandorok, akik a saját pecsenyéjüket sütögették. Többségükben a vezetők között ugyanezen személyek vannak, de ma már gazdasági hatalmuk is van.
Ez utóbbi is azt támasztja alá, Magyarországon a gyakorlatban nem voltak igazi kommunisták a vezetésben. Így ma sincsenek.

Jeszenszkynek igaza van, itt a Mandineren is megfigyelhető a Fidesz kommunistázása. Ez is egy propaganda, ami azokat célozza meg, akik 1989 előtt még gyerekek voltak, vagy nem is éltek még akkor, és nemcsak, hogy összemossa a bal- és jobboldalt a korábbi párttagok "öröklésében", hanem még inkább azt sugallja, hogy igazából a Fideszben van a több kommunista.
Az ilyen suttogó propagandával szemben nem sok mindent lehet tenni, viszont mégis jó tisztába tenni a történelmi múltat, mert különben a másik narratíva lesz a hivatalos, egyszerűen azért, mert csak azzal lehet találkozni.

,,Szóval a kommunizmus bűneit nem kommunisták követték el?,,

Ilyent nem állítottam. Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy a kommunista vezetőknek tituláltak többsége politikai szélhámos, kalandor volt, akik saját pecsenyéjüket sütögették. A bűnöket is ennek szellemében követték el.

,,Miért veszed át azt a narratívát, hogy Magyarországon nem is volt kommunizmus, nem is voltak kommunisták? Ők - az akkori vezetők, még Grósz Károly is - annak vallották magukat. Pont.,,

Szerinted PONT, szerintem nem. Grósz Károly is abba a csapatban ,,játszott" akikről írtam. Attól még nem lesz valaki kommunista, hogy annak vallja magát, ahogy demokrata sem. Ilyen alapon Gyurcsány Ferenc is demokrata, mert annak vallja magát, holott egy szélhámos paprikajancsi.

Bár azt nem írtam, hogy nem volt Magyarországon kommunizmus - ezt csak te következtetted ki - de most leírom, Magyarországon nem volt kommunizmus. Egy politikai karrieristákból - már ami a vezetést illeti - álló kalandorok gyülekezete volt, akik hatalmukat a KB-én keresztül diktatórikusan érvényesítették. Röviden: más volt az elmélet, ennek kommunikációja és más a gyakorlat.

9.200.000 meg nem volt az.

Úgy, hogy a lusztrációs törvényjavaslatot elkaszálták. A valamikori párttagoknak meg elemi érdekük volt beépülni MINDEN úgynevezett demokratikus pártba. Hogy így is kompromittálják azokat, valamint hiteltelenítsék is egy füst alatt. Meg így biztosítani lehetett a húsosfazék közelségét is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés