Cupákos berzenkedés

2020. június 2. 9:09

Friss Róbert
Népszava
A vírus nem érdekes. Soros már bonyolultabb kérdés.

„Ha döcögve is, de csak beindul ez a legújabb nemzeti konzultáció. Örülni kell neki, hiszen »mindig is az volt a cél, hogy az emberekkel egyetértési pontokat« találjon a hatalom, hogy »ennek fényében képviselhessen egy ügyet Brüsszelben, alkothasson jogszabályokat«. Ha tapsikolunk, fényre kell lépnie – közjogi káosz zavarosában halászó Fidesz láttán – diktatúrázó baloldalnak, a »kommunistáknak«, akiket a nemzet a Fidesz bölcsességével »lenyomott«, bár a régi rezsim és az új világ képviselői közötti harc nem zárult le (l. a kormányfő péntek reggeli szózat-interjúját).

Jön tehát az új nemzeti konzultáció, ezúttal a koronavírusról és Soros Györgyről. A vírus nem érdekes. Mit lehet róla kérdezni? Fölényes győzelmet aratott felette a kormány, annak ellenére, hogy az ellenzék neki drukkolt. Soros már bonyolultabb kérdés. Mert most nem Európa erőszakos iszlamizálásáról van szó, ami ellen a magyar úgy is teljes szívvel tiltakozhat, hogy leragadt az Egri csillagoknál. Itt szép uniós összegről van szó, aminek érkezését már nem lehet letagadni. Ezek a milliárdok nemcsak békeidőben vajazták a NER kenyerét, de egy olyan országban, ahol a GDP 5-8 százalékot zuhanhat az idén, miközben a magyar áruk uniós piacának ajtaja nyikorog, életmentőek. A gazdaságnak és a NER-nek is, amelynek mi sem hiányzik jobban, mint két vírusroham között egy szociális válság.

A nemzet tehát »dönthet«, akarja-e a Soros-terv uniós változatát, az »adósrabszolgaságot eredményező« közös, uniós hitelfelvételt? A nemzet tanácstalan, igazodna a kormányfőhöz, de ő is tétovázik. Túl kövér a cupák ahhoz, hogy ne volna érdemes turkálni utána a brüsszeli tányérban. A vissza nem térítendő támogatás rendben van (ingyen pénz), de az »ösztönvilága berzenkedik« az ellen, hogy a gazdasági helyreállítási alapba szánt 750 milliárd eurót »nem munkával hoznák létre«, hanem hitelből. Aminek visszafizetésére a tagállamok közösen vállalnának garanciát. Ez már maga Soros ördögi »Európa-kötvénye«, és mivel 30 évre akarják felvenni, még »az unokáink feje fölött is ott lebeg majd a lehetőség, hogy mások helyett nekünk kell törlesztenünk«. Miféle reszketés ez egy olyan ország vezetőjétől, aki Európa éllovas gazdaságán trónol, és aki fantasztikus 2021-es évet lát a következő költségvetésben?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Egri csillagoknál leragadni nyilván retrográd árvalányhajasság, ezzel szemben Marxot koszorúzni a haladó európaiság ismérve.

A szociális válság pedig egyedül a tisztelt szerzőnek és elvbarátainak hiányzik. Mert akkor lehetne a zavarosban halászni a jó öreg demagógia hálójával.

Libajnai villájához felújítja a Gergő a nem is rossz oda vezető utat.

Róbert! Sorosról mostanában az amcsikat érdemes megkérdezni.

Kampányban támogatta Gergőt, ezért Gergő közpénzből hálálja meg. Csak ne emlékeznénk L Simon egy útfelújítására, amit a ballib durván kikezdett. Ennek alapján most országos felháborodást kéne kezdenünk...

http://valasz.hu/itthon/mi-az-..
Ezt az útfelújítást támadó cikk tucatjával jelent meg.

Nagyon tetszett egy cikk OV-ról, amit a ballib gyalázásnak szánt, pedig sok érdekeset megtudhattunk róla.
Pl azt, hogy 28 évesen az usa-ban volt hat hetet, ott tanult meg angolul és visszautasította Soros pénzét:-)))), mint a Fidesz elnöke:-)))

Friss Róbert ezért a cupákos írásért megérdemel egy gyurcsányi szutyos cupákot.

A 750 milliárdos EU hitelfelvétel egy kidolgozatlan uniós ötlet. Így több kérdést is felvet. A teljesség igénye nélkül:
- A teljes hiteldíjmutató a teljes futamidőben 0,5 %, vagy változó?
- Mi, mik a hitel felvétel fedezetei, garanciái?
- A törlesztésben és kamatfizetésben annak is részt kell vállalnia aki nem veszi igénybe a hitelt?
- Milyen elvek, feltételek, követelmények mentén osztja el az EU a hitelt?
- Mi van akkor, ha valamelyik hitelfelvevő ország nem tudja teljesíteni a törlesztést, kamatfizetést?
- Ez a hitel miképpen számít bele a tagállamok adósság rátájába?

Ebből is az látszik, hogy a szerző által feltett kérdés megválaszolása ne olyan egyszerű ahogy ezt ő teszi.

Mely országoknak van égető szüksége erre a hitelre?

Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Görögország.

Ezek az országok miért nem tudnak a pénzpiacról hitelt felvenni? Netán nem megfelelő az adósságszolgálatuk?


Gyurcsány őszödi beszédéből idézet:

Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba.

Kifejezetten gusztustalan, hogy a ballib média saját magát függetlenobjektívnek nevezi, mikor soha nem volt az! Esetleg az igazságtól.....
Gondolom, a cikkírónak is megmondták, hogy miről mit kell írnia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés