Tűz ütött Washington egyik történelmi templomának alagsorában

2020. június 1. 12:08
A Fehér Házhoz közel eső Szent János templom a tüntetések áldozatává válhatott.

A washingtoni Lafayette téren található episzkopális Szent János plébánia kigyulladt a tüntetések során vasárnap éjszaka. Kevin Corke, a Fox News fehér házi tudósítója szerint a plébánia vandalizmus áldozata lett, melyre bizonyíték, hogy a tűz előtt közvetlenül a randalírozók betörtek az épületbe és graffitiket fújtak fel a falra. „Ez borzlamas. Láttuk a graffitiket, az ajtó be volt törve, valami hasonlót láttunk korábban is, és ahogy láthatják, idelent tűz van” - fogalmazott a riporter helyi idő szerint este fél 11-kor. „Ez egy szomorú látvány. Nagyon szép templom... A Szent János plébánia egy nagyon fontos látványosság, ráadásul fontos történelmi épület, nagyon nehéz így látni, miközben lángok mardossák. Remélhetőleg hamarosan érkezik segítség, hogy eloltsák a tüzet” - folytatta.

 

 

Shannon Bream, a Fox News műsorvezetője bemutatta, hogy a templom kiemelt szerepet élvezett a helyiek életében, ahova spirituális útmutatásért jártak a nemzet történelmének nehéz időszakaiban. „Számtalan elnök ült azokon a padokon. Oda jártak tanácsadásért a nemzet gondjainál és oda jártak a vasárnapi misére is. Generációkon át elnökök és családjaik sétáltak át a Lafayette parkon, majd ültek le a Szent János templom padsorai közé” - emelte ki. A washingtoni belvárosi rendőrség, a Metropolitan Police Department éjfélkor posztolt Twitter fiókjában egy figyelmeztetést, melyben kiemelték a városi tűzoltóságot város szerte számos tűzhöz hívták ki az éjszaka során, többek közt a Szent János templomhoz is. Korábban az éjszaka során tüntetők letépték a templomra kiakasztott amerikai zászlót, miközben azt skandálták, hogy „égesd el azt a sz*rt!”.

 

 

Az episzkopális plébánia honlapján kiemelik, hogy az épület az „elnökök templomjaként” is ismert, hiszen James Madison óta az összes államfő a Szent János 54. sorában ült vasárnaponként. A templomot már 1816. december 27-én nemzeti látványossággá nyilvánították. Az egyházközösséghez tartózkodók Rob Fisher lelkész vezetésével vasárnap során, órákkal a tűz előtt írtak egy kétségbeesett levelet a tüntetőknek, melyben kifejezték szolidaritásukat George Floyd halála és az amerikai fekete közösség irányába, valamint a plébánia megőrzésére kérték a tüntetőket. Az eseményekről a hívőket is értesítették:

„Nehéz, azonban reményteli szívvel írunk Önöknek. Közösségünket és országunkat kín és nyugtalanság kísérti. Mégis, láthatjuk, ahogy több ezer ember emelte fel a hangját, valamint szervezetek léptek harcba békés, értelmes módon, hogy biztosítsák, George Floyd és számtalan társa élete nem volt hiába való. Amint Curry püspök írta imént reggel, az elkövetkezendő napokban és hetekben arra fogunk törekedni, hogy közösségünk egyesítésével kövessük a szeretet, a produktivitás és az erőteljes fellépés ösvényét.

A tüntetésekről szóló legutóbbi hírek alapján joggal aggódhatnak szeretett templomunk állapotával kapcsolatban. Szerencsések vagyunk, hiszen az épületben tett kár alacsony. Az épületen belül található néhány graffiti és a nartex ólomüveg ablakai közül párat betörtek. Szerencsére semmilyen más sérülés nem található az épületen belül. Ezen a reggelen igyekeztünk biztonságba helyezni legértékesebb tárgyainkat.

Mint tudják, a mai nap Pünkösd, egyházunk egyik legnagyobb ünnepe. Ha most bent lehetnénk a templomban, kétségkívül a »Sweet, Sweet Spirit«-et énekelnénk, a Szent János templom kedvencét. Ismerik szövegét: »There’s a sweet, sweet spirit in this place, and I know it’s the spirit of the Lord. Sweet holy spirit, sweet heavenly dove, stay right here with us, filling us with your love.«

[...]

Nehéz pontosabb szöveget találni, melyben nemzetünk felismerheti magát.

Büszkék vagyunk rá, hogy olyan templomunk van, mely üdvözli az összes bajnokot a szeretet ösvényén.

Békével,

Rob Fisher lelkész”

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyuri bácsi ezért minden bizonnyal külön prémiumot fizetett. A haladó sajtó meg nem győzi agyonhallgatni a "protestálók" üzenetét.

Nem tudom nézel-e videókat? Ez kurvára nem négerlázadás már. A fehér antifa harcosok viszik a prímet sok helyen.

Még valami. Az USA-ban a legvallásosabb csoport az afroamerikaiaké. Úgy 90%-uk valamelyik keresztény közösség tagja- kizárt hogy ők templomot gyújtsanak, ez feketeöves ateista antifa ujjlenyomat...

Ordító a kontraszt: hasonló eseményre reagálva magyar fociultrák 100%-ig békés megemlékezést tartottak.

Persze Karácsony és társai szerint ők a nácik...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés