Tanúvallomás: A volt máltai miniszter is fizetett Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásáért

2020. június 1. 21:42
Christian Cardona volt máltai gazdasági miniszter 350 ezer eurót (122 millió forint) fizetett Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkosáért – közölte hétfőn Melvin Theuma az ügyben illetékes bíróság előtt tett tanúvallomásában.

Melvin Theuma – aki már korábban beismerő vallomást tett arról, hogy közvetítőként tevékenykedett – már eddig is lényeges információkkal látta el a nyomozókat kegyelemért cserében. Kijelentette, hogy a bérgyilkos fizetségét egy férfitól kapta, aki a januárig gazdasági tárcavezetőként szolgáló Chris Cardona nevében járt el. Theuma azt állította, hogy a fizetséget azon felül kapta, amit az ügy másik gyanúsítottjától, Yorgen Fenech üzletembertől kapott.

A The Times of Malta című lap szerint a volt miniszter hazugságon alapuló sületlenségként utasította vissza Theuma tanúvallomását. Cardona a botrány nyomán lemondott parlamenti mandátumáról, de továbbra is megtarthatta a kormányzó máltai Munkáspárt alelnöki tisztségét.

Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőműberuházásról, amelyben Yorgen Fenech is érdekeltséggel bír.

A gyilkosság megrendelői sokáig homályban maradtak. Az áttörést Fenech őrizetbe vétele jelentette 2019. november 20-án, amikor jachtján el akart hajózni Máltáról. A máltai ügyészség november 30-án emelt vádat az üzletember ellen Galizia meggyilkolásának kitervelése miatt. A vádhatóság szerint társtettesként terheli őt felelősség. A milliárdos tagadta bűnösségét. A gyilkosság végrehajtása miatt további három ember ellen emeltek vádat, ők szintén tagadták bűnösségüket.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajtószabadság tekintetében "hivatalosan", a Soros-féle újságíró szervezet szerint Málta megelőzi Magyarországot sajtószabadság tekintetében. Szlovákia, ahol szintén követtek el hasonlót 30 hellyel áll előttünk ugyanezen a listán. Mi ugyanezen a listán 2004 álltunk a legmagasabban. Így megy ez.

Egyik "sajtószabadság tekintetében"
törölve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés